![]()
Eslöv Sjuksköterskor inom Eslövs hemsjukvård har vid tre tillfällen glömt att anteckna personnummer på blodprover som skickats till vårdcentraler. Kommunens utredning visar på att en stressig arbetsmiljö gjort misstagen möjliga.
Hemsjukvården i Eslöv stödjer och behandlar främst äldre kommuninvånare.
Det handlar bland annat om att ta blodprov efter remisser från vårdcentraler.
Av tre avvikelserapporter, som skickats in av vårdcentraler till Eslövs kommun, framgår det att denna provtagning inte skötts prickfritt.
Det hela handlar om hur tre olika sjuksköterskor tagit blodprover på brukare, för att sedan skicka dessa till berörd vårdcentral.
När dessa kommit fram har det saknats korrekt dokumentation.
– Blodproverna har saknat personnummer, på så vis går det inte att veta om proverna är tagna från rätt brukare eller vem de tillhör, säger Pia Arndorff, medicinskt ansvarig sjuksköterska vid Eslövs kommun.
Pia Arndorff är den som utreder avvikelserna som vårdcentralerna skickat in.
I hennes utredning, som avslutas först i september, slår hon fast att det hela rör sig om stressrelaterade misstag.
– Den orsak som jag kunnat konstatera i min utredning, är stress. Man anser att man haft många patienter och att det inträffat andra saker i arbetet samtidigt som distraherat.
Hur det kommer sig att arbetssituationen är så stressig att den här typen av misstag uppstår, kan Pia Arndorff inte svara på.
– När jag slutför utredningar så lämnar jag de vidare till berörda chefer. Det är cheferna som måste vidta åtgärder och som har det mandatet, säger Pia Arndorff.
Efter sommarens semesterperiod ska personalen informeras och utbildas vidare för att liknande misstag ska kunna undvikas.
I det svar som kommunen lämnat på avvikelserna står det att ”Då rutin saknas i Eslövs kommun för blodprovtagning tar MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska) upp frågan vid nästa samverksansmöte mellan kommuner och vårdcentralen så att en rutin kan upprättas”.
– Jag tycker det är viktigt att den här typen av avvikelser tas seriöst. Vi vill bedriva en bra vård och det är den i en majoritet av fallen. Alla har rätt att förvänta sig att få en bra och trygg vård, säger Pia Arndorff.
Carina Olesen är enhetschef vid vårdcentralen Kärråkra, samma vårdcentral som upptäckte misstagen.
Hon menar att provtagningar utan personnummer hör till ovanligheterna.
– Misstagen upptäcks direkt eftersom det saknas personnummer. Vi kan inte göra något med proverna och på så vis är det ingen skada skedd. Vi tar kontakt med den enhet som begått misstaget som får gå vidare med ärendet, Carina Olesen, enhetschef vid Kärråkra vårdcentral.