Quantcast
Channel: Eslöv – Skånska Dagbladet
Viewing all 6433 articles
Browse latest View live

Fullständigt barockt i kyrkan

$
0
0

Es­löv I dagarna på­går en unik skiv­in­spel­ning i Es­lövs kyr­ka.
Monteverdis ba­rock­ope­ra Orfeo, som hör till den ti­diga ba­rocken, spelas för första gången in i Sverige.

–Vi vill visa att vi i Skåne kan göra detta. Det är lite av ett under­dog-per­spek­tiv för ingen väntar sig att nå­got sådant här sker i Es­löv. Det görs i Rom och Paris. Just ti­dig ba­rock fram­förs inte så ofta i Norden, säger Johan Lin­de­roth, från Lundabarock, vars so­lister och kör­sång­a­re slagit sig sam­man med Höör ba­rocks or­kes­ter, för att till­sam­mans fram­föra styc­ket för in­spel­ning.

Det är första gången man spelar in ett ti­digt ba­rock­verk i Skåne.
– Och jag skulle tro det är första gången i Sverige ock­så.
Es­lövs kyr­ka har där­emot varit skå­de­plats för mu­sik­in­spel­ningar ti­digare, bland an­nat har Lundabarock spelat in ”Membra Jesu Nostri” av den dansk-tysk-skånske ton­sät­ta­ren Dietrich Boxtehude till­sam­mans med en­semb­len Vox Sca­ni­en­sis (ett styc­ke som för öv­rigt handlar om den kors­fäste Jesus kropps­delar).

Det var för fem år se­dan.
– Och den in­spel­ningen har vi fått väl­digt bra re­cen­sioner för, säger Johan Lin­de­roth, där vi står i regnet.
Me­dan in­spel­ning på­går är det strängt för­bju­det att glänta på kyrk­dörrarna.
– Kyr­kan ligger bra till för dem som pendlar, har bra aku­stik och ger bra ef­ter­klang, vilket är vik­tigt i dessa sam­man­hang, då det inte går att lägga till i ef­ter­hand.

Fram till den femte au­gus­ti både re­pe­terar och fram­för de tret­tio­talet mu­si­kerna och sång­a­rna verket runt sex tim­mar om dagen.
– Vi har inte haft re­gel­rätta kon­sert­se­rier de senaste två åren för vi har kraft­samlat in­för det här, inte minst eko­no­miskt, för­klarar Johan Lin­de­roth.
Ut­ö­ver bi­drag från stif­tel­ser har mu­sik­fö­re­ningen till­delats me­del från Re­gi­on Skåne.
Clau­dio Monteverdis ”Orfeo” bygger på den gre­kis­ka myten om Or­fe­us och Eu­ry­di­ke och är så­le­des en tra­gisk ope­ra.

Den skrevs re­dan 1604 och an­s­es så­le­des vara en av de första ope­rorna.
– Men från bör­jan var den inte tänkt att bli en ope­ra utan skrevs som ett sång­spel för hovet i italienska Mantua.
Den ti­diga ba­rock­mu­siken är mind­re känd än den senare, pam­piga ba­rocken med kom­po­si­törer som Bach och Händel.
Verket ifrå­ga be­skrivs vis­ser­li­gen som pam­pigt men sam­ti­digt som glad dans­mu­sik med mer folk­liga in­slag.
Sång­styc­kena från den­na per­iod är lättare att höra och tyda än i mer sen­ti­da ope­ror.
– Där­för har vi italienska coacher på plats som lyssnar och rättar vårt ut­tal.
Johan Lin­de­roth hoppas att in­spel­ningen fram­över ska gå att hitta via ström­nings­tjänster on­li­ne.
Det spelas ock­så in en film som ska mark­nads­föra de skånska mu­si­kerna och sång­a­rna.
För­hopp­ningen är att fler, och särskilt ope­ra­äls­ka­re, ska få upp ögonen för den­na epok i mu­sik­hi­sto­rien och för Monteverdis kom­po­si­tioner.

Den ti­diga ba­rockens mu­sik är mer till­gäng­lig och ”en­klare”, om än nå­got för­bi­sedd, an­ser Lin­de­roth.
– Jag tror inte van­liga ope­ra­äls­ka­re känner till den ti­diga ba­rocken. Den kräver ett spe­ci­al­in­tres­se hos sång­a­rna. I senare ope­ra måste man sjunga starkt, vo­lymen är vik­tig. Här är det den vac­kra och na­tur­liga rösten som kommer fram.

Våren 2018 fram­förde Lundabarock ope­ran Orfeo i Allhelgonakyrkan i Lund.

Kan det bli så att ni kommer till­ba­ka till Es­löv för en kon­sert läng­re fram?
– Kan­ske. Vi hoppas att vi så små­ning­om blir in­bjudna att komma och göra det.


Inget bidrag för städning efter hemlös

$
0
0

eslöv Förvaltningsrätten ger Eslövs kommun rätt mot en hemlös man. Detta sedan mannen, som lider av psykisk ohälsa, krävts på ersättning för städning på det vandrarhem där han bott tillfälligt.

Sedan en ung man med psykisk ohälsa flyttat ifrån ett tillfälligt boende på ett vandrarhem, upptäcktes det att en nyckel saknades och att rummet var i dåligt skick.

Räkningen för att städa och byta mattor skickades till honom. Men räkningen på totalt 4 315 kronor ansåg mannen att kommunen skulle hjälpa till med att betala i form av ekonomiskt bistånd. Något som kommunen inte höll med om. Ärendet skickades därför till Förvaltningsrätten i Malmö.
Av beslutet i förvaltningsrätten står det klart att mannen fått hjälp av kommunen att betala för boendekostnader på vandrarhem.
Detta efter att hans mamma på egen hand letat upp ett tillfälligt boende till honom, något kommunen misslyckats med.
Eftersom boendet stod på mannen själv och inte kommunen, skickades räkningen till honom istället för kommunen.

Argumentet till varför den hemlösa mannen inte själv ska betala för skadorna, är att han lider av en psykisk sjukdom och inte fullt ut kan ta hand om sig själv.
Måendet anses påverka förmågan att förstå hur han bör agera. Något som anses förändras när han får eget boende med stöttning i form av boendestöd och hjälp av föräldrarna för att hantera vardagliga ting.

Förvaltningsrätten ifrågasätter inte den hemlösas psykiska mående eller oförmåga att fullt ut inse vad som krävs för att undvika extra kostnader för städning och förlorad nyckel.
Likväl bedömer förvaltningsrätten att kostnaden inte är av sådan karaktär att den berättigar ekonomiskt bistånd.

Fick fraktur på jobbet

$
0
0

ESLÖV

Orkla har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket om en arbetsplatsolycka som inträffade i förra veckan på anläggningen i Eslöv. En anställd ådrog sig ett benbrott när en plattform i trä gav vika.

Diskmedel i fontänen

$
0
0

ESLÖV

Eslövs kommun har polisanmält att någon hällt diskmedel i fontänen på Stora torg någon gång mellan 12 och 20 juli, med följden att det började löddra i vattnet. Under samma period sprutades det även diskmedel på träden på torget. Brottsrubriceringen är skadegörelse.

Bilist var påverkad

$
0
0

ESLÖV

En 33-årig man åtalas för rattfylleri och ringa narkotikabrott sedan han avslöjats med att köra bil med MDMA i kroppen. Detta hände den 23 mars på E22 inom Eslövs kommun.
Åtalet gäller även vårdslöshet i trafik eftersom 33-åringen samma dag i uttröttat tillstånd körde ut i gräset i körfältes vänsta sida och in i vägens mitträcke. Han orsakade skador på mitträcket på en sträcka av 50-75 meter.
33-åringen erkänner vårdslöshet men inte rattfylleri eller narkotikabrott.

Barn vill ha linbana

$
0
0

ESLÖV

Stadsparken borde utrustas med en färgglad linbana, en lång rutschbana och studsmattor. Det tycker tre barn som bor inte så långt från parken och har skrivit ett brev till Eslövs kommun och framför sina önskemål.

Sten & Stanley lockade många

$
0
0

eslöv Sommarens andra Trollsjökväll bjöd på dansbandsklassiker med Sten och Stanley, som gästade Eslövsscenen för andra gången.

I publiken satt bland andra Hjördis Pettersson och maken Jan Pettersson.
– Sten och Stanley är en dansorkester och det är musik som vi gillar, säger Hjördis Pettersson.
Paret bor i Lund men det är inte första gången de besöker Eslöv.
– Vi har danskamrater i Eslöv. Och så var vi här och tittade på Hasse Andersson för ett par år sedan.

En av danskamraterna är Bodil Andersson från Hofterup. Även hon har besökt Trollsjökvällarna tidigare och har goda minnen från det, inte bara vad gäller musikunderhållningen.
– Vi vann ett resepresentkort värt 4 000 kronor, berättar hon.
Regnet hängde i luften under kvällen och när Sten och Stanley dragit igång kom det lite stänk. Men regn är inget som avskräcker, menade sällskapet.
– Man kan inte bli mer än blöt, konstaterade Jan Pettersson.

Skånskan fick innan allsången körde igång även en pratstund med Stefan Sandell, styrelseledamot i Eslövs BK som i vanlig ordning arrangerade kvällen. Han blickade ut över publikhavet och gissade att cirka 1 000 personer fanns på plats.
– Inte riktigt lika många som på Perikles senast, men det kan nog landa på upp emot 1 500 senare i kväll, gissade Stefan Sandell.
Nästa torsdag blir det en tredje och avslutande Trollsjökväll – eller rättare sagt en jubileumskväll för EBK som fyller 50 år i år.
– Då har vi satsat lite extra med Hasse Andersson som dragplåster, säger Stefan Sandell.

Åtalas för våldtäkt mot berusad kvinna

$
0
0

eslöv En man i 20-årsåldern åtalas för att ha våldtagit en kvinna i Eslövs kommun i januari förra året.

Mannen har suttit häktad sedan mitten av juni och på fredagen väcktes åtalet mot honom.
Enligt åklagaren har mannen genomfört en sexuell handling jämförlig med samlag. Kvinnan var berusad och mådde allmänt dåligt, och mannen utnyttjade detta, anser åklagaren. Kvinnan ska inte ha kunnat stå upp och befann sig enligt åtalet i en särskilt utsatt situation.
Den åtalade förnekar brott. Åklagaren åberopar förutom kvinnans uppgifter även ett vittne som ska ha sett vad som hände, och ett annat vittne som ska ha gjort iakttagelser direkt efteråt.
Mannen åtalas även för att ha misshandlat kvinnan i april i år. Enligt åtalet slog han henne så hårt med knytnäven att hon fick blåtira och näsblod. Mannen nekar även till detta.


Avsågat hagelgevär beslagtogs i Eslöv

$
0
0

Eslöv Under torsdagseftermiddagen genomfördes en husrannsakan i Eslöv. En person misstänks för grovt vapenbrott och ytterligare fler är misstänka.

Det var under torsdagen klockan 14:30 som polis genomförde en husrannsakan i en bostad i Eslöv. Väl på plats påträffades ett avsågat hagelgevär med tillhörande patron.
En person är frihetsberövad misstänkt för grovt vapenbrott, ett brott som kan ge som lägst två års fängelse. Ytterligare flera personer är misstänka för samma brott.

I samtal med polisen framgår det att utredningen är i ett känsligt läge.
Faktum är att ingen vill kommentera varför husrannsakan över huvud taget genomförts.
– Vi har kommit överens med åklagarmyndigheten att hänvisa till åklagaren i detta ärendet, åtminstone i nuläget, säger Håkan Rodin vid polisens avdelning för grova brott i Malmö.

Men även kammaråklagaren Pernilla Trimmel förklarar att man i nuläget inte ger mer information.
– Jag svarar i nuläget inte på varför husrannsakan genomfördes. Det jag kan säga är att i går eftermiddag företogs en husrannsakan och man tog ett vapen i beslag. En person är frihetsberövad och det finns fler misstänka för grovt vapenbrott, säger Pernilla Trimmel kammaråklagare.

Eslövs kulturmiljökarta – nu på nätet

$
0
0

ESLÖV Eslövs kommun har nu publicerat sin kulturmiljökarta på hemsidan.

I kulturmiljökartan finns bilder och information om kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i vår kommun, till exempel beskrivningar av de vanligaste karaktärsdragen för ett område.

Särskilt värdefulla byggnader i delar av Eslövs tätort samt Stockamöllan har inventerats.
– Detta är ett första steg och vi kommer att fortsätta att utveckla plattformen. Allt fler områden ska läggas till och så småningom hoppas vi att även privatpersoner ska kunna lägga till bilder och berättelser om värdefulla byggnader och platser, säger Susanne Hultman som är GIS-samordnare i kommunen på Esövs hemsida.

GIS, eller geografiska informationssystem, är en programvara som visualiserar information kopplad till en plats. I Eslövs kommun används GIS bland annat vid stadsplanering.

I kartan kan man läsa om olika bostadsområdes karaktärsdrag, exempelvis om gatorna följer ett bestämt mönster eller om de flesta byggnader har samma takvinkel, fönster eller fasadmaterial.
– Vissa byggnader har ett särskilt stort kulturhistoriskt värde. Meningen med en publik kulturmiljökarta är att våra medborgare ska kunna få rekommendationer vid ändringar och underhåll av fastigheter, men också att alla på sikt ska kunna bidra, säger Susanne Hultman.

Parallellt pågår arbetet med att ta fram underlag för ett kulturmiljöprogram för Eslövs kommun. I samarbete med representanter för Kulturen i Lund inventeras olika geografiska områden utifrån respektive orts kulturmiljövärden.
Underlaget har resulterat i ett handlingsprogram för det fortsatta arbetet som kommunstyrelsen antog i maj.
– Kulturmiljö är den miljö som påverkats av människor, den som vi lever i och förändrar. Det kan vara allt från enskilda byggnader eller landskap, stad eller land, till industrier eller parker.

Till dessa platser hör berättelser och traditioner som ger mening och förståelse, säger Matilda Suneson projektledare och planarkitekt i Eslövs kommun.
Även processerna kring bygglov och planläggning av nya bostadsområden underlättas om de som jobbar med plan- och bygglovsärenden har god kännedom om kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer. (SkD)

Hotade i brev att spränga Eslövs stads­hu­s i luften

$
0
0

Eslöv Den 15 juli in­kom ett brev till Eslövs stads­hus. I brevet fram­fördes kri­tik mot politiker och kommunledning, men även ett hot om att stads­hu­set möj­li­gen skulle sprängas.

En okänd per­son valde att skicka ett brev till Es­lövs stads­hus, ett brev som daterades den 12 juli.
På kuvertets framsida syns me­ningen ”Muslim Es­löv till salu?” liksom ordet ”skäms!” skivet med versaler. På baksidan står det ”skärp er”.

Tre dagar efter att brevet skickats, öppnades det av stads­hu­set per­son­al.
Brevet in­ne­höll tills törsta del svidande kri­tik mot kom­mun­led­ningen och mot Socialdemokraterna och Mo­de­raterna. Att politiska partier och kommunledning får motta kritik formulerade på olika vis, är inte ovanligt.
På så vis stack brevet inte ut ur mängden, om det inte vore för en sista formulering som fick stads­hu­sets per­son­al att agera. I brevet står det nämligen ”OBS! Spräng­ning av kom­mun­huset kan vara nöd­vän­digt”.
En for­mu­le­ring som upp­fattades som ett hot mot verk­sam­heten.

Mia Månsson, data­skydds­om­bud vid Es­lövs kom­mun, be­kräftar att man tagit emot ett brev som upp­fattats som hot­fullt.
– Efter­som brevet kan upp­fattas som hot­fullt tog vi det på all­var. Vi upp­rättade en po­lis­an­mä­lan och var­skodde vakt­bo­laget. Se­dan gick vi ut med in­for­ma­ti­on till de an­ställda om vad som hänt och med en upp­ma­ning om att man skulle vara ex­tra upp­märk­sam och rap­por­tera in om man såg nå­got miss­tänkt, säger Mia Månsson.

Är den här typen av hotbrev vanligt förekommande?
– Vad jag förstår är det mycket ovanligt att det inkommer den här sortens brev som kan uppfattas som hot, säger Mia Månsson.

Motorcykel och personbil i olycka

$
0
0

En motorcykel har gått omkull efter att ha kolliderat med en bil på riksväg 13 i Hasslebro.

Vägen är avspärrad.
– Personbilen ska ha lämnat platsen, men skadeläget på motorcykelföraren är ännu oklart, säger Peter Kjällkvist på polisens ledningscentral.

 

Sädesfält brann i Remmarlöv

$
0
0

Remmarlöv Under söndagsförmiddagen strax innan klockan 13 inom larm om markbrand. Enligt uppgifter är det hundra kvadratmeter som brinner.

Markbranden inträffade på ett sädesfält i Remmarlöv i Eslövs kommun. Vad som orsakat branden är ännu oklart.

– Det blåser kraftigt och därför finns det en spridningsrisk, säger Charlotte Wotz-Ader, teamledare vid SOS Alarm.

25 personer från räddningstjänsten i Eslöv, Kävlinge, Lund, Burlöv och Svalöv arbetade med släckningsarbetet.
– Det fanns en viss spridningsrisk till vindkraftverket intill och till resten av fältet, säger Mats Nilsson, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

Vid 15-tiden var branden släckt.
– Vi håller på att avveckla nu, säger Mats Nilsson.

3-4 hektar stubbåker och sädesfält drabbades av branden, men med hjälp av vatten lyckades räddningstjänsten fördröja elden tills en traktor kunde skärma av området och förhindra ytterligare spridning till de resterande 40-50 hektaren åkermark.

 

Höjd miljöavgift överklagas av företag

$
0
0

Eslöv Anton Dimetri, ägare av företaget RD Trading Metall, har överklagat ett beslut om höjd avgift för miljötillsyn till Mark- och miljödomstolen. Överklagan kommer efter ett avslag i Länsstyrelsen.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Eslöv beslutade den 23 januari att debitera en årlig avgift på motsvarande 10 350 kronor för miljötillsyn av företaget RD Trading Metall.
En verksamhet som bedriver insamling, sortering och försäljning av metallhaltigt avfall och farligt avfall.

Beslutet innebar en ökad kostnad för företaget.
Grunden till bedömningen är att företaget tilldelats två så kallade ”riskpoäng” för förorenad mark liksom för att verksamheten inte använder förnyelsebar energi.
Anton Dimetri, ägare av RD Trading Metall menade att beslutet var felaktigt och överklagade detta till Länsstyrelsen, men fick där se överklagan avslås.

Nu vänder sig företaget via en advokatbyrå, till Mark- och miljödomstolen för att om möjligt överklaga Länsstyrelsens avslag.
– Jag anser att kommunen jagat oss i 20 år. Jag har den renaste skrottomten i Sverige. Vi återvinner här, det är väl klart jag inte skitar ner min egen tomt. Det här är inte roligt, de förhindrar min verksamhet, säger Anton Dimetri.
De argument som framförs i överklagan handlar till stor del om en olycka på tomten 2013, då en cistern som skulle återvinnas läckte diesel. Detta ledde till en sanering av tomten.

I överklagan hävdar företaget att utsläppet var begränsat och sanerades och att markprover inte visade på någon förekomst av markförorening.
I överklagan framgår det också att företaget inte håller med om att det skulle föreligga någon ökad risk för förorenad mark.
Samtidigt hävdas det att det inte finnas något stöd för att tidigare verksamhet på tomten skulle vara skäl nog för den extra tillsynen och ersättningen för densamma, enligt företagets överklagan.
Erika Fjelkner, miljöchef vid Eslövs kommun, menar att det inte framkommit någon ny information i och med överklagan, som gett kommunen anledning att se över sitt beslut.

Hon menar också att man från kommunen inte bara tittar på det enskilda företaget, utan den bransch som företaget är verksam inom.
– I detta ärendet handlar det om ett företag inom en bransch där det förekommer risker med markföroreningar och därför blir tillsynen mer tidskrävande. Det betyder alltså inte att det finns misstanke om markföroreningar på den specifika platsen, utan att risken är förhöjd sett ur tidigare erfarenheter, säger Erika Fjelkner.

Dubbel nytta med samarbete

$
0
0

Eslöv Under 2017 inleddes ett projekt där biståndshandläggare i Eslövs kommun, arbetar tätt tillsammans med en arbetsterapeut.
Målet är att den som är i behov av hemtjänst ska bli mer självständig, liksom pengar sparas.

Under 2017 inleddes Eslöv kommun ett projekt i vilket biståndshandläggare och arbetsterapeuter tillsammans besöker personer i behov av hemtjänst.
Målet var att se hur hjälpmedel i hemmet kunde bibehålla funktioner för kommuninvånare, för att de på så vis ska kunna vara med självständiga och behöva mindre hemtjänstvård.

Projektet ansågs vara så lyckat att det nu blivit en permanent del av myndighetenhetens arbete.
Linda Johansson som arbetar som biståndshandläggare, berättar hur den första kontakten med kommuninvånare tas.
– När någon hör av sig till kommunen och uttrycker att de behöver stöd i hemmet, så krävdes det tidigare flera olika besök av flera professioner. Att projektet lett till att en arbetsterapeut blivit anställd på myndighetsenheten har gjort det enklare att samarbeta, säger Linda Johansson.

I praktiken handlar det om att redan vid första hembesöket ta reda på vilket behovet är och vilka hjälpmedel som kan underlätta personens vardag.
– Vi kommer tillsammans till personen och tar reda på vilket behovet är. Det kan handla om att man inte känner sig trygg när man duschar eller är i behov av hjälp med att ta på stödstrumpor, säger Linda Nordbeck, arbetsterapeut vid Eslövs kommun.
Ett besök kan leda till flera olika resultat. Det kan handla om att testa fram olika hjälpmedel eller hjälpa till att ansöka om bostadsanpassning.
– Om vi märker att en duschpall, ryggstöd eller verktyg för att ta på stödstrumpor räcker för att personen inte ska behöva hjälp av hemtjänst för detta, så ökar personens självständighet, säger Linda Nordbeck.

Beslutet om att bevilja stöd genom hemtjänst beviljas av en biståndshandläggare.
Den som då har behov av stöd kan komma att ges möjlighet att genom arbetsterapeut hyra ett hjälpmedel med hjälp av ett särskilt hjälpmedelsabonnemang som kommunen erbjuder.
– Oavsett hur många hjälpmedel du behöver så kostar abonnemanget 60 kronor i månaden. En del väljer att har det fortlöpande, andra använder det för att testa en produkt för att sedan köpa den själv och på så vis bli av med månadskostnaden, säger Linda Nordbeck.

Sedan årsskiftet är Linda Nordbeck anställd arbetsterapeut vid Myndighetsenheten, samma enhet som biståndshandläggarna arbetar.
– Tidigare arbetade vi vid två olika enheter, samarbetet förenklas mycket av att ingå i samma även om vi samarbetar mycket med arbetsterapeuterna som fortfarande arbetar vid rehabeneheten, säger Linda Nordbeck.

Varje månad genomförs omkring 20-25 besök.
– Vi möter så många positiva människor, säger Linda Nordbeck och får medhåll av Linda Johansson.
– Vi är så glada att kunna erbjuda detta och vårt fokus ligger inte på den ekonomiska besparingen. Vårt fokus ligger på individen, säger Linda Johansson.


Frias från knarkanklagelse

$
0
0

ESLÖV

En Eslövsbo i 40-årsåldern frias av domstol efter att ha stått åtalad för ringa narkotikabrott.
Enligt åklagaren rökte mannen cannabis en dag i januari i år. Bevisningen bestod av en provtagning som visade att han hade tetrahydrocannabinol i blodet.
Men mannen hävdade att han fått i sig ämnet på laglig väg, genom mediciner som han har recept på, och att han hade tagit för mycket av medicinerna.
– Det har inte framkommit något som motsäger att (mannen) haft recept på de aktuella medicinerna, konstaterar Lunds tingsrätt som därmed inte anser att bevisningen räcker för att fälla honom för narkotikabrott.

Får inte mer hjälp

$
0
0

ESLÖV

En Eslövsbo får nej från både vård- och omsorgsnämnden och förvaltningsrätten i Malmö på sin ansökan om utökad hjälp. Mannen har funktionshinder och är sedan tidigare beviljad sex timmars personlig assistans per dag och ett trygghetslarm. Han har ansökt om att dessutom få avlösarservice i hemmet på kvällar och nätter under tre veckor när hans fru är bortrest. Men detta säger alltså båda instanserna nej till och hänvisar till att han redan beviljats extra personlig omvårdnad flera gånger under den aktuella perioden.

En vecka tillsammans över generationerna

$
0
0

Harlösa Nu pågår ”tillsammans-veckan”, med aktiviteter fram till den 11 augusti.
På söndagen var det tunnbrödsbak i Donationshuset i Harlösa.

För ett halvår sedan slog ”ett tiotal kulturarbetare i området från Löberöd till Veberöd” sina kloka huvuden ihop.
– Vi är ett gäng som bor här ute på landsbygden och vi tänkte på hur vi kunde vi samarbeta mer och göra fler roliga saker, säger Kerstin Jakobsson, konstnär och ordförande i föreningen Arna i Fågelriket.

Resultatet blev en ”tillsammans-vecka” mellan den 3 och 11 augusti.
Veckan började på lördagen med en fiskedag i Kävlingeån, där ”ett dussin vuxna och några unga” dök upp.
– Ofta gör vi inte så många saker över generationsgränserna, och det ville vi ändra på. Vi vill att barn och vuxna gör saker tillsammans, och då är sommaren en bra tid att ha det.
– Om ungarna spelar fotboll så står föräldrarna bredvid och hejar på, men det händer något annat när man gör saker tillsammans, säger Kerstin Jakobsson.
Bland övriga aktiviteter finns bland annat musikworkshops, konserter, veteranbilar och plantbytarkvällar.
– Och på tisdag har keramikern och socionomen Kerstin Ånhammar ett rundabordssamtal för vuxna om barn och ungas psykiska hälsa. Det är väldigt brett och det finns något för alla i olika åldrar. Det var precis det vi ville ha, säger Kerstin Jakobsson.

På söndagen bjöds det på ”baka tillsammans” på Donationshuset i Harlösa, i samarbete med stiftelsen Harlösa Donationshus.
Egentligen bakades det inte tunnbröd här, enligt Anneli Åkesson från stiftelsen.
– Det är mer en norrländsk specialitet Men det går fort och är enkelt och det är roligt för folk att själv få baka och äta. Här bakade man rågbröd. Vi har provat det, men det blev hårt som sten.
Hela juli och någon vecka in i augusti har de guidade turer på Donationshuset.
Säsongen avslutas med brödbak – och det passade perfekt in i tillsammans-veckan.

Linnea och Ellen Persson, tio respektive sju år, från Löberöd var två av bagarna. Hemma brukar de baka, men då mest muffins. Tunnbröden blev inte lika goda, men de tyckte att det var kul i alla fall.
– Och det blev ganska gott, säger Linnea Persson.
De passade även på att få en guidad tur i Donationshuset.

Vad tyckte ni om huset då?
– Det kändes gammalt, säger Linnea Persson.
Donationshuset byggdes 1823-24 som ett fattighus av Carl Gustav von Schwerin, och är indelat i fyra lägenheter. 1828 flyttade ett gift par med två barn in, och sen var det bebott fram till 1968, då Ture Blixt flyttade ut. Sedan stod det och förföll, och 1985 hotades det av rivning. Då ryckte stiftelsen in.

Den har nu 80 medlemmar, varav en handfull aktiva, de flesta i pensionsåldern.
– Vi behöver föryngras, men det är svårt att få unga intresserade. Men det är viktigt att man försöker knyta barn och unga till det här, annars står huset och förfaller igen.

Varför är det viktigt att det här huset finns kvar?
– Det gör historien mer greppbar. Det visar utvecklingen av Sverige från tidigt 1800-tal: Hur man såg på folk, hur man tog hand om dem som inte kunde ta hand om sig själv. Jag är 73 år, och kan knyta an till hur mina mor- och farföräldrar hade det. Mitt barnbarn som är född -03 kan knyta an till hur jag har haft det. Men längre tillbaka än så blir det inte lika lätt. Jag tror det blir lättare att förstå hur man har haft det förr om man kan visa upp sånt här, säger Anneli Åkesson.

Motorcykel stals ur parkeringshus

$
0
0

Eslöv

Någon gång mellan den 1 och 4 augusti stals en motorcykel ur ett flerbilsgarage på Kanalgatan.
Något värde på motorcykeln finns inte angivet, och ingen misstänkt heller.

Backspegel stals ur bil

$
0
0

Harlösa

Någon gång under natten till fredagen den 2 augusti har en okänd gärningsman tagit sig in genom ett par grindar. Väl innanför tog sig gärningsmannen in i en parkerad bil och stal backspegeln ur fordonet.

Viewing all 6433 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>