Quantcast
Channel: Eslöv – Skånska Dagbladet
Viewing all 6433 articles
Browse latest View live

P-avgifter klubbades till slut

$
0
0

ESLÖV I höst kommer du få öppna börsen om du parkerar i delar av centrum som blir avgiftsbelagda. Kommunfullmäktige har nu klubbat igenom ett beslut om att införa p-avgifter från den 1 oktober.

Efter en utdragen process var ärendet om p-avgifterna i centrum tillbaka i kommunfullmäktige, efter att beslutet sköts upp i slutet av förra året, då ärendet skickades tillbaka.
Under måndagens fullmäktigemöte var förslaget från kommunstyrelsen att återremissen skulle anses besvarad och att fullmäktige skulle fastställa taxan för införandet av p-avgifter från och med den 1 oktober.

Först ut i talarstolen var miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Bengt Andersson (M), som menade att i takt med att det byggs mer och mer i Eslöv så ökar behovet att styra var folk ställer sina bilar.
– Det är framförallt av det här skälet som vi vill införa parkeringsavgifter. Vi vill styra rätt bil till rätt plats.

Han påpekade också att det i framtiden kommer behövas fler p-platser och att det därför kommer behövas ett centralt parkeringshus.
– Men förutsättningarna för att bygga ett parkeringshus är att vi har parkeringsavgifter. Vi behöver finansiera detta på något vis, sa Bengt Andersson.

Centerpartisten Annette Linander gav uttryck för sitt motstånd mot införandet av p-avgifterna och yrkade avslag. Hon lyfte fram att tiderna förändrats sedan frågan började diskuteras politiskt och nämnde bland annat att centrumhandeln går på knäna och att Flygstadensatsningen nu på nytt är på tapeten.
– Det är så många parametrar som ändrats under den här tiden, så vi känner att vi inte riktigt är redo. Vi behöver ta ett litet omtag. Jag vill också ha ett parkeringshus. Men jag tror inte vi skapar ordning med det här förslaget. Jag tror vi skapar kaos.

Laila Vedmar från Vänsterpartiet meddelade att hennes parti röstar ja.
– Det är med stor tveksamhet vi kommit fram till det här beslutet, sa hon och menade att man vände sig mot beslutsordningen kring stadsplaneringen i Eslöv som hon menar kommit i fel ordning:
– Det känns lite som att bestämma hyran innan bostäderna byggs, sa hon.
Vänsterpartiet ville även ha ett tilläggsförslag om en utvärdering om hur miljön påverkas om det visar sig att pendlarnas resvanor påverkas.

Håkan Larsson (MP) ville inte ställa sig bakom ett införande av p-avgifter. Han menade att det är ett komplicerat ärende med olika faktorer som måste stämmas av i rätt ordning.
– Miljöpartiet ser inte att någon sådan ordning följts i ärendet.

Fredrik Ottesen från SD menade att det vid det här laget borde vara välbekant att hans parti är motståndare mot införandet av p-avgifter och att det är något man står fast vid. Han satte sitt hopp till att framtiden skulle ge dem rätt.
– Vi känner till att Eslöv tidigare haft parkeringsavgifter och får det nu igen. Så det går ju också att ta bort det igen. Det är det vi eftersträvar, när alla de här utredningarna kommit på plats och man kan konstatera faktum. Att lika lätt som att sätta in det 2017 är det att ta bort det 2018.

Bertil Jönsson från NKE menade att det fortfarande finns många oklarheter kring konsekvenserna av att införa p-avgifter, och menade att han tycker att tågordningen borde varit annorlunda.
– Jag är övertygad om att vi kommer behöva ta ut avgifter om vi bygger ett parkeringshus, men det kommer i fel ordning tycker jag, sa han.
Henrik Wöhlecke (M) yrkade på bifall och replikerade sedan på Bertil Jönssons inlägg.
– Det är rätt ordning, Bertil. Att vi först tar ett beslut om reglera parkeringen, sa han och menade att det är självklart att man inte kan bygga ett parkeringshus där det kostar pengar att parkera, om det är gratis att stå utanför.
Replikskiftena avlöste varandra innan det blev dags för beslut. Först klubbades ett ja på frågan om remissen ansågs besvarad, men MP, SD och NKE reserverade sig.

När frågan om taxan skulle införas slutade det i votering och ja-sidan vann med 28 röster mot nej-sidans 20 röster. NKE, MP, L och SD röstade nej.Vänsterpartiets tilläggsyttrande avslogs.
Därmed stod det klart att p-avgifterna införs från och med oktober i höst.

Här kommer det att kosta: 
De avgiftsbelagda områdena i centrala Eslöv kommer att vara indelade i två zoner.
Det kommer att kosta tio kronor i timmen i Eslövs centrum att parkera på platser där det idag är tillåtet att med parkeringsskiva stå som längst i två timmar.

Vid Medborgarhuset blir det avgiftsbelagd parkering med tio kronor i timmen mellan klockan 9 och 21 på vardagarna.
Det kommer vara avgiftsfritt på p-platser inom zon 1 där parkering är begränsad till 10-30 minuter.

På pendlarparkeringarna med parkering maximalt i 24 timmar, vid Stinstorget nära Ica Kvantum och där det är långtidsparkering vid Badhusparken, får pendlaren betala sju kronor i timmen för fyra timmar – och får då stå i ett dygn för de 28 kronorna.
Alternativet på pendlarparkeringarna är att köpa ett månadskort för 350 kronor, men plats garanteras inte.

Fyra automater ska hyras in till de delar där det ska bli p-avgifter. Automaterna tar inte mynt utan bara kort. Vid parkeringar utan automat får bilisten antingen promenera till en automat eller betala via mobiltelefonen.


Här kommer det att kosta pengar att parkera

$
0
0

eslöv De avgiftsbelagda områdena i centrala Eslöv kommer att vara indelade i två zoner.

Det kommer att kosta tio kronor i timmen i Eslövs centrum att parkera på platser där det idag är tillåtet att med parkeringsskiva stå som längst i två timmar.
Vid Medborgarhuset blir det avgiftsbelagd parkering med tio kronor i timmen mellan klockan 9 och 21 på vardagarna.

Det kommer vara avgiftsfritt på p-platser inom zon 1 där parkering är begränsad till 10-30 minuter.
På pendlarparkeringarna med parkering maximalt i 24 timmar, vid Stinstorget nära Ica Kvantum och där det är långtidsparkering vid Badhusparken, får pendlaren betala sju kronor i timmen för fyra timmar – och får då stå i ett dygn för de 28 kronorna.

Alternativet på pendlarparkeringarna är att köpa ett månadskort för 350 kronor, men plats garanteras inte.

Kommentera: Behövs p-avgifterna i Eslöv?

$
0
0

Eslöv I höst införs parkeringsavgifter i Eslöv. Behövs de? Kommentera.

Tjuvar avbröt inbrott

$
0
0

ESLÖV

Eliassons Optik utsattes för ett inbrottsförsök vidd 00.50 natten till tisdag. Två personer krossade rutan till entrédörren men utlöste samtidigt inbrottslarmet och lämnade platsen direkt utan att få något med sig. Vittnen observerade två män, cirka 25 år, den ene lång, smal och mörkhårig, den andre något kortare.

Flicka misshandlad av sin make

$
0
0

ESLÖV

Häromdagen kom en flicka född 2000 in på polisstationen i Eslöv för att polisanmäla sin make. Hon berättade att han dragit henne i håret flera gånger den senaste månaden.

Bestulen ilsknade till

$
0
0

ESLÖV

Under en rättegång i Lunds tingsrätt nyligen om en inbrottsstöld framkom det uppgifter som var högintressanta för en butiksinnehavare i Eslövs kommun. Han fick då veta att en av de inblandade i rättgången kunde ligga bakom en stöld i hans butik i januari.
Butiksinnehavaren ska ha begett sig hem till en lägenhet och upprörd konfronterat den utpekade mannen med uppgifterna. Enligt en polisanmälan ska han ha gått för långt och slagit mannen i huvudet och hotat honom om han inte berättade vem han mer haft hjälp av i stölden. Butiksinnehavaren ska dessutom ha hållit kvar mannen i en timme mot hans vilja.
Polisanmälan är rubricerad som olaga frihetsberövande, olaga hot och misshandel.
Det är dock tveksamt om anmälan kommer att leda till någonting. Enligt uppgift vill den utpekade mannen, som är känd av polisen sedan tidigare, inte medverka i utredningen.

Skyddstillsyn för aggressiv 29-åring

$
0
0

eslöv Skyddstillsyn blir straffet för den 29-åring som misshandlade en man utanför Hotell Stensson i mars förra året.

29-åringen hade varit och roat sig på Stensson. Vid stängningsdags rörde han sig utanför hotellet och gick fram till en grupp med fyra unga män som stod och åt kebab.
29-åringen frågade efter en person som han sökte. De fyra – som aldrig sett 29-åringen förr – svarade att de inte visste vem denna person var. Men 29-åringen nöjde sig inte med det utan uppträdde alltmer hotfullt och aggressivt. De fyra männen beskriver honom som att han verkade påtänd.

Efter en stund tog 29-åringen fram en kniv som han viftade mot männen med.
– Vet ni vem jag är? frågade han upprört.
Männen försökte lugna ner honom genom att bjuda på lite kebab men 29-åringen blev snart aggressiv igen och slog till en ur gänget som försökte lugna ner honom. Den misshandlade mannen fick en sprucken läpp.

29-åringen gick därefter från platsen och slängde kniven i en buske. Han kunde senare gripas och köras till fyllecell.
29-åringen har i Lunds tingsrätt sagt att han var rejält berusad den där kvällen.

Han minns att han hade en kniv, men inte att han ska ha slagit någon.
Tingsrätten dömer 29-åringen för misshandel, olaga hot, grov olovlig körning, rattfylleri, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.
Straffet blir skyddstillsyn och att han ska delta i en behandling mot sitt alkoholmissbruk. Han ska även betala sammanlagt 22 000 kronor i skadestånd till de fyra männen.

Henrik Lindahl

Växande intresse för Eslöv

$
0
0

ESLÖV Allt fler företag visar intresse för att etablera sig i Eslöv. Ett av dem är det internationella företaget Liebherr som valde att flytta hit från Malmö.
– Eslöv har ett perfekt läge för oss, säger Niklas Gellenmyr på företaget.

Tron på framtidens möjligheter präglar försäljningsdirektör Jörg Miethkes korta tal när han ska välkomna alla församlade till den nybyggda företagslokal som han är i färd med att inviga på östra industriområdet i Eslöv.
Under onsdagens övertagande av lokalen nämner han att här i Eslöv har man hittat ett bra läge, att det är gynnsamt att hamna på samma ort som konkurrenterna och att man räknar med att man kommer nyanställa.

En lysande gul hjulgrävmaskin står uppställd runt hörnet inne på gården och skvallrar om vad det tyskägda företaget Liebherr sysslar med.
Företaget tillverkar bland annat entreprenadmaskiner och man finns numera representerade i ett 50-tal länder över hela jordklotet.
Nu slår man sig alltså även ner i Eslöv efter att ha flyttat hit från den lokal som man hade i Malmö.
– Vi hade vuxit ur våra lokaler där, säger Niklas Gellenmyr som är en av de sju anställda i Eslöv och som jobbar med försäljning.

Ett samarbete med Eslövsföretaget Trollenäs Schakt ledde till att deras dotterbolag nu har byggt och hyr ut den nybyggda lokalen i Eslöv, som är på 864 kvadratmeter.
I Eslöv ska Liebherr Sverige erbjuda försäljning och service av företagets entreprenadmaskiner. Niklas Gellenmyr förklarar att det var läget som avgjorde att man valde Eslöv.
– Vi vill sitta centralt i vårt försäljningsområde. Då hade vi kanske hamnat i Hörby men samtidigt har vi många av våra kunder i Malmö och Helsingborg och därför gled vi ner mot Eslöv.

Ett annat skäl är att man har många av sina konkurrenter här i Eslöv. Niklas Gellenmyr lyfter fram att Eslöv är känt som lite av grävmaskinernas mecka, med flera andra företag som jobbar med entreprenadmaskiner.
– Att våra konkurrenter ligger här gör det lättare för alla och gör att man kan ge och ta. Eslöv har ett perfekt läge för oss, säger han och nämner bland annat de goda kommunikationerna.

Liebherr är inte ensamma om att se fördelar med Eslöv. På plats under invigningen av lokalen fanns bland annat kommunens näringslivschef Lars Persson, som upplever att fler och fler företag visar intresse för att etablera sig i Eslöv.
– Vi har märkt en ökning av de förfrågningar vi får från företag.
Lars Persson tror att det finns en nyckelfaktor som gör att många företag visar intresse för att slå sig ner i Eslöv.
– Det är läget, läget, läget. Eslöv ligger helt rätt i Skåne och i den här pulserande regionen, säger han.

Ökningen går också att se i statistiken. Förra året valde 98 arbetsställen att flytta ut från Eslöv medan 109 flyttade in. I slutändan innebar det också att Eslöv gick plus i antalet anställda.
– Det blev nästan 80 anställda plus, säger Lars Persson.
Hans upplevelse är att de flesta nya företag som drar sig hit är sådana som verkar i näringar som av tradition varit stationerade i Eslöv. Det gäller bland annat livsmedel, entreprenadmaskiner och lantbruk.
– Det är våra starka näringar i Eslöv, säger Lars Persson.
Det han tycker är ett spännande nästa steg är att många av de traditionella företagen nu tar ett steg vidare och även satsar på e-handel.
– Det blir nya hybrider när branscherna utvecklas.
Invigningen av Liebherr Sveriges lokal i Eslöv var bara en smyginvigning och den officiella invigningen sker först i början av september.

Under smyginvigningen fanns även båda kommunalråden på plats och de båda herrarna var naturligtvis belåtna med att en internationell aktör valt Eslöv.
– Det här är mycket positivt för Eslöv, menar Henrik Wöhlecke (M) och det håller Johan Andersson (S) med om:
– Etableringen i Eslöv är väldigt bra för kommunen då vi får ännu ett företag som säljer över stora delar av Sverige placerat i Eslöv. Det innebär också fler arbetstillfällen. Etableringen kommer säkerligen också att ge andra företag spin-off-effekter, säger Johan Andersson.

 


Moduler till slut på Sallerupskolan

$
0
0

ESLÖV En del av eleverna på trångbodda Sallerupskolan kommer att få ha lektioner i moduler.
Försöken att hitta andra lösningar misslyckades och nu hyrs moduler för 65-70 elever in under tre år.

Det var kommunstyrelsen som fattade beslutet, som rör tre klasser. Samtidigt tog politikerna beslutet att inleda processen för att bygga en ny skola bredvid Sallerupskolan.
När denna nya skola är klar kommer Sallerupskolan att rivas.
– Vi har en brist på lokaler på låg- och mellanstadiet i Eslövsskolorna och behöver bygga en skola till, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S).
Sallerupskolan skulle bli för dyr att renovera.
– Det är effektivare att bygga en ny skola som sedan får ersätta Sallerupskolan. Då kan verksamheten bedrivas som vanligt under byggtiden, säger kommunstyrelsens vice ordförande Henrik Wöhlecke (M).
Ett alternativ till modulerna, som är en dyr lösning för kommunen, som man jobbat med på sistone var att ta Nunnebo förskola i anspråk som skollokaler.
Förskolebarnen skulle då istället flyttas till tidigare Karl Oskar-skolan.
– Det har varit förhandlingar, man har tittat på omflyttningar och på att använda moduler som vi använt på andra ställen, men det har inte fungerat, säger kommunstyrelsens – Man har bedömt modulerna som bättre för verksamheten, säger Johan Andersson.
Thoréngruppen, som drev nedlagda Karl Oskarskolan har ett hyresavtal med fastighetsägaren som ger denne hyra oavsett det bedrivs verksamhet eller inte i lokalerna. Nu kom man aldrig överens om att Eslövs kommun kunde hyra i andra hand istället. Parterna stod långt från varandra.
Kommunens arbetsgrupp har även undersökt möjligheten att flytta paviljong Trollet till parkeringen vid Sallerupskolan. Detta alternativ har förkastats på grund av riskerna för den byggtekniska statusen i samband med en flytt.
Nu får barn- och familjemyndigheten tillstånd att teckna hyresavtal om moduler med servicenämnden. Under året får man bekosta modulhyrningen inom ordinarie budget.
Den preliminära hyreskostnaden för modulerna är 2,4 miljoner kronor.

Eslöv och Stehag finns med i utredningsområde

$
0
0

ESLÖV/STEHAG/ÖRTOFTA/ELLINGE Trafikverket ser nackdelar med en spårdragning i det västliga läget.
Istället lutar man i sin åtgärdsvalsanalys åt en dragning av den nya stambanan i ett central-östligt läge och vill utreda det vidare. Området Trafikverket finner intressantast i nuläget går vid tätorten Eslöv samt vid Stehag, Örtofta och Ellinge.

Höghastighetsjärnvägen kan inte följa nuvarande stambanan genom Eslöv. Stambanan är för krokig.En snabbjärnväg måste vara ganska rak för att tågen ska kunna gå i 320 km/h.
Trafikverket har i åtgärdsvalsstudien, som är en tidig studie, skissat en korridor mellan Lund och Hässleholm som är tre mil bred och sex mil lång med tre alternativ för spåren – ett västligt, ett östligt och ett centralt.
Trafikverket listar ett antal fokusområden. Vad gäller ”Hälsa och säkerhet”, ”Resurser tillgängliga för människan” och ”Klimat” ser Trafikverket ingen skillnad mellan de västra, centrala och östliga lägena.
Men det är när man tittar på fokusområdena ”Landskap” och ”Genomförbarhet” som Trafikverket i nuläget bedömer gränszonen mellan de centrala och östliga delområdena som ”något mer fördelaktiga”.
– Effekternas omfattning är dock starkt beroende av järnvägens sträckning och utformning, skriver man i åtgärdsvalsstudien.

Det västliga nerprioriterade alternativet skulle passera Marieholm och Röstånga. Gränszonen mellan det centrala och östliga läger går någonstans vid Örtofta och Ellinge, tätorten Eslöv och vidare norrut mot Stehag.
Utvecklingsstrategen Magnus Månsson, som är den som arbetar med höghastighetsjärnvägen vid kommunledningskontoret i Eslöv, säger att man inte vet hur Trafikverket kommit fram till sina slutsatser.
Inte heller vet man alls hur en eventuell framtida sträckning mot Eslöv och Stehag skulle kunna göras vid de båda orterna.
– Det enda vi vet är att Trafikverket sagt att den nya höghastighetsjärnvägen ska ansluta till den gamla stambanan norr om Lund, och söder om Hässleholm. Var de kontaktpunkterna blir är beroende av hur sträckningen blir. Men idag kan man bara gissa.

Sträckningen blir konkret först i en kommande järnvägsplan. Regeringens direktiv till Trafikverket är att banan ska börja byggas senast 2029 vilket innebär att en sådan plan läggs om ett par, tre år.
– Jag kan inte förstå varför Stehag inte nämns men Finja gör det. När jag inte förstår urvalet eller vilka kriterier som används kan jag inte heller dra någon slutsats, säger Magnus Månsson, som gärna hade haft en bättre dialog med Trafikverket.
– Då hade det här varit genomgånget. Det här är otroligt svårt och komplext men vi måste visa var vi står. Vi skiljer oss demografiskt från de norrliggande kommunerna genom att vara mycket mer tätbefolkat och även vad gäller antalet byggnader med kulturvärde som kan komma att påverkas, säger Magnus Månsson.
– Längre norrut är det mer miljö som passeras och där är det de värdena som riskerar att gå förlorade.

Studie om höghastighetsjärnväg sågas av Eslöv

$
0
0

ESLÖV Ologisk, svår att förstå och med besvärande sakfel. Hyfsat stora orter i Eslöv som kan beröras nämns inte. Och viktiga riksintressen som Ringsjöverket i Stehag, som försörjer stora delar av västra Skånes befolkning med dricksvatten, verkar helt bortglömda.
Eslövs kommun sågar Trafikverkets senaste studie inför den kommande höghastighetsjärnvägen – och efterlyser mer samarbete.

I åtgärdsvalsstudien skissar Trafikverket på tänkbara sträckningar i avsnittet mellan Lund och Hässleholm som ska byggas senast år 2029.
I studien tas upp byggnader, kulturmiljöer och riksintressen och annat som kan tala för och emot de olika alternativen.
– Det är berömvärt att Trafikverket går ut i ett så tidigt skede, men vi har svårt att följa logiken i många av slutsatserna. Man missar många delar och tar med kulturmiljöer och hinder i vissa delområden, men inte i andra, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S).

Eslöv har reagerat på varför mindre orter i Hässleholm, som Tormestorp och Finja med 300 invånare nämns i studien – medan Marieholm, Stehag, Stockamöllan med flera inte gör det.
– Vi har svårt att förstå urvalet av dessa orter, då väldigt många orter i Eslövs kommun som berörs av utredningsområdet saknas. Vi förstår inte urvalet varken ur geografiskt eller demografiskt perspektiv, heter det i en besk skrivelse som nu ska skickas till Trafikverket som ett svar på åtgärdsvalsstudien.
– Åtgärdsvalsstudien är svår att följa och studiens slutsatser går inte att härleda i materialet. Eslövs kommun anser att flera för kommunen viktiga områden och intressen saknas i underlaget och vi har svårt att förstå urval och viktning av det som finns med, sägs det vidare i skrivelsen till Trafikverket.

Av riksintressena i Eslöv nämns bara gruvbrytningen av kaolinet i Billinge – som kommunen aktivt kämpar mot – och riksintresset för vattenförsörjning i Västra Ringsjön.
Däremot finns inte riksintresset för vattenförsörjning med Ringsjöverket med alls i studien, inte heller Bolmentunneln eller de andra många riksintressena i Eslöv.

Eslöv är, efter att ha varit befolkat och bebott sedan tidiga medeltiden, slottstätast i Sverige med sina nio slott, men bara Trollenäs nämns som ett hinder för en västlig spårdragning.
I studien finns inget alls om övriga åtta slott i kommunen, varav sex kan komma att beröras av de båda alternativa spårdragningarna. Inte heller de många kyrkorna nämns.
Vidare påstås att Rönneå rinner från Skälderviken till Västra Ringsjön när det är tvärtom – ett faktafel som kommunen inte tycker ökar studiens trovärdighet.
– Obalansen i vad som tas upp och vad som inte tas upp saknar konsekvens och upplevs som godtyckliga. Detta innebär att Eslövs kommun inte vet vad vi ska ta ställning till, eller på vilka grunder, sägs det i skrivelsen som samtliga partier i Eslövs kommunstyrelse ställer sig bakom.
– Det är oerhört viktigt att de här studierna görs på rätt sätt. Vi önskar ett närmare samarbete med Trafikverket framöver. De har mycket dialog med stationsorterna, men vi har också kunskap som vi måste få föra fram, säger kommunstyrelsens vice ordförande Henrik Wöhlecke (M).
Eslövs kommun är mycket berört av den planerade höghastighetsjärnvägens sträckning mellan stationsorterna Lund och Hässleholm.
Eslöv får inte själv någon station, men är mycket beroende av sin järnvägstrafik, som var hela grunden till att staden grundades för 106 år sedan.

Staden är den befolkningstätaste orten på den planerade tågsträckan förutom stationsorterna, och anser sig vara den kommun som påverkas mest.
Stadens styrande är bekymrade över att få ytterligare en infrastrukturbarriär i kommunen och trycker hårt på att få behålla sin nuvarande regionala tågtrafik.
Man gillar i och för sig tanken på en höghastighetsjärnväg till Stockholm men sträckan norr om Hässleholm är inte längre tidsbestämd, vilket gör att Eslöv ser en risk i att bara få nackdelar med den nya stambanan.

Fem tjuvfiskare stoppades

$
0
0

HARLÖSA Två polispatruller ryckte ut och stoppade ett gäng tjuvfiskare i Harlösa i torsdags kväll.

Det var vid 18-tiden som ett vittne observerade hur fem unga män tog sig in på inhägnat område till en damm som tillhör fastigheten Furudal.
Inne på området tog de en båt för att fiska.
Markägaren kontaktades och polis larmades.
Två polispatruller ryckte ut och kunde stoppa tjuvfiskarna på plats. De är nu alla misstänkta för olaga intrång och olovligt brukande.
Männen är i låga 20-årsåldern och hemmahörande i Hörby, Eslöv och Landskrona.

Konsthall dröjer – trots politiskt beslut

$
0
0

ESLÖV En konsthall i Eslöv samt ett förslag om att inköpa mer konst när det byggs nya offentliga byggnader är några av inslagen i Eslövs nya kulturpolitiska program, som nu antagits av kommunstyrelsen.

Men det kan dröja innan Eslöv får en konsthall.
– Just i dagsläget har kommunen inga pengar till det. Programmet sträcker sig fram till år 2025. Jag tror att man får arbeta på flera olika håll, säger kommunalrådet Johan Andersson (S).
Programmet är inte bara till för kultursektorn utan för hela Eslövs kommun.
En annan viktig sak i programmet är att Eslöv ska satsa mer på konst och utsmyckning när man bygger nytt.
– Så att vi får en trevligare stad. Det ska avsättas pengar till konstnärlig utsmyckning eller gestaltning.
I kulturpolitiska programmet talas om enprocentsmålet. Att en procent av kostnaderna vid nybyggen ska användas till sådant. Det finns inget beslut om det ännu.
– Personligen tycker jag att vi är dåliga på det. Där bör kommunen bli bättre liksom vårt kommunala bostadsbolag. Det handlar om trivseln, säger Johan Andersson.
Kommunalrådet Henrik Wöhlecke (M) säger att de konstnärliga aspekterna bör finnas med redan från början när man bygger.
– Äventyrsbadet är ett bra exempel. Där är en del av funktionen konstnärlig utsmyckning.
Kommunstyrelsepolitikerna tycker att programmet är väl genomarbetat och att det ger en bra bild av den kulturella inriktningen i Eslöv i framtiden.
Mycket handlar om samarbete med föreningar och studieförbund. Vid sammanträdet lyfte Centerpartisten Annette Linander frågan om samarbete med Eslövs folkhögskola också. Folkhögskolan har flera estetiskt och artistiskt inriktade utbildningar.
– Det kan vara något att titta på framöver. Vi kan bli tydligare där, säger Johan Andersson.
Sverigedemokraterna avstod från att delta i beslutet om det kulturpolitiska programmet.

Utegym får dispens från strandskydd

$
0
0

ÖRTOFTA Eslövs kommunstyrelse lämnar dispens från strandskyddet vid Kävlingeån i Örtofta, så att ett kombinerat utegym/hinderbana ska kunna byggas vid åkanten invid idrottsplatsen.

Ärendet har beretts vid Hörby kommun, eftersom det är Eslövs kommuns egen miljö- och samhällsbyggnadsförvaltning som söker dispensen.
Det är byaföreningen i Örtofta som sökt pengar för att bygga anläggningen.
– Området är redan lagt som gräsmatta. Byaföreningen har gjort ett väldigt bra jobb med detta. De är väldigt aktiva och hittar nya möjligheter för att göra saker. Som FK Tor i Stehag. Det är väldigt positivt, säger kommunalrådet Johan Andersson (S) efter kommunstyrelsens möte.

Den nya anläggningen kommer att kunna användas både av byborna och de aktiva i idrottsklubbarna i byn.
Det nya utegymmet/hinderbanan ligger även nära byahuset Folkets hus och en lekplats. Just närheten till lekplatsen var ett av skälen till att Hörbys miljökontor yrkade på dispens.
– Visserligen skulle en annan placering vara möjlig, men ur ett samhällsekonomiskt men framförallt folkhälsoperspektiv kan det vara gynnsamt att placera anläggningen i närheten av den redan befintliga lekplatsen. Placeringen kan då underlätta för barnfamiljer att besöka anläggningen, när allt är samlat inom ett begränsat området, sägs det i skälen för beslutet.

Hysch-hysch kring torgtävling

$
0
0

ESLÖV Några utvalda tjänstemän och en politiker i kommunhuset sitter för närvarande och ruvar på en gemensam hemlis. De vet nämligen hur Stora Torg kan komma att te sig efter den väntande omgörningen.
För än så länge är det bara juryn som sett de tre tävlingsbidragen som för närvarande hålls undangömda.

Det är inga småslantar som ska satsas när Stora Torg inne i Eslöv ska få en genomgripande ansiktslyftning.
Direktivet till de arkitektfirmor som strider om att få utforma torget är att det som mest får kosta 40 till 50 miljoner kronor.
Det visade sig att ovanligt många ville vara med i den projekttävling som kommunen utlyst och där vinsten innebär att man får uppdraget att göra om Stora Torg. Efter en första sållning har nu tre bidrag från tre olika arkitektkontor kvalat in till finalen.

Hur de tre konkurrerande tävlingsbidragen ser ut är däremot topphemligt.
Ingela Lundqvist, kommunens miljö- och samhällsbyggnadschef, är ordförande i tävlingsjuryn men vill inte säga ett pip om hur de tävlande utformat sina bidrag.
– Jag får ju inte säga så mycket, säger hon.
Nästan lite motvilligt tillstår hon att hon sett de tre tävlingsbidragen, som nu har packats upp.
– Jo … Det måste jag väl kunna säga att jag har gjort. Jo, jag har sett dem.

I juryn som ska välja ut det vinnande bidraget sitter även kommunalrådet Johan Andersson (S), kommundirektör Eva Hallberg, stadsarkitekten Torsten Helander och två externa jurymedlemmar som själva är arkitekter.

Nu ska juryn ha överläggningar under ett antal tillfällen innan det vinnande bidraget presenteras offentligt på näringslivsdagen den 31 augusti.
Ända fram till dess kommer hemlighetsmakeriet fortsätta.

– Vad kan du säga om de här tre bidragen?
– Ingenting i nuläget, säger juryordförande Ingela Lundqvist men uppger att bidragen motsvarar hennes förväntningar.

Kan du säga om det är djärva förslag?
– Nej, jag kan inte säga någonting mer om det.

– Varför är det här egentligen så hemligt?
– Det är för att vi följer lagen om offentlig upphandling. Det innebär att det är sekretess på alla anbud som har kommit in fram till dess att granskningen är färdig. Det här är utformat som en tävling men det är ändå upphandlingsreglerna som gäller.

Torget engagerar Eslövsborna mycket. Vore det inte rimligt om Eslövsborna fick tycka till om de här förslagen?
– Den diskussionen har vi också haft, om hur vi ska lägga upp detta. Där har vi istället valt att inhämta synpunkter från Eslövsborna innan vi har gått ut med själva upphandlingen, säger Ingela Lundqvist.
Hon förklarar att man bland annat haft ett dialogprojekt i samband med centrumutvecklingen och andra dialoger om arbetet med översiktsplanen.

Ni är många som jobbar i kommunhuset. Är det många som försöker pumpa dig i fikarummet på hur tävlingsbidragen ser ut?
– Nej, det är det inte. Man är rätt införstådd med att det är sekretess.

Att försöka smyga förbi samhällsbyggnadsavdelningen för att få en skymt av bidragen lönar sig inte heller.
– Allt är inlåst. Det är inlåst på ett säkert ställe, säger Ingela Lundqvist.

Var är det inlåst?
– Det berättar jag inte. Det finns på en säker plats. Och det är jätteviktigt, så att ingen kan få tillgång till det.


Åklagarens bevis: bajs på strumpan

$
0
0

ESLÖV En kletig strumpa har blivit en del av åklagarens bevisning mot en man som åtalas för att ha sparkat in entrédörren till Hotell Stensson och hotat en kvinnlig anställd.

En kväll i januari märker en kvinnlig receptionist på Hotell Stensson att en man plötsligt knackar på entrédörren.
Det visar sig att mannen vill låna toaletten på hotellet men receptionisten hänvisar honom istället till toaletten på torget.

Mannen blir sur och går därifrån men uppenbarar sig sedan igen. Han gör en gest som att han ska skära halsen av kvinnan och sparkar samtidigt in rutan på entrédörren och försvinner sedan iväg.
När en polispatrull fått överfallslarmet från hotellet åker man till platsen.

Någon gärningsman syns inte till men poliserna gör däremot ett mindre trevligt fynd. Bredvid hotellentrén ligger en hög avföring och ett par strumpor ligger intill och vid entrén ligger även ett par kalsonger med avföring.
Poliserna misstänker att det är gärningsmannens lämningar som finns på platsen.

En strumpa med bajs på tas i beslag av poliserna och skickades senare till kriminaltekniker för dna-analys.
Det visade sig att lämningarna på strumpan var dna från en 41-årig Eslövsbo, som nu åtalats för skadegörelsen av entrédörren.
Mannen nekar själv till brott.

Den 41-årige mannen åtalas även för att ha slagit till en butiksanställd i Eslöv vid ett tillfälle då han ombads lämna butiken.
I butiken har man tidigare haft flera tråkiga erfarenheter av 41-åringen.
Vid detta tillfälle ska 41-åringen ha slagit till en anställd som bad honom gå ut och som försökte ringa polisen efter att 41-åringen kastat en läskburk på golvet.

Han ska även ha ryckt till sig telefonen och kastat iväg den så att den förstördes.
Den 41-årige mannen åtalas för misshandel och skadegörelse men förnekar själv brott.

Article 0

$
0
0

ESLÖV/HÖÖR/HÖRBY Cirka 3 000 cyklister deltog när Ringsjön runt på lördagen avverkades för 51:a gången.
– Helt perfekta förutsättningar den här gången, konstaterade tävlingsansvarige Alf Svensson från Skånes cykelförbund.

Båda föregående åren bjöd på mer tuffa förhållanden för de tappra cyklisterna, som kunde välja en lång på 12,5 mil, en mellanlång på 6,5 samt en lite kortare runda på 3,5 mil.
2015 blåste det motvind tio av de tolv milen på Skånska Dagbladet-rundan – och i fjol bjöd tävlingsdagen på högsommarvärme i trakterna av 28-29 grader.
– Det här känns mer normalt, säger Alf Svensson, som även gladdes åt att runt 200 fler deltagare anmält sig till Ringsjön Runt än i fjol.
De stora cykelloppen i Sverige har hård konkurrens av en framväxande subkultur där cyklister gör upp på sociala medier om att ta ett pass ihop, och sedan samlas i städerna innan de ger sig iväg på sina rundor.
– På så viss tillfredsställer de sitt behov av att cykla tillsammans med andra. Trevligt, men något av en konkurrent till oss som arrangerar motionslopp, säger Alf Svensson, som tror att förklaringen till att Ringsjön Runt inte bara lyckas hålla ställningarna utan även öka står att finna i att arrangemanget är mycket väletablerat och välorganiserat.
– Sedan har vi ju Ingvar Oldsberg som speaker för tolfte året. Det drar nog en del. Vi är glada att han vill ställa upp, Det är en kompisgrej för honom tror jag.
Sponsorerna är aktiva och bland dem finns större företag som lockar 60-70-talet av de anställda att vara med på rundan. Det kan också bidra till framgången, tror Svensson.
200-250 funktionärer är aktiva under loppet. Inte bara vid start och mål på Ringsjöskolan i Höör, utan även ute på vägarna.
– Vi har tio servicebilar ute. Mest fixar vi punkteringar, men även annat, säger en i teamet, Stig Jonsson, som – när Skånskan pratar med honom – precis varit ute och hämtat upp en av deltagarna som det var väldigt synd om.
Deltagaren körde Ringsjön Runt som uppvärmning inför Vätternrundans 30 mil som skulle fullborda En Svensk Klassiker, där man även åker Vasaloppet nio mil, deltar i Vansbrosimningen tre kilometer och springer Lidingöloppet 30 km.
Men nu hade det smällt till i knäet på cyklisten som misstänkte en meniskskada som omöjliggör deltagande i Vätternrundan. Han fick åka servicebil till Höör.
– Det brukar vara tre-fyra personer vi får hämta upp under Ringsjön Runt. annars är det mest punkteringar som ska fixas. Men det har inte varit så många idag, eftersom vädret är så bra. Det är värre när det regnar och kommer upp saker på vägbanorna, säger Stig Jonsson.
För tiotalet år sedan var det riktigt mycket jobb för serviceteamet under ett lopp. Då var det någon i Kungshult som fått för sig att lägga ut häftstift på vägbanorna.
Inte bara funktionärerna deltar under Ringsjön runt. Det är gott om sponsorer i målområdet som bjuder cyklisterna på mat och dryck.
Och kommunala musikskolan i Höör gör sitt till för att hålla uppe orken på cyklisterna. De spelade som vanligt för dem i Orupsbackens när cyklister kämpade uppför i den jobbiga branten.
Några som käkade en bit i målområdet vid Ringsjöskolan efter loppet var Mathilda Kristoffersson, Johannes Wolfmaier och Fredrik Palm som alla jobbar på Ramböll i Malmö och avverkat mellanrundan.
Johannes Maier cyklade i fjol men för de båda andra var det första gången
– Vi kan absolut tänka oss att vara med igen, säger Mathilda Kristoffersson och berömde den vackra Mellanskånska naturen.
Helga Stenzel från Saxtorp var med för 19:e gången och åker runt i Skåne och är med på motionslopp på cykel exempelvis i Landskrona och Hässleholm.
– Nästa år blir 20:e gången, säger hon.
Ett stort gäng tränade inför Barncancerfondens projekt Ride of Hope där man samlar in pengar till cancersjuka barn. Turen ska gå Lund-Stockholm 29 juli – 6 augusti.
– Vi hoppas få in mycket pengar, sade deltagarna – som kom från exempelvis Växjö och Karlskrona – när de sträckte ut i gröngräset och pustade ut efter loppet med sina cyklar intill sig.
Nio av deltagarna i Ringsjön Runt gjorde faktiskt sitt 51:a lopp. De har varit med alla åren.
– Fantastiskt! tycker Alf Svensson från Skånes cykelförbund.
En ännu äldre deltagare, en tandemcykel som påstods vara snart 100 år gammal, deltog i mellanrundan på 6,5 kilometer och framfördes av Höörsbon Bo-Göran Eklund, som varit med i 31 år och sambon Jenny Olsson.
– Det går bra. Fast jag gillar inte när några av de andra cyklisterna skrek att jag inte trampade. Det gjorde jag visst, säger Jenny Olsson.

Eslövs Forrest Gump på vandring mot Norge

$
0
0

ESLÖV/Orsa Mika Sjöholm, 39 år och uppväxt i Eslöv, befinner sig just nu på en både fysisk och själslig vandring, mellan Smygehuk och norska Kinnarodden, Europas nordligaste fastlandspunkt. Han räknar med att vara framme i oktober.

Den 25 mars påbörjade Mika Sjöholm sin vandring från Smygehuk. Och när Skånska Dagbladet får kontakt med honom per telefon befinner han sig på ett kalhygge ett par mil norr om Orsa i Dalarna.

Varje dag tillryggalägger han 2-2,5 mil. Mika har nu hunnit gå cirka 86 mil. Om ett par dagar räknar han med att ha passerat gränsen till Hälsingland. Den totala sträckan från Smygehuk till Kinnarodden i nordligaste Norge är 304 mil.
– Jag har planerat väldigt mycket. Och skrivit ut dubbelsidiga kartor från Lantmäteriet med laserskrivare, säger Mika Sjöholm.
Första dagen hade han sällskap av en kompis.
– Vi delade en flaska vin och en chokladask. Mest för att det var lite kul första dagen.

Mika Sjöholm är intresserad av språk, vetenskap, schack, klassisk musik och har varit äventyrslysten sedan barnsben. Han har haft en tonårsdröm om att en dag få genomföra ”den stora vandringen” genom Sverige.
Redan 2001 korsade han Sverige på tvären. Då gick han från Göteborg till Västervik.
Varför började du gå?
– Jag var rastlös helt enkelt. Började gå över åkrarna därhemma.

Han menar att vandringen är som en inre resa. Han vill lära känna sig själv och hoppas bli lite säkrare och inte ta saker så allvarligt.
– Jag har inte lika mycket tid att oroa mig över saker som när jag är hemma. Jag måste lösa problem som dyker upp längs vägen och då mår jag bättre.
Du fuskar inte någon gång? Tar bussen eller så?
– Nej, det vill jag inte. Det är många som erbjuder skjuts, men nej. Det vill jag inte.
Vad är det bästa du varit med om hittills?
– Det är ju människorna man möter. I Örebro blev jag bjuden på middag av en tjej. Och så blev jag hembjuden till en bartender i Borlänge. Men annars är det nog när jag såg en spillkråka i Vaggeryd.

Vad vill du hälsa hem till Eslövsborna?
– Att inte låta saker komma emellan. Att förverkliga sina drömmar. Inte bry sig så mycket om konventioner. Och att ta sig an utmaningarna, säger Mika Sjöholm som räknar med att vara framme i Kinnarodden i september-oktober.
I ett sms låter han hälsa sina närmaste vänner att han älskar dem och att det inte hade gått att genomföra vandringen utan dem.

Inför nästa vandring hoppas han ha träffat någon kompis eller tjej som vill följa med på resan.

”Det känns som en del av vår vardag”

$
0
0

London Skåningar bosatta i London vittnar om hopplöshet - men också ljusglimtar - efter helgens terrorattacker.

Helena Wiedling är uppvuxen i Lund, men har under två senaste åren varit bosatt i London. På lördagskvällen var hon hemma i sin lägenhet i östra delen av staden när nyhetsflasharna började trilla in och det gick upp för henne vad det var som hänt.
– Jag har alltid känt mig trygg i London, trots att det känns som att det finns en stor risk för terrorbrott här, säger hon.

Det första Helena Wiedling gjorde när hon fick höra om händelsen var att meddela sina föräldrar i Lund att hon var okej, samtidigt som hon höll sig uppdaterad om vad som hände i en annan del av stan. när hon vaknade morgonen efter var det flera oroliga vänner som hört av sig och undrade om hon var oskadd.

Helena Wiedling jobbar alldeles i närheten av London Bridge, där den första attacken inträffade, och känner viss olust inför att gå till jobbet första arbetsdagen efter helgen. Också tunnelbanan väcker olust.
–  Jag känner mindre och mindre lust att åka tunnelbana efter det som hänt.

– Jag älskar London, men det är klart att jag funderar på om det är en bra idé att stanna här, säger Helena Wiedling.
Än så länge har hon dock inga planer på att flytta.
– Min inställning är att vi inte vet vad som kan drabba oss och när. Därför är det bäst att göra det bästa av livet varje dag, säger hon.

– Jag tycker det är fantastiskt hur polisen har agerat att de redan lyckats ta tolv misstänkta, säger Helena Wiedling.

Emma Hedlund, uppvuxen i Eslöv och Malmö men bosatt i London sedan ett antal år tillbaka, beskriver känslan av maktlöshet inför terrorattackerna. Det är tredje gången på tre månader som London drabbas av terrorattacker.
– Dessa dåd har tagit en form som känns omöjlig att kontrollera och stoppa. Det kan ske när som helst, var som helst. Jag har slagits av en obehaglig känsla av att detta blivit en del av vår vardag. Reaktionen är inte densamma längre. Förr var reaktionen chockartad, men nu är det mest hopplöshet.

Men trots känslan av obehag, hopplöshet och maktlöshet skulle Emma Hedlund inte vilja bo i en annan stad.
– Jag känner mig inte mer otrygg i London än vad jag gör någon annanstans i världen.

 

”Ny kabel stoppar Eslövsutbyggnad”

$
0
0

ESLÖV Eslövs kommun är kritiska till energibolaget Kraftringens planerade kabeldragning öster om Ellingevägen.
– Det påverkar våra framtida utbyggnadsmöjligheter, säger kommunalrådet Johan Andersson (S).

Det är i ett svar till energimarknadsinspektionen som kommunen uttrycker sina tankar – som tidigare framförts direkt till Kraftringen, som ju Eslövs kommun självt äger två procent av.
Eslövs kommun anser att kabeldragningen både kommer att försvåra och fördyra stadens framtida utbyggnad.
Det handlar om två markkablar från Gryby till Södra primärstationen i Eslöv. Området ligger sydväst om Abullahagen och söder om Felixfabriken längs den gamla banvallen.
Där finns redan en ledning som delvis är luftkabel och delvis markkabel.
– Den sökta sträckningen innebär stora svårigheter för kommunen att genomföra planerna för området, då det bedöms vara ett 15 meter stort skyddsavstånd till ledningen där ingen bebyggelse får ske. Det blir ett för stort hinder för att staden ska kunna expandera där, skriver Eslöv i sitt yttrande till energimarknadsinspektionen och föreslår att denna säger nej till den sökta nätkoncessionen.

Marken är delvis kommunägd, delvis privatägd.
Området pekas ut i översiktsplaner som intressant för etablering av olika verksamheter som exempelvis företag i framtiden.
Eslöv anser att Kraftringens planer strider mot både översiktsplanen och den fördjupade översiktsplanen.
– Med en markkabel där så förstör man byggrätterna. Vi har haft andra förslag till Kraftringen om att de kan följa vägar eller den gamla banvallen vilket vi tycker vore bättre. Men de gör nog vad som är kostnadseffektivt för dem, säger kommunalrådet Henrik Wöhlecke (M).
Energimarknadsinspektionen ska besluta om nätkoncessionen.

Viewing all 6433 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>