![]()
ESLÖV Kristdemokraterna i Eslöv tycker att rektorer och lärare måste bli bättre på att använda disciplinära åtgärder för att se till att det skapas studiero i klassrummen.
– Att tillrättavisa barn är viktigt, skriver KD i en ny motion.
KD ser en koppling mellan studieresultaten och undersökningar som visat att en stor andel Eslövselever inte tycker att lärarna ser till att skolans ordningsregler följs.
– Vi anser att Eslövs skolresultat är sämre än de borde vara. Och vi tror att det till stor del beror på att kommunen har så obefintliga riktlinjer för hur lärarna ska upprätthålla studieron i klassrummen, säger Samuel Estenlund, ordförande för KD i Eslöv.
Han har varit med och skrivit den motion som partikamraten Benjamin Ülger (KD) lämnat in till kommunfullmäktige.
I motionen föreslår KD att skolförvaltningen ska ta fram lättförståeliga handlingsplaner när det gäller användandet av disciplinära åtgärder. Det är något som saknas i Eslövs skolvärld i dag, enligt KD.
Anna-Karin Gustafsson (KD), ersättare i barn- och familjenämnden och själv lärare, har varit med och jobbat fram motionen.
Hon tycker att skolvärlden är för flat och inte använder sig av de disciplinär åtgärder som finns uppräknade i skollagen.
– Om vi ska bygga ett bra samhälle och efterleva den fina demokrati som vi byggt upp i vårt fina land, så måste vi skapa demokrati även inne i klassrummen, säger hon och fortsätter:
– Lärare ska tillförsäkra studiero, och om inte det sker så ska en lärare säga till eleven som stör de andra eleverna och som stör demokratin.
Enligt henne är det ett problem i hela skolsverige att de disciplinära åtgärderna inte används i den omfattning som krävs för att se till att studieron upprätthålls.
– Men det finns ingen annan utväg. Här vågar vi i Sverige inte stå upp för vår demokrati. Det vi i KD vill är att få lärare och rektorer att förstå att det är viktigt att följa de disciplinära åtgärderna.
I motionen skriver KD bland annat: ”Att tillrättavisa barn är viktigt”.
– Ja, annars har man inget samhälle. Vi har byggt upp ett samhälle kring att det här är okej och det här är inte okej. Om alla ska utvecklas och med i båten så måste man ha regler och normer.
Du tror inte ni kan uppfattas som stränga, hårda och lite gammeldags?
– Vilken förälder skulle vilja att barn inte ska ha några regler? Vem skulle ha någonting emot det? säger Anna-Karin Gustafsson (KD) och fortsätter senare:
– Det här är det som blir så tokigt i massmedierna och på vänsterkanten politiskt, att när man pratar om att ge en skriftlig varning så låter det: ”vill du vara elak mot barnet?”.
– Nej, det vill jag absolut inte. Jag vill hjälpa barnet som har bekymmer. Det gör man genom att dra i handbromsen. Alla måste jobba tillsammans. Det är därför vi har de här disciplinära åtgärderna.
Så säger lagen om disciplinära åtgärder i skolan:
De här möjligheterna står till buds för lärare och rektorer:
”De disciplinära åtgärder som regleras i skollagen är: omhändertagande av föremål, utvisning, kvarsittning, omplacering och avstängning.”
”Skolan får bara använda en disciplinär åtgärd om den står i rimlig proportion till sitt syfte och övriga omständigheter. De åtgärder som vidtas får inte inskränka en elevs rätt till utbildning.”
”De ska inte användas för att straffa eleverna utan tanken är att de ska leda till ett ändrat beteende så att arbetssituationen blir bättre för eleven och alla andra på skolan.”
”Rektorn och personalen ska skapa trygghet och studiero för eleverna och får ingripa för att komma till rätta med en elev som stör.”
”Om en elev vid upprepade tillfällen stört ordningen eller uppträtt olämpligt, ska rektorn se till att saken utreds. Saken ska även utredas om eleven har gjort sig skyldig till en allvarligare förseelse. Skolan ska vid utredningen samråda med elevens vårdnadshavare.”
”När en utredning är klar kan rektorn besluta om att ge en elev en skriftlig varning. Syftet med den skriftliga varningen är att dokumentera det som har kommit fram och bestämts i samtalen med eleven om vilka konsekvenser det kan få om eleven inte ändrar sitt beteende. Avsikten är även att peka på att skolan inte accepterar elevens uppförande. Elevens vårdnadshavare ska informeras om rektorns beslut.”
Källa: Skolverket/5 kapitlet skollagen.