Quantcast
Channel: Eslöv – Skånska Dagbladet
Viewing all 6433 articles
Browse latest View live

Tummen ner för höga byggplaner

$
0
0

eslöv De planerade lägenheterna på Bryggaregatan och Kanalgatan kan strida mot riksintresset för kulturmiljövård. Det menar mark- och miljödomstolen som ger bakläxa för kommunens detaljplan.

Det handlar om kvarteret Färgaren, närmare bestämt betalparkeringen vid Bryggaregatan och den privata parkeringen bakom Systembolagets varuintag på Kanalgatan.
Där har kommunen tagit fram en detaljplan som tillåter att det byggs lägenheter i upp till sju våningar.
Tre fastighetsägare har motsatt sig planerna och överklagat till mark- och miljödsomtolen – som nu ger dem rätt.
Enligt domstolen är det främst byggnadshöjden som är problemet. I stadskärnan varierar den högsta bygghöjden idag, men huvudsakligen ligger den på runt 15-17 meter. De nya husen skulle bli 21-25 meter som högst.
– Detta gör att bebyggelsen kommer att bli bland den högsta inom stadskärnan och påverkar uppenbart bebyggelsen i sin helhet, skriver domstolen.

Mark- och miljödomstolen säger inte att det är otänkbart att bygga så högt, men Eslövs kommun har inte analyserat hur det skulle påverka riskintresset för kulutmiljövård.
– Det kan finnas utrymme för att successivt höja bebyggelsen utan att det påverkar riksintressets uttryck, men detta är inte fastställt då det saknas dokumentation.
Därmed finns en risk för skada på rikstintresset – och detlajplanen kan inte godkännas.
Utslaget välkomnas av bland andra Thorsten Frennstedt som äger den så kallad Boijertzfastigheten på Bryggaregatan/Södergatan.
– De har resonerat klokt och tagit till sig våra argument, säger han.
Per-Martin Olson, som också överklagat, håller med.
– Men det jag funderat på är varför inga tjänstemän eller politiker sett detta eller opponerat sig, säger han.

Gun Jägerhök, som inte hör till de överklagande men är engagerad i Eslövs kultur- och byggnadsminnesförening, frågar sig samma sak. Att fritidspolitiker inte har möjlighet att plöja igenom alla papper som ett detaljplaneärende består av – i det här fallet flera hundra sidor – kan man ha förståelse för.
– Men då ska man kunna förvänta sig att kompetensen finns hos förvaltningen, säger Gun Jägerhök.
Per-Martin Olson säger att han helst hade sett att den gamla Shelltomten, där betalparkeringen ligger idag, hade använts till ett parkeringshus. Men givet att det ska byggas bostäder där är han inte total motståndare till det. Om högsta byggnadshöjden sänks och stämmer bättre överens med omgivande bebyggelse kan han acceptera det.

Men utformningen av taken borde också ses över, anser han. Enligt detaljplanen skulle byggnadstopparna bestå av en indragen våning högst upp med platt tak – i stället för traditionella lutande tak som dominerar i centrum. Han får medhåll av Gun Jägerhök:
– Platta tak andas väldigt mycket förort och miljonprogram, säger hon.

Henrik Lindahl


”Vi får inte lov att ge hjälp”

$
0
0

ESLÖV Att näringsidkare blöder pengar under byggkaoset på torget är något som kommunalråden i Eslöv uppger att de tar på största allvar.
Däremot kan det inte bli tal om någon ekonomisk kompensation till de drabbade.
– Vi inte kan gynna eller ersätta enskilda på det sättet, säger kommunalrådet Johan Andersson (S).

Det var i tisdagens tidning som Skånskan kunde rapportera om att många näringsidkare upplever att byggkaoset kring Stora torg drabbar dem ekonomiskt.
Byggröran och oljudet har lett till färre kunder i butikerna och färre gäster på restaurangerna. Flera vittnar om att omsättningen dalat drastiskt sedan bygget kom igång, och ser med oro på hur det ska gå under resten av byggtiden.

De näringsidkare som Skånskan pratat med kräver bland annat ekonomisk kompensation från kommunen, eftersom de drabbats så hårt av byggkaoset.
– Det här är deras upplevelse. Vi tar det på största allvar, säger kommunalrådet Johan Andersson (S) efter att ha läst om näringsidkarnas situation.
Men han slår samtidigt fast att det inte kan bli tal om någon ekonomisk kompensation från kommunens sida.
– Vi har en lagstiftning som gör att vi inte kan gynna eller ersätta enskilda på det sättet, säger Johan Andersson (S) och hänvisar till kommunallagen.

Näringsidkarna kritiserade också att skyltningen var dålig i byggröran och att informationen till berörda näringsidkare varit dålig från kommunens håll.
– Vi får titta på det och tar det till oss, säger kommunalrådet Catharina Malmborg (M).
Kommunalrådskollegan Johan Andersson (S) menar att man även tar till sig kritiken om att några av näringsidkarna upplever att de blivit nonchalant bemötta av tjänstemän, när de diskuterat torgbygget.
Båda kommunalråden uppger att man nu ska gå vidare med kritiken om dålig skyltning och bristande kommunikation.
– Det får vi ta med oss och ha en diskussion om med de som driver projektet. Den delen kommer vi diskutera internt, säger Johan Andersson (S) .

Några av näringsidkare har också tyckt att det sticker i ögonen att entreprenören utlovats en miljonbonus om tidsplanen för uteserveringarna hålls.
Entreprenören ska få en miljon kronor extra i bonus om torgombyggnaden kommit så lång att uteserveringarna längs Köpmansgatan och utanför Hotell Stensson kan öppna till midsommar i år.
Flera näringsidkare har uppgett till Skånskan att de ifrågasätter att kommunen har möjlighet att betala en miljonbonus till entreprenören, samtidigt som näringsidkarna går på knäna under byggkaoset.

Johan Andersson (S) försvarar miljonbonusen med att upplägget gjorts efter synpunkter från näringsidkare, om att snabba på bygget så att uteserveringarna skulle bli möjliga att använda till sommaren.
Hur snabbt det kan ske förbättringar för näringsidkarna som drabbats av byggröran kan Johan Andersson (S) inte ge besked om. Först måste frågan lyftas internt i den kommunala organisationen.
– Vi måste först ha en dialog, men så snabbt som möjligt.
Zlatko Kutlesovski, som driver restaurang Stogatan, är en av flera i gruppen av näringsidkare som drabbats och som vetilerade sin kritik i Skånskan.
Han är besviken över att kommunalråden avvisar deras krav på att få ekonomisk kompensation för att torgbygget drabbat deras verksamheter.
– Jag tycker det är jätteråkigt att de inte kan hjälpa oss. Jag är jättebsviken.

Han uppger att han fått ett stort stöd av sina gäster och att gruppen av näringsidkare kommer fortsätta att strida för sin sak.
– Nu får vi i gruppen sätta oss ned. Vi lutar oss inte tillbaka. Vi vill gärna träffa kommunalråden. Det hade varit trevligt om Johan Andersson (S) kommit och bjudit in oss och berättat om läget. Då kanske man skulle kunna prata ett annat språk. Men han kommer väl bara att hänvisa till kummunalagen?

Skolbygge blev billigare

$
0
0

FLYINGE

Den del av Flyingeskolan som Brahehälsan tidigare hyrt togs under 2019 över av skolan, som fått fler elever.
Lokalerna byggdes om och inhyser idag skolsköterska, kurator, hemkunskap och textilslöjd.
När kostnaden för ombyggnaden nu redovisats visar det sig att den stannade på 2,1 miljoner kronor, nästan 900 000 mindre än budgeterat.
– Det fanns lite mer avancerade önskemål från början som sedan bantades ner, säger Lars Månsson (S), ordförande i servicenämnden.
Den lägre kostnaden innebär också att den interna hyra som kommunen betalar till sig själv ökar mindre än den annars hade gjort.

267 söker till gymnasiet

$
0
0

ESLÖV Fler söker till Eslövs nya gymnasieskola än tidigare, visar februarisiffrorna. I fjol var antalet förstahandssökande 200 – i år är det 267.

– Ansökningarna fortsätter i en positiv trend, säger gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Claus-Göran Wodlin (M), som är övertygad om att tillströmningen av elever kommer att fortsätta.

Det blir som det ser ut nu fulla klasser. Samhällsvetenskapsprogrammet lockade 44 sökande som hade det som förstahandsval, 38 sökte ekonomiprogrammet som förstaval, 32 barn och fritid, 25 bygg- och anläggning samt el- och energiprogrammet, och tio teknik- och energi samt tio på fordons- och transportprogrammet.
Det handlar alltså om förstahandsvalen. Alla sökande är inte behöriga, men det brukar bli många som förbättrar sina betyg när vårterminen avslutas.

Ekonomiskt går det också bra för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden – som visar upp ett plus på 9.1 miljoner kronor i årsbokslutet för 2019.
Pengarna går in i Eslövs kommuns bokslut. Det finns andra nämnder som går back.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden brukade gå minus förr, när eleverna till stor del valde Lundaskolorna istället för tidigare Bergagymnasiet.

Äggtjuvar sätter krokben för obemannad gårdsbutik

$
0
0

SKARHULT Skarhults gods kan inte längre ha sin gårdsbutik för försäljning av närodlade, ekologiska ägg och potatis obemannad. Senaste månaderna har fyra stora stölder skett, och det stjäls varor i butiken dagligen.
– Det är tråkigt och ett stort problem. Antingen måste vi stänga butiken, eller så får vi se om det går att bemanna, säger godsets ägare Carl Johan von Schwerin.

Gårdsbutiken öppnade 2015 och ligger mittemot Skarhults slott, som de senaste sex åren har blivit ett populärt utflyktsmål med sina utställningar.
Godset har en stor jordbruksverksamhet. En strid ström av kunder handlar mestadels ekologiska ägg när Skånskan besöker dess gårdsbutik, i vilken massor av äggflak står staplade.
Hönorna tas om hand enligt Kravregler, och får hö eller färskt gräs året om.
I en hörna finns påsar med ekologisk potatis och mjöl.

Butikens omsättning har varit för liten för att bära en anställd, därav den obemannade lösningen.
De flesta kunderna betalar via swish numera, men en del lägger kontanter i en springa till ett fastmurat kassaskåp. Öppettiderna är 07-20.
Godset har lämnat in polisanmälan för de fyra största stölderna som skett från december till februari.
Vid de tillfällena har butikens övervakningskamera filmat samma två män som plockar med sig äggflak, mjölpaket och potatis. Värdena på det stulna har varje gång pendlat mellan 800 och 3 000 kronor.

Carl Johan Schwerin säger att deras betalmodell bygger på ärlighet, som på många andra ställen på landsbygden där gårdarna förlitar sig på att kunder ska göra rätt för sig. Numera utsätts gårdsbutiken för två slags stölder, som man kan studera i övervakningsfilmerna. Kameran sitter väl synlig i taket.
– De stora stölderna är organiserade tror vi. Man kommer hit i en bil som är registrerad på någon annan. Sedan går man in och tömmer borden, lastar in i bilen och äggen säljs sedan vidare. Tyvärr är det då killar som inte är från Sverige.
De andra stölderna är mer begränsade .
– Då kommer en kund som vi kan kalla Greta, 55, som tar två flak och betalar för ett. Det ser vi också på film, säger Carl Johan von Schwerin.

Han beklagar mycket utvecklingen, som accelererat det senaste halvåret.
– Vi på Skarhult har försökt att öppna oss. Både med utställningarna och butiken. Vi vill ha närhet till kunden och vill inte ha grindar som många andra gods har. Vi är stolta över trakten och alla glada människor som hjälps åt här, säger von Schwerin.
Han ser ett hot mot svensk landsbygd och dess utveckling om stölderna tillåts fortsätta, och drar paralleller till Ericssonchefen Börje Ekholms varningar för konsekvenser inom näringslivet om grov brottslighet som sprängningar inte stoppas.
– All otrygghet är inte bra för företagsamheten i Sverige. Då börjar man fundera på att avveckla istället för att utveckla. Grundbulten i en demokrati är att man ska kunna verka fritt och gemensamt utan att behöva vara rädd för att saker ska försvinna, säger Carl Johan von Schwerin.
Han säger att det lutar åt att man nu anställer någon för att stå i butiken.
– Vi får se. Att köra som i dag går i alla fall inte. Antingen blir det nedläggning eller så bemannar vi. Då kan vi även bredda sortimentet. Vi har velat sälja mer och dyrare saker. Vi säljer mjöl men har inte vågat sälja honung eller viltkött obemannat. Vi vill ha nuvarande öppettider.

Enligt godsets vd Martin Jönsson sker stölder dagligen:
– Svinnet är nu så stort att det blir billigare att ha en person anställd.
Eslövspolisen hoppas kunna få tag på tjuvarna.
– Vi har lite att gå på. Förhoppningsvis ska vi kunna reda ut det, säger kommunpolis Mats G Odestål i Eslöv.
Skarhults gods hade en stor stöld för några år sedan när kassaskåpet bräcktes loss. Stölden filmades, och cirkulerar fortfarande på Facebook.

Martin Jönsson säger att man inte vill lägga något ansvar på de ärliga kunderna att hålla koll.
– Det finns många som uppmanar folk att höra av sig om de ser något. Men vi vill att kunderna ska känna sig trygga här och bara komma hit och handla.
Kunden Emil Skog vande sig vid att handla på gårdsbutiken när de bodde i Kungshult.
Nu bor de i Höör och passar på att svänga in mot Skarhult när de kommer på motorvägen. Det blir ett par, tre flak ägg varje gång.
– Jag uppskattar verkligen de här lådorna på landsbygden där man bara kan svänga in och hämta en påse potatis och swisha pengarna. Jag har letat i Höör, men inte hittat någon motsvarighet till Skarhults ägg. De är jättefina – samtidigt bidrar man till ett bättre och hållbarare samhälle, säger Emil Skog.

Kunden Clara Nilsson från Stehag tycker det är smidigt att bara kunna svänga in och handla med de generösa öppettiderna.
– Jag har handlat här i två år. Det är fina ekologiska ägg, som man kan ha hur länge som helst i kylen. Det vore synd om de stängde på grund av oärliga människor, säger Clara Nilsson som alltid betalar kontant.

Greps för kvinnomisshandel

$
0
0

ESLÖV

Polisen grep i torsdags kväll en man i 20-årsåldern vid en bostad i Eslöv sedan han misshandlat sin partner. Kvinnan ska bland annat ha blivit knuffad in i en vägg och över ett bord. Hon fick rivmärken på hals och rygg men inga allvarliga skador. Mannen är anmäld för misshandel.

Lantbruksfastigheten på postadress Berga 415A i Eslöv har bytt ägare

$
0
0

Eslöv

Pia Doris Margareta Sjöholm, 50, ärver lantbruksfastigheten på adressen Berga 415A i Eslöv från Karl Erik Ragnar Sjöholm. Huset har en boyta på 223 kvadratmeter. Affären blev klar i januari 2020.

Till fastigheten hör också en ekonomibyggnad på 414 kvadratmeter och 8 hektar åkermark.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes nyligen ett hus, på Kastberga 223. Där såldes ett 115 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 2 700 000 kronor.

Datum: 2020-01-16
Typ: Lantbruksenhet, bebyggd
Överlåtelse: Arv,bpt,bod
Pris: 0 kr
Taxeringsvärde: 3 384 000 kr
Adress: Berga 415A, Eslöv
Kommun: Eslöv
Beteckning: Berga 4:15

L-ordförande fortsätter

$
0
0

ESLÖV

Liberalernas ordförande i Eslöv, Stellan Nilsson, omvaldes när partiet höll sitt årsmöte nyligen. Filip Ängeby valdes till ny vice ordförande efter Sven-Olvo Wallin som numera är gruppledare. Övriga styrelseledamöter: Ida Sjölander, Alice Gillander, John Fidler, Nils Funke, Lars Linder, Anna Lorentzon och Svante Norrhem.
Årsmötet hölls tillsammans med L-föreningarna i Höör och Hörby och inleddes med ett föredrag från länsförundet kring Liberalernas arbete ”Liberalerna lyssnar”.


Åtalas för knivinnehav

$
0
0

ESLÖV

I september förra året stoppade polisen en bil på E22 i Eslövs kommun. En 23-årig kvinna som färdades i bilen ska ha varit beväpnad med två knivar. Hon ska även ha haft tre narkotikaklassade tabletter på sig.
Nu åtalas kvinnan för brott mot knivlagen och för ringa narkotikabrott.
Under polisens förundersökning har kvinnan erkänt brotten.
Åklagaren föreslår att kvinnan ska få dagsböter på totalt 3 250 kronor om hon döms.

70-talshus på 131 kvadratmeter sålt i Eslöv

$
0
0

Eslöv

Yolanda Estruch Sanchez, 42, och Benjamin Nydius, 45, är nya ägare till huset på Solvägen 19 i Eslöv. Huset byggdes 1970 och har en boyta på 131 kvadratmeter. Säljare är Dante och Rita Vojskovic. Ägarbytet gjordes i februari 2020 och priset blev 3 900 000 kronor.

För mindre än en månad sedan såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Tåbelundsvägen 33. Där blev priset för det 125 kvadratmeter stora huset 4 000 000 kronor.

Datum: 2020-02-21
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 3 900 000 kr
Taxeringsvärde: 2 012 000 kr
Adress: Solvägen 19, Eslöv
Kommun: Eslöv
Beteckning: Oxeln 10

Skyltningen ska förbättras

$
0
0

ESLÖV Näringslivschefen Lars Persson beklagar att näringsidkarna drabbats så hårt av torgombyggnaden.
Men någon konkret hjälp utöver att se över skyltning och kommunikationen kan han inte erbjuda.

– Det är oerhört beklagligt att de upplever det på det viset, säger Lars Persson, kommunens näringslivschef, om nödropet från näringsidkarna.
Han fortsätter:
– Jag tycker att vi gör vad vi kan för att hålla en bra och nära dialog med näringsidkarna, via Stadskärneföreningen och via den kommunikatör som är kopplad till projektet.
Han konstaterar att det utifrån artikeln finns näringsidkare som ändå inte är nöjda med kommunens kommunikation.
– Nej, jag hörde det. Men nu har jag pratat med Cecilia Reinholdsson som är centrumledare för Stadskärneföreningen. Hon har tagit en kontakt med många av de drabbade näringsidkarna, säger Lars Persson och påpekar att även kommunledningen har kopplats in efter Skånskans rapportering.

– Så jag tycker vi tar det på största allvar. Sedan har vi varit smärtsamt medvetna om att det är stökigt och blir en dipp under själva ombyggnaden.

Vad kan ni göra för att hjälpa dem i det här akuta skedet?
– Bland annat handlar det om skyltning. Där vet jag att Stadskärneföreningen, tillsammans med kommunen, driver ett arbete för att få upp skyltarna och informera om att det finns verksamheter som vanligt och att ”här är det öppet”.

Åsa Axén, som är projektledare för Stora torg-ombyggnaden, vill inte kommentera kritiken från näringsidkarna.
– Jag får be att vi får återkomma. Jag kan inte uttala mig just nu. Vi vill gärna få möjlighet att prata ihop oss, och så får vi återkomma senare helt enkelt.

Lärare anmäls för misshandel

$
0
0

ESLÖV Skolinspektionen har fått in en anmälan om att en lärare på en skola i Eslövs kommun ska ha misshandlat en elev.

Det är elevens vårdnadshavare som gjort en anmälan till Skolinspektionen.
Den kopia av anmälan som Skånskan tagit del av är hårt maskad och det går därför inte att utläsa alla detaljer.
Men det går trots det att utläsa att vårdnadshavaren anmäler att eleven ”blev misshandlad av en lärare på skolan”, enligt vad som står i anmälan.

Det framgår också att en polisanmälan är gjord och att polisen har kallat den inblandade till förhör. Händelsen ska ha utspelat sig vid ett tillfälle förra året.
Vårdnadshavaren upplever också att eleven är väldigt utsatt på skolan och inte får tillräckligt stöd.
I anmälan pekas ytterligare en lärare ut, i en formulering som lyder: ”Det finns också en lärare som är på XX hela tiden”.

Skolinspektionen har nu startat en utredning om kränkande behandling, samt stödinsatser, och har krävt in ett yttrande från Eslövs kommun.
Rektorn på skolan blir fåordig när Skånskan ringer upp, och vill inte kommentera den anmälda händelsen, där en lärare pekas ut för att ha misshandlat eleven.
– Vi är mitt uppe i utredningsskedet. Så jag kan inte kommentera det, säger rektorn.

Rektorn vägrar berätta något om händelsen.
– Jag kan inte kommentera någonting om det. Det finns inte en möjlighet att göra. Jag kommer inte meddela mer än så här.

Tillsammans med en jurist på kommunen förbereder rektorn nu ett svar till Skolinspektionen.Enligt rektorn arbetar den utpekade läraren kvar på skolan under utredningen.
– Jag kan säga att hen finns kvar. Det är självklart för mig.
Att händelsen har polisanmälts är inget som rektorn fått kännedom om tidigare.
– Vi har inte sett till någon polisanmälan. Så jag kan inte kommentera den delen. Förmodligen borde vi ha fått reda på det. Men det är inget vi kände till förrän vi läste anmälan till Skolinspektionen.

Öppet hus om snabbtåg

$
0
0

ESLÖV

I veckan som gick besökte personal från Trafikverket Höör för att informera om planerna för en ny järnväg för höghastighetståg mellan Hässleholm och Lund.
Torsdagen den 12 mars är turen kommen till Eslöv, där det blir öppet hus på Carl Engström-skolan klockan 15.00-19.30. Tillställningen sker i samarbete med Eslövs kommun.

Cannabis vid växelspaken

$
0
0

ESLÖV

Den 28 augusti förra året stoppade polisen en körkortslös 21-årig Eslövsbo för kontroll när han kom körande i en bil på Riksvägen i Hurva. Det visade sig att han var påverkad av kokain, cannabis och klonazepam. Dessutom hittade poliserna cannabisharts vid växelspaken, och 2,6 gram kokain i en axelremsväska. 21-åringen döms nu för rattfylleri, narkotikabtott och olovlig körning.

Rallaren som blev Eslövskung

$
0
0

ESLÖV Han började som rallare vid den framväxande järnvägen, blev sedan restauratör, byggmästare, hotellägare och ledande politiker innan han startade Skånes största bryggeri, Eslöfs bryggeri. Han skapade det unika Stenberget och utnämndes till Vasariddare i Stockholm.
Nu hedras Eslövskungen, Christian E Nilsson, med en utställning på stadsmuseet.

Det är Eslöfs museiförening som står bakom.
Medlemmarna Hans Bertil Hansson och Bertil Svensson har satt ihop utställningen, och de har hittat en hel del rariteter kring Christian Nilssons liv, som visas för första gången.
En del av dem har de fått låna av Anders Källén i Lund, som är i femte generationen efter Eslövskungen, och som inviger utställningen på lördag kl 11.30, då alla är välkomna.
Eventuellt har Källén med sig sin pappa också.

Hans Bertil Hansson och Bertil Svensson låter museibesökarna följa Stångbyfödde Chr E Nilssons liv från det att han som ung tar arbete som rallare när järnvägen är på väg att byggas mot det som i dag är Eslövs stad.
Nilsson var driftig och startade snabbt en sidoverksamhet till utläggandet av räls genom att leverera pilsner och mackor till sina hungriga och törstiga kolleger.
Christian Nilsson avancerar till banmästare och bosätter sig i Eslövs stationsbyggnad när järnvägen öppnar 1858 och ser sedan till att bebygga Storgatan rakt utanför. Vid den tiden är Eslöv bara en liten by och tågen avgår bara fyra gånger per dag.
En hel vägg på utställningen visar husen, varav en hel del fortfarande står kvar, och deras historia.
Hans-Bertil Hansson och Bertil Svensson funderade en del på hur Nilsson hade råd med sina första investeringar, och har ambitiöst kartlagt vad de tror var hans affärsnätverk, med bland annat de båda lantbrukarsönerna Lars Andersson och Per Larsson som de tror finansierade en del.

Nätverket finns porträtterat på en annan vägg.
Samtidigt som Christian Nilsson bygger har hans ölstugor ensamrätt på all spritförsäljning i Eslöv, och pengarna tickar in. I hela Eslöv var det vissa år bara Skånes Enskilda bank som hade större inkomster.
Nilsson engagerar sig politiskt och blir dåtidens starke man i järnvägsbyn, och ser till att den blir till en köping, innan han i vredesmod, när hans spritmonopol plötsligt går över till det kommunala, överger Eslöv och istället grundar ett jättestort bryggeri som han placerar på egen mark på andra sidan Västerlånggatan, i vad som idag är Bryggaregatans förlängning.
Placeringen är nogsamt vald – utanför dåvarande köpingens gräns och inne i Västra Sallerups socken istället.

Bryggeriet blir väldigt framgångsrikt och växer till att bli Skånes största, och kunglig hovleverantör.
Nilsson satsar även på spritbrännerier i bland annat Hyllstofta utanför Klippan och han driver Åkarps gästgiveri i Marieholm. Han köper också tryckeriet som ger ut Eslövs första lokaltidning Framåt.
När Eslövskungen ska bygga bryggeriet finns det en massa stenar på fäladen. De måste bort. Inspirerad av bibeln och Babels torn bygger han med stenarna 1887 Stenberget i sin blivande trädgård på Villavägen. Hans villa blev senare Håkanssons sjukhem.
Stenberget är rikskänt, och figurerade bland annat när kände regissören Jan Troell spelade in filmen Ingenjör Andrés luftfärd 1981. Troells farfar var byggmästare i Eslöv så han hade koll på det unika verket.

Utställningsbesökarna får se en massa bilder och målningar, både på Christin Nilsson själv, hans hustru Elsa och de fyra barnen, varav två blev bryggare själva. Ett helt rum ägnas bryggeriet med gamla ölflaskor och etiketter som museet fått låna av Eslövssamlaren Martin Nilsson. Nutida Remmarlövs gårdsbryggeri har återanvänt en del av Eslöfs bryggeris klassiska etiketter under sitt segertåg i nutida svensk krogvärld.
Chr E Nilsson dör 1909 – ett par år innan Eslöv till slut blir stad, något han var med och kämpade för.
Christian Nilsson fick en något avmätt runa i dåvarande lokaltidningen – han var inte älskad av alla, och man vet inte om epitetet Eslövskungen var allvarligt menat som en hederstitel eller för att retas.
Bryggeriet står kvar till 1963 då det rivs, efter att ha upphört med verksamheten 1957.

Lennart Andersson


Samarbete ger hög klass på företagardag

$
0
0

Eslöv/HÖRBY/HÖÖR 22 april storsatsar Företagarna och kommunerna i Eslöv, Hörby och Höör på en Mittskånsk företagardag på Elisefarms golfklubb med debatter och inbjudna gäster i toppklass.
– Vi hoppas att arrangemanget ska bli årligen återkommande, säger Höörs näringslivschef Peter Wollin.

Dagen är mellan kl 9 och 15 och intresset verkar stort. Redan har 70 av maximalt 180 deltagare anmält sig. Priset är facila 200 kronor och för det får man hela programmet samt frukost, lunch och eftermiddagsfika.
Den som har hektiskt schema kan välja att vara med på delar av företagardagen.
– Tanken är att företagarna som är med ska ha något bra med sig hem från dagen, säger Björn Wassbjer, ordförande för Företagarna i Höör.
Det var han och Johan Löfquist, ordförande för Företagarna i Hörby, som hittade inspiration till dagen från ett liknande arrangemang i Malmö och kontaktade de tre kommunerna i Mittskåne.
– Vi lever i en värld där alla kan handla saker varsomhelstifrån och närsomhelst. Därför måste vi själva se var vi kan bli bättre och om vi kan utveckla samarbeten, säger Löfquist.
Annika Nilsson, t f näringslivschef i Hörby, är övertygad att dagen kommer att ge alla som kommer dit både kunskap, inspiration och möjligheter att skaffa nya affärskontakter.
– Det blir en arena där vi från kommunerna kan träffa många företagare Det är jättekul att vi tre kommuner kraftsamlar tillsammans. Ingen av oss hade kunnat göra detta själv. För företagarna är kommungränserna oviktiga. Vi kan skapa nya möjligheter ihop, säger Annika Nilsson.
Peter Wollin, som är destinations- och näringslivschef i Höör, ser också samarbetet i ett väl avgränsat område som nödvändigt för att kunna sy ihop ett så här pass stort arrangemang.

Elisefarm är perfekt för samarbetet. Golfbanan sträcker sig genom alla tre kommunerna.
– Vi börjar med en frukostbuffé vid niotiden på morgonen. En frukostpanel samtalar med företagare och sponsorer, säger Johan Löfquist som själv tycker att man fått ihop ett högklassigt arrangemang.
Moderator blir Håcan Nilsson, gammal bankchef som kallats Hässleholms egen Skavlan. Därefter blir det diskussion om IT-säkerhet med Mikael Jansson, som är en ”certifierad etisk hackare”. Jansson visar bland annat upp några tekniska prylar som man inte förväntar sig att en hackare kan använda för att göra livet surt för företagare.
– IT-säkerhet kan vara väldigt mycket som alla kanske inte tänker på. Man köper en laddkabel utomlands – men tänker inte på att den kan innehålla en krets som kan ge telefonen virus eller tanka över innehållet någonstans, säger Johan Löfquist.

Helena Björkman kommer från Sparbanken Skåne och Andreas Nilsson från Bil-Månsson talar om Volvos tjänstebilar. Företagsleasing är ett hett ämne. Företagarna har avtal med Volvo på riksnivå. Bil-Månsson finns i alla tre kommunerna och sätter upp bilar på gården.
Efter lunch pratar utbildade yrkesofficeren och civilekonomen Torkild Sköld om personligt ledarskap. Skölds budskap är att alla kan bli ”verkställande direktör” i sitt eget liv, och att personligt ledarskap handlar om att man genom aktiva beslut tar ansvar för sina handlingar – och därmed påverkar resultatet av hur ens verklighet gestaltar sig.
– Det är en av Sveriges största föreläsare just nu. Han drar tusen pers per föreläsning längre upp i landet, säger Johan Löfquist.

Största dragplåstret, i alla fall bland de yngre besökarna, blir influencern Diana Dontsova, som driver framgångsrika Diadonna AB med några av landets största företag som kunder.
– Hon ska prata om Facebook, Instagram och digital påverkan. Där kan vi missa en del när vi blir lite till åren och får fråga våra ungar om råd. På Internet kan rätt person sälja hur mycket som helst och nå helt nya målgrupper, säger Björn Wassbjer.
Helen Forssander är Företagarnas regionsamordnare och talar om medlemsförmåner, samt svarar på konkreta frågor om organisationen som har 70 000 medlemmar i landet. Även Skånska Dagbladet är med på ett hörn. Vd:n och chefredaktören Lars Sjögren samt annonschefen Thorbjörn Falk har aviserat sin medverkan.

175 kvadratmeter stort hus i Hurva sålt

$
0
0

Hurva

Fastigheten på adressen Mejerivägen 6B i Hurva har fått nya ägare. Köpare är Kasimir Jens Olle Marcel Orm Sebastian Hellström, 37, och Johanna Mellgren, 39, sedan tidigare boende på just Mejerivägen och säljare är Maria Ellinore Jörgensen och Rickard Persson. Köpet blev klart i februari 2020 och priset blev 2 750 000 kronor. Byggår för huset är 1927 och boarean är 175 kvadratmeter.

Nyligen såldes ett annat hus alldeles i närheten, på Kärleksbacken 12. Priset blev där 2 250 000 kronor, för det 65 kvadratmeter stora huset.

Datum: 2020-02-24
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 2 750 000 kr
Taxeringsvärde: 1 110 000 kr
Adress: Mejerivägen 6B, Hurva
Kommun: Eslöv
Beteckning: Hurva 2:43

”Nu går vi framåt som ett lag”

$
0
0

ESLÖV Att MP-styrelsen i Eslöv nu domineras av namn från MP Skåne ser Lars Ahlfors bara som en styrka.

Klarar inte miljöpartisterna i Eslöv av att sköta en styrelse själva?
– Den turbulens som vi haft har berott på att det varit personliga konflikter mellan styrelseledamöter. Då har du bäddat för att det sakliga aldrig lyfts fram, säger Ahlfors och menar att det nu finns bättre möjligheter att fokusera på politiken som MP vill bedriva.

Du har varit ordförande tidigare. Vad tror du väljarna tänker om att budgetskämtaren Ahlfors tar plats som ordförande igen?
– För det första hade nog de flesta önskat att de satsat en hundring på det, för lite mer än ett år sedan. För det hade gett god utdelning på de oddsen, säger Ahlfors och fortsätter:
– Men å andra sidan sitter jag även i fullmäktige. Givetvis har man sina belackare. Det finns de som anser att jag gör väldigt bra grejer och så finns det folk som tycker att jag borde dumpas någonstans i Saharaöknen. Och de kommer fortsätta anse det, och ha ont i magen av att se mig tillbaka på ordförandeposten.
Efter att Ahlfors lämnat in satirbudgeten kom det bland annat kritik från den dåvarande fullmäktigeledamoten Daniel Rhodin (L):
”Jag vill veta hur er ’satirbudget’ på 69 sidor kunde skickas ut. Antingen är ni bara oseriösa och tramsiga – eller så är ni skvatt galna”, sa Rhodin på ett fullmäktigemöte i slutet av 2018.
Lars Ahlfors börjar skratta när han påminns om kritiken.
– Jag är politiker, vad väntar du dig? Min mentala hälsa är nog under diskussion på många ställen. Så det är bara en i mängden. Han får ta kölapp. Det finns många som tycker det ”by default”, eftersom jag är miljöpartist.

I förra valet tappade MP Eslöv hälften av sina väljare. Hur tror du det går i nästa val?
– Det beror på hur vi spelar våra kort från och med i dag. Det är nu vi sätter skåpet. Det är nu vi slutar med alla interna bråk. Nu går vi framåt som ett lag. Sedan får väljarna avgöra.

Budgetskämtare blir ordförande i MP igen

$
0
0

ESLÖV Efter kritiken mot sin beryktade satirbudget tog Lars Ahlfors ett steg tillbaka och klev av ordförandeposten i Miljöpartiet. Nyligen har MP valt en ny styrelse för att få en nystart efter en turbulent tid.
Ny ordförande?
Budgetskämtaren Lars Ahlfors.

Miljöpartiet i Eslöv valde i slutet av februari en ny styrelse. En skillnad är att partiets lokala styrelse nu domineras av personer från MP Skåne och att personer från MP Eslöv är i minoritet.
I ett pressmeddelande meddelar Skånedistriktets ordförande, Anette Mårtensson (MP), att den nya styrelsen främst ska fokusera på en nystart av Eslövsavdelningen. Hon konstaterar också att MP Eslöv genomgått ett turbulent år med avhopp och dödsfall.

Därför har man nu valt att ”välja in personer från MP Skåne för att få stabilitet, erfarenhet och ny energi”, skriver hon.
Anette Mårtensson kliver själv in som vice ordförande i Eslöv. Ny ordförande blir Lars Ahlfors (MP), som varit ordförande för partiet tidigare och som också sitter i kommunfullmäktige.
Det har blåst motvind för MP Eslöv ända sedan förra kommunvalet. Partiet upplevde ett väljarras i kommunvalet och förlorade två mandat.
Sedan dess har Skånskan rapporterat om konflikter, interna motsättningar och avhopp i partiet. Skånskan rapporterade bland annat om att partiets ordförande i Eslövs hoppade av efter motsättningarna.

Nyligen kunde Skånskan också berätta att MP slarvat med redovisningen av parti- och mandatstödet, och därmed sjabblat bort chansen till drygt 92 00 kronor. Mest uppmärksamhet efter valet blev det kring Lars Ahlfors (MP) satirbudget, som lämnades in till kommunfullmäktig i slutet av 2018. Ahlfors var då partiets ordförande och lämnade in ett 69 sidor långt alternativt budgetförslag för Eslöv.
Hans budgetförslag gick bland annat ut på att det skulle införas nya ordningsregler i Eslöv, så att motståndare till mångkultur skulle kunna gripas av polis och skulle uppmuntras att flytta från kommunen. Samtidigt skulle jullovet och andra högtider med kristen bakgrund förbjudas, enligt förslaget.
Ahlfors budgetförslag kritiserades hårt av andra partiföreträdare och väckte en ilsken debatt. Det slutade med att MP drog tillbaka sin alternativbudget och MP:s gruppledare bad om ursäkt för hela fullmäktige.

Lars Ahlfors uppgav att han inte ångrade sin budget och hävdade att allt varit satir. Men efter kritiken klev han av som ordförande för MP Eslöv.
Senare har Ahlfors fått kritik från partikamrater, för att han inte ska ha förankrat motioner som han lämnat in. Det retade upp Annika Viking, som fram till i höstas var ordförande. Hon hoppade av uppdraget, bland annat på grund av Lars Ahlfors agerande och återtåg i partiet.
”Han fortsätter skicka in motioner. Han leker jäkel igen och skickar in motioner som inte är godkända av resten av styrelsen”, sa hon i samband med att hon hoppade av i höstas.

I samband med det medgav Skånebasen Anette Mårtensson (MP) att det tidigare funnits intern kritik mot Ahlfors, efter hans satirbudget:
”Jag ska inte sticka under stol med att där var en diskussion om uteslutning, men han valde att ta en timeout och då drog vi inte igång processen om uteslutning”, sa hon till Skånskan i höstas.
Men nu är alltså Ahlfors inne i värmen igen och har på nytt valts in som ordförande, i ett försök att ge partiet en nystart efter den turbulens som varit.

Att MP-styrelsen i Eslöv nu domineras av namn från MP Skåne ser Lars Ahlfors bara som en styrka.

Klarar inte miljöpartisterna i Eslöv av att sköta en styrelse själva?
– Den turbulens som vi haft har berott på att det varit personliga konflikter mellan styrelseledamöter. Då har du bäddat för att det sakliga aldrig lyfts fram, säger Ahlfors och menar att det nu finns bättre möjligheter att fokusera på politiken som MP vill bedriva.

Du har varit ordförande tidigare. Vad tror du väljarna tänker om att budgetskämtaren Ahlfors tar plats som ordförande igen?
– För det första hade nog de flesta önskat att de satsat en hundring på det, för lite mer än ett år sedan. För det hade gett god utdelning på de oddsen, säger Ahlfors och fortsätter:
– Men å andra sidan sitter jag även i fullmäktige. Givetvis har man sina belackare. Det finns de som anser att jag gör väldigt bra grejer och så finns det folk som tycker att jag borde dumpas någonstans i Saharaöknen. Och de kommer fortsätta anse det, och ha ont i magen av att se mig tillbaka på ordförandeposten.

Efter att Ahlfors lämnat in satirbudgeten kom det bland annat kritik från den dåvarande fullmäktigeledamoten Daniel Rhodin (L):
”Jag vill veta hur er ’satirbudget’ på 69 sidor kunde skickas ut. Antingen är ni bara oseriösa och tramsiga – eller så är ni skvatt galna”, sa Rhodin på ett fullmäktigemöte i slutet av 2018.
Lars Ahlfors börjar skratta när han påminns om kritiken.
– Jag är politiker, vad väntar du dig? Min mentala hälsa är nog under diskussion på många ställen. Så det är bara en i mängden. Han får ta kölapp. Det finns många som tycker det ”by default”, eftersom jag är miljöpartist.

I förra valet tappade MP Eslöv hälften av sina väljare. Hur tror du det går i nästa val?
– Det beror på hur vi spelar våra kort från och med i dag. Det är nu vi sätter skåpet. Det är nu vi slutar med alla interna bråk. Nu går vi framåt som ett lag. Sedan får väljarna avgöra.

Skolad i USA – driver anrikt företag

$
0
0

Eslöv My Hedenskog är en profilerad ledare i Eslöv, med flera chefs- och ordförandeuppdrag på sin meritlista.
Lägg där till att hon är vd i familjens företag.

Scan Filter AB
säljer kaffefilter, främst till storhushåll, bakformar och andra bakrelaterade pappersprodukter.
har totalt 20 anställda. 13 män, 7 kvinnor.
var i början av 2000-talet en del av den tyskgrundade Melittakoncernen.
var först med oblekta kaffefilter på den europeiska marknaden, cirka 1988.
firar 40-årsjubileum i år.

År 2020. Den internationella kvinnodagen firar 110 år och det Eslövsbaserade familjeföretaget Scan Filter AB 40 år.
Det var My Hedenskogs pappa som drog igång det hela i början av 80-talet och ett knappt decennium senare arbetade även hennes två bröder på företaget.

My Hedenskog själv studerade internationella affärer på universitet i S:t Louis, USA. Att hon 20 år senare skulle vara vd på företaget som pappan startat fanns inte med i beräkningarna då.
– Jag tog examen 1995 och hade planer på att arbeta utomlands i många år innan återkomsten till Sverige, berättar hon.

En bekant ifrågasatte dock hennes aspirationer och undrade varför hon inte ville satsa på familjeföretaget i stället. My Hedenskog tog till sig detta och ringde upp sin pappa i Eslöv.
– Jag var väldigt tydlig med honom att ifall jag skulle åka hem så skulle jag ta över rollen som vd, säger hon och tillägger med ett skratt:
– Jag var en väldigt kaxig 28-åring. Jag hoppas jag har blivit mer ödmjuk med åren.

Sagt och gjort, My Hedenskog återvände hem och intog rollen som vice vd. Till en början märkte hon att kvinnor i chefspositioner fortfarande väckte reaktioner hos folk.
– I början var det många kunder som ringde till mig men istället ville prata med pappa. När jag kopplade samtalet till honom så skickade han tillbaka dem till mig med beskedet att ”det är min dotter som sköter verksamheten, du får tala med henne”, säger hon.
Hon berättar om ett annat, liknande minne från den tiden.

– I Tyskland, när Melitta tog över vår verksamhet år 2000, var det aldrig några kvinnliga chefer på mötena. Men samtidigt blev jag aldrig ifrågasatt, utan jag kände att jag fick samma respekt som männen i rummet.
– Jag har aldrig gått in i ett rum och känt mig underlägsen för att jag är kvinna, jag har alltid gått in och känt mig trygg i mig själv, som My, förklarar hon.

I chefsrollen känner sig My Hedenskog säker, säger hon vidare. Hon trivs med att ta beslut och att bestämma riktningen.
– Jag tror det ligger mycket i ens personlighet. Jag står stadigt, har starka synpunkter och jag kan säga att jag står rakt när det blåser, säger hon.
Under åren på hemmaplan i Eslöv har hon engagerat sig i både det lokala närings- och föreningslivet.
– Jag var bland annat den första kvinnliga medlemmen och första kvinnliga presidenten i vår Rotaryklubb, säger hon.

I samband med den internationella kvinnodagen i år ska hon gå på en vegansk matlagningskurs tillsammans med sin dotter.
– Hon tycker ju mycket om vego men jag är så dålig på att laga det, så det får bli det, säger hon.

Scan Filter AB
säljer kaffefilter, främst till storhushåll, bakformar och andra bakrelaterade pappersprodukter.
har totalt 20 anställda. 13 män, 7 kvinnor.
var i början av 2000-talet en del av den tyskgrundade Melittakoncernen.
var först med oblekta kaffefilter på den europeiska marknaden, cirka 1988.
firar 40-årsjubileum i år.

Viewing all 6433 articles
Browse latest View live