I lördags kväll var det någon som stal en elcykel tillhörande hemtjänsten i Eslöv.
Stölden skedde mellan kl 19 och 19.10. Den var låst medan den anställde var inne hos en brukare.
I lördags kväll var det någon som stal en elcykel tillhörande hemtjänsten i Eslöv.
Stölden skedde mellan kl 19 och 19.10. Den var låst medan den anställde var inne hos en brukare.
En 19-årig man var misstänkt påverkad när han i en bil stoppades av en polispatrull i Löberöd strax efter midnatt natten mot måndagen.
En polispatrull kontrollerade hans bil och tyckte han verkade så påverkad att man körde honom till sjukhus för provtagning. I samband med det upptäcktes att han dolt narkotika i kalsongerna.
Han misstänks för rattfylleri, grov olovlig körning samt narkotikabrott.
Det är inte bara själva Östergatan som byggs om utanför gymnasiet. Även Skoltorget utanför Carl Engström-skolans entré ska göras vid. Men det kan ta ett par år till.
Det är miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen som har hand om Östergatan.
En annan kommunal förvaltnning, serviceförvaltningen, råder över ytorna som tillhör skolans område med bland annat Skoltorget rakt utanför gymnasiet, samt ytorna utanför Sallius, där gymnasiets matsal finns, och där man ska planera grönytor.
Kristofer Lindahl, fastighetschef vid serviceförvaltningen, säger till Skånskan att Skoltorget kvartersmässigt tillhör gamla Östra skolan, som ligger intill.
— Om politikerna tar beslutet att göra vid Östra skolan så gör vi Skoltorget i samband med det inom ett par år. Väljer de att inte besluta om det projektet får vi köra Skoltorget själva, säger Kristofer Lindahl.
Anledningen till att fastighetsavdelningen vill samordna är att en renovering av Östra skolan kommer att kräva att maskiner och ställningar måste in via Skoltorget.
Tidigare var tanken att Skoltorget och ombyggnaden av Östergatan skulle handlats upp samtidigt.
– Men eftersom vi vill göra Östra skolan har vi brutit ut det. Det hindrar inte att vi samkör en hel del. Vi stämmer av och samutnyttjar, säger Kristofer Lindahl.
Ytan utanför Sallius håller fastighetsavdelningen på med att göra fin. I dagarna läggs stenar, vilket ska vara klart inom kort.
– Tanken är att göra det trafiksäkert för gymnasiets elever och personal, och att underlätta för dem som går och cyklar, säger projektledaren Anna Jerleke.
Det planeras också många nya bostäder i kvarteret Gåsen runt gymnasiet, vilket gör att man vill hålla ner genomfartstrafiken.
Egentligen skulle allt varit klart redan i höstas, när Eslövs nya gymnasieskola, Carl Engström-skolan, togs i bruk.
Det handlar om en storsatsning: Budgeten är på 17,5 miljoner kronor. Men det har varit struligheter med upphandlingen som har gjort att det dragit ut på tiden.
Första gången lämnade två företag in anbud på att göra jobbet, men Eslövs kommun ansåg inte att de anbuden uppfyllde de krav på referensprojekt och kompetens som man hade ställt.
Andra gången innehöll underlaget som skickades ut till företagen en otydlig formulering, som skulle kunna öppna för överklaganden. Efter påpekanden från två anbudsgivare drog Eslövs kommun självt in underlaget igen.
Det har alltså aldrig varit några överklaganden, vilket är en allmänt spridd förklaring till förseningen.
– Nu är underlaget ute igen. Tanken är att allt ska vara klart till höstterminen startar på gymnasiet, säger Anna Jerleke.
Syftet med ombyggnaden är att ge en bättre trafikmiljö för oskyddade trafikanter vid gymnasieskolorna och på sikt även i Eslövs centrum tack vare en ”något minskad” genomfartstrafik på Östergatan-Västergatan, säger hon.
Det nya skolområdet med Carl-Engström-skolan och Sallius innebär att elever rör sig över Östergatan flera gånger om dagen, bland annat eftersom matsalen finns i Salliushuset.
I dag är Östergatan den mest trafikerade gatan i Eslöv. Framöver blir det trängre för bilarna. Separerade gång- och cykelvägar med växtbäddar med träd, perenner och lök ska skilja vägbanan och gång- och cykelbanan.
Ett tydligt upphöjt övergångsställe vid Carl Engström-skolan som leder oskyddade trafikanter mellan skolorna byggs.
En refug i mitten av gatan ska hindra bilister från att köra om när lokalbussarna stannar för att släppa av och ta upp passagerare.
Befintliga busshållplatser kompletteras med väderskydd.
Vad gäller rondellen utanför gamla socialkontoret, där Eslövs kulturskola idag har provisoriska lokaler, ersätts den med en signalanläggning.
– Det är eftersom det är en för trång korsning för att kunna ha separerade körfält. Åtgärden med trafiksignaler försvårar ytterligare för bilar och gör att förare väljer en annan väg alternativt väljer att ta cykeln istället, säger Anna Jerleke.
Kommunstyrelsens arbetsutskott godkände i tisdags igångsättningstillståndet med omedelbar justering för att få igång det så snabbt som möjligt.
– Byggnationen ska vara kvar i mitten av sommaren. Det blir en mer stadslik gata med ett upphöjt övergångsställe. Trafiken ska blir trögare där, säger ordföranden Johan Andersson (S).
Vice ordförande Catharina Malmborg säger att ändringarna görs för att skydda de många oskyddade trafikanterna i området.
– Det är väldigt många både fotgängare och cyklister som rör sig där.
Det är Eslövs mest trafikerade gata – klarar de andra infartslederna, som Trehäradsvägen, en ökad trafikbelastning?
– Vi vill helst leda över trafiken till de andra infartslederna och man beräknar att kapaciteten ska räcka, både på Trehäradsvägen och exempelvis Smålandsvägen som fått en tunnel, säger Johan Andersson.
Skånskan har försökt få ut skisser på hur Östergatan ska se ut framöver men fått beskedet att det inte finns några färdiga.
Vänsterpartiet i Skåne höll i lördags distriktsårsmöte med ett hundratal personer från alla Skånes partiföreningar på plats i Eslövs Medborgarhus.
Umihana Rašovic Kasumovic från Eslöv omvaldes till distriktsordförande.
– Det är en stor ära och väldigt roligt att få fortsätta som ordförande. Det blir allt tydligare att människor i Sverige och Skåne vill ha ett politiskt alternativ som står upp för sina värderingar för ökad jämlikhet och en stark välfärd, säger Umihana Rašovic Kasumovic.
Mötet valde också en ny distriktsstyrelse med ledamöter från skånska partiföreningar: Alexandra Kronqvist, Malmö, Emelie Lütgens, Ängelholm, Emma Wennerholm, Höganäs., David Lenander, Svalöv, Hanna Gunnarsson, Lund, Jesper Sahlén, Lund, Patrik Milton, Lomma, Tomas Gustafsson, Helsingborg, Fanny Söderlund, Kristianstad, Svjetlana Saric, Helsingborg, Tjatte Hedlund, Malmö, Susanne Meijer, Hörby, Rebecca Thell, Helsingborg, Roland Nilsson, Östra Göinge, Susanne Ringskog, Simrishamn. (SkD)
Såväl Nettobutiken på Rönneberga som den på Solkullen kommer att drivas vidare av Coop Sydöst, uppger Coop i ett pressmeddelande. Båda butikerna ska ställas om till Coopkonceptet under sommaren, tillsammans med ytterligare elva Nettobutiker i Skåne och Blekinge. Sedan Coop köpte Nettos butiker i Sverige har många Eslövsbor undrat om verkligen båda butikerna här ska drivas vidare, eftersom Coop i så fall skulle få hela fyra butiker i Eslöv. Men så tycks det alltså bli, enligt pressutskicket.
Den före detta Sverigedemokraten Göran Granberg ifrågasatte vid senaste kommunfullmäktige det mandatstöd som SD ska få.
Sina invändningar formulerade Göran Granberg, som uteslutits ur SD, under måndagens fullmäktigemöte. Då skulle det tas ett beslut om utbetalningen av parti- och mandatstödet till de partier som sitter i kommunfullmäktige, och som också redovisat hur en tidigare omgång stödpengar använts.
Stödet består av en klumpsumma för respektive parti och av en summa som är beroende av hur många mandat respektive parti har.
Med sina 13 mandat ska SD få ett parti- och mandatstöd på drygt 391 000 kronor i år. Men när ärendet skulle klubbas tog Göran Granberg till orda.
Kommunfullmäktiges ordförande, Lena Emilsson (S) hade lite svårt att hitta en bra benämning för Granberg, som uteslutits ur SD men som sitter kvar i kommunfullmäktige.
– Partilös? Eller vad säger man – opolitisk? Göran har i alla fall begärt ordet. Vårsågod.
Det Göran Granberg siktade in sig på är att SD nu får mandatstöd för 13 mandat.
– Om man tittar i kommunstyrelsens protokoll har SD uppgivit att man har 13 ledamöter och vill då också ha ersättning för det. Ja, det kan vara svårt med matematiken, men jag kan bara se att här är 12 ledamöter, sa han och fortsatte:
– Och då ställer jag mig frågan – hur kan man få ersättning för en ledamot som inte finns här längre? Min fråga är om detta är enligt regelverket. Då tar jag tillbaks det. Annars vill jag gärna veta hur man kan får partistöd för en ledamot som inte längre är medlem i partiet?
Han fick svar från Gaelle Syd, jurist och kommunsekreterare, som satt med uppe på podiet. Hon förklarade att stödet ges utifrån antal mandat som fördelades efter kommunalvalet.
– Då var det 13 mandat för SD och det är därför SD får för 13 mandat. Det är inte för antalet ledamöter, förklarade hon.
Göran Granberg nöjde sig med det svaret och stöden till de olika partierna klubbades igenom.
Skånskan har nyligen rapporterat om att Miljöpartiet går miste om årets parti- och mandatstöd. MP går miste om de drygt 92 000 kronor man skulle haft rätt till, eftersom MP i Eslöv inte redovisat hur ett tidigare stöd använts.
Det skulle innebära dödsstöten – och för att skapa en buffert tvingas han nu sälja huset som han och familjen bor i.
Restaurangen har tappat många spontangäster. Byggröran avskräcker också gäster som inte bor i Eslöv och som har svårt att hitta i kaoset, menar han. Han berättar också om vibrationer som stör och om att restauranggäster får klampa i byggdamm och smuts för att ta sig in till restaurangen. Byggsmuts som sedan dras in i lokalerna.
Golvet repas av smutsen och han befarar att han måste byta ut det relativt nya golvet när torgbygget väl står klart. Han har redan fått byta ut en dammsugare som gått sönder av att suga upp så mycket grus och byggsmuts.
Flera gånger har han kvällstid fått ringa byggarna för att strålkastarna på torget står riktade rakt mot restaurangfönstren under kvällarna, så att gäster bländas.
Att njuta av en god middag när man tittar rakt ut mot det röriga bygget på torget är inte heller något som alla kunder uppskattar, menar han.
Han är också bekymrad över att polis och ambulans inte längre kan köra fram vid torget, om det skulle uppstå ett nödläge.
– Det här är även en säkerhetsfråga. Nu måste poliserna parkera långt bort och springa hit. Eller säg att en gäst sätter i halsen eller får hjärtstopp? Hur ska en ambulans komma fram här?
Sedan torgbygget började har hans restaurang tappat uppemot tio procent i omsättning under januari och februari.
– Jag är orolig nu. Men det tappet jag haft är inte det största problemet. Jag är mer rädd för sommaren, säger han.
Han förklarar att för alla restauranger är sommaren guldperioden på året. Det är under sommarmånaderna det klirrar till i kassan, vilket balanserar upp lugnare perioder under året.
Enligt tidplanen för torgbygget är målsättningen att uteserveringarna längs Köpmansgatan och utanför Hotell Stensson ska kunna öppna till midsommar 2020. Om inte den håller är Burim Seferi rädd för att han inte kommer att kunna få den ruljangs på uteserveringen som han behöver för att ekonomin ska gå ihop. Det skulle kunna innebära dödsstöten för verksamheten, befarar han.
– Jag är rädd att jag kommer behöva gå in med egna pengar. Så nu har jag bestämt mig för att sälja mitt hus.
Han, frun, de två barnen och hunden ska i stället flytta till en lägenhet.
Han är bekymrad för att torgbygget riskerar att slå ut ut ännu fler verksamheter i centrala Eslöv.
– Jag vet ju vad torgbygget innebar i Hörby, med många butiker som stängde. Vad är det som säger att det inte kommer att sluta så i Eslöv?
– Jag har tappat 70 till 80 procent av mina lunchgäster, uppger han.
Från hans asiatiska restaurang Sichuan på Köpmansgatan är det inte många meter bort till byggröran på Stora torg.Men byggstöket finns även precis framför dörren. Gatbeläggningen är uppriven och i stället ligger det bara grus på marken.
Fotgängare kan inte gå som vanligt på gatan. Långa byggstaket spärrar av den inre delen av gatan och fotgängare är i stället hänvisade till en smal passage längs fasaderna. Det är svårt att ta sig fram, konstaterar han.
Men värst är det med oljudet.
– Jag har tappat jättemånga kunder på lunchen. Kunderna tycker att det är så högt ljud att man inte vill sätta sig i restaurangen.
– Många som kommer in på restaurangen vänder igen och går ut när de hör hur mycket det låter från gatan. Jag blir jätteledsen när jag ser hur kunderna bara kommer in för att sedan gå igen.
Precis som många andra näringsidkare berättar han om att byggarbetena skapar vibrationer som gör att golven vibrerar och att bord och glas skakar och klirrar.
Zhang Zhenggang har märkt ett drastiskt tapp av gäster sedan ombyggnaden av torget drog igång.Han vill ha kompensation från kommunen för att hans verksamhet drabbats ekonomiskt.
– Jag vill ha ersättning.
– Fortsätter det så här så klarar jag mig inte.
Isnija Muarem driver Salong Hår 2000 på Köpmansgatan. Avspärrade sidogator och långa byggstaket har gjort att salongen blivit inklämd och svårtillgänglig.
– Hälften av alla mina kunder är äldre och de har svårt att ta sig fram till salongen. Färdtjänsten kommer inte till och det är väldigt svårt för dem som har rullator.
– Jag får ofta gå ut och hjälpa mina kunder och leda dem runt halva stan innan de kan ta sig hela vägen fram.
Men byggstöket får tråkiga effekter även för de kunder som väl hittat in till salongen.
– Det är jobbigt för mig och för kunderna med allt oljud från maskiner som dunkar och låter.
Värst är det när de ”paddar”, packar marken med markvibratorer.
– Då vibrerar det i hela lokalen, så mycket att produkter som jag ställt upp i skyltfönstret trillar omkull.
Skyltfönstren dammar igen av smuts och kunder drar med sig grus och smuts in i salongen.
Isnija Muarem är bekymrad över att hon redan upplevt så stora konsekvenser.
– För mig har det inneburit en minskning av omsättningen. Det har aldrig tidigare gått så här dåligt.
Nu kräver de att kommunen kompenserar dem för att byggkaoset drabbar dem ekonomiskt.
Knappt två månader har gått sedan spaden sattes i marken för 60-miljonersombyggnaden av Stora torg. Först till årsskiftet 2021/2022 beräknas den avslutande etappen vara klar. Men redan nu börjar handlare och restaurangägare kring torget och på angränsande gator känna av negativa effekter.
Flera vittnar om att byggstöket lett till att omsättningen dalat. För några av dem riktigt rejält.
– Under januari tappade jag 30 000 kronor i omsättning och i februari tappade jag 50 000 till 60 000 kronor, säger Driton Krasniqi, som driver Golex Livs i hörnet Köpmansgatan/Stationsgränd.
Utanför hans butik stannar två pensionärer upp vid avspärrningen mot Stationsgränd. De vet inte hur de ska ta sig vidare upp mot stationen och ser sig lite vilset omkring.
Vänder man på blicken, mot Köpmansgatan, så är det byggstök även där. Gatan är uppriven och byggstaket är uppsatta så att fotgängare trängs ut till en smal passage längs fasaderna.
– Skyltningen är jättedålig. Folk vet inte hur de ska gå. Många hittar inte in till min butik längre, säger Driton Krasniqi.
Det blir inte bättre av att torgbygget har krockat med en rivning och ett blivande nybygge på Storgatan. Nu är dessutom hela torget upprivet och inbyggt med stängsel, samtidigt som passager på sidogator har försvårats.
Driton Krasniqi tycker att kommunen borde ha satsat på att bygga om torget i mindre omgångar.
– Man borde ha tagit lite i taget så att inte så många drabbas samtidigt.
Flera närliggande restauranger och handlare har drabbats ekonomiskt av torgbygget, där byggkaoset lett till färre gäster och kunder. Sead Musliu, som driver Golex pizzeria på Köpmansgatan, har drabbats av en tioprocentig minskning av omsättning, jämfört med samma period förra året.
Tillsammans riktar de drabbade nu hård kritik mot kommunen.
– Det har varit dålig information till oss som blir berörda av bygget, säger Karin Lindeberg som driver Lindebergs Blomsterhandel intill avstängda Stationsgränd.
Även hon har upplevt ett tapp, på 10 till 20 procent i omsättningen, sedan bygget startade.
Hon konstaterar att både Pressbyrån och Boijertz bommat igen och är rädd att röran med torgbygget ska slå ut ännu fler.
– Storgatan har varit avstängd från oktober till februari. Det har påverkat min rörelse mest, men sedan har det blivit dubbla smällar när allt stängs samtidigt, både torget och Stationsgränd.
Näringsidkarna som Skånskan träffar tycker också att skyltningen borde ha varit mycket bättre, för att hjälpa fotgängare att navigera.
Nu tycker de att läget blivit så allvarligt att de vill ha ersättning från kommunen.
– Vi tappar enormt mycket pengar. Alla i centrum upplever ett tapp, säger Zlatko Kutlesovski som driver restaurang Storgatan, som delvis gränsar till den avspärrade gatan Stationsgränd.
Han bedömer att han tappat 20-25 procent i omsättning sedan bygget drog igång. Han har drabbats så pass hårt att han inte har råd att ta in extrapersonal, utan måste jobba ännu mer själv för att det ska gå runt.
Kompensationen från kommunen skulle kunna se olika ut, menar de.
– Kommunen kan betala vår hyra under byggtiden eller så kan vi få nedsatt skatt. Vi går ju på knäna av det här, menar Zlatko Kutlesovski.
Burim Seferi på Harrys menar att det inte handlar om att restaurangägarna och handlarna ska tjäna några pengar på att bli kompenserade av kommunen.
– Det handlar om att vi ska få tillbaka det vi tappat.
Liksom flera andra berättar han om tråkiga erfarenheter när man försökt prata med kommunen. I ett tidigare läge, innan bygget drog igång, pratade han med en tjänstemän om sin oro för att byggröran på torget skulle drabba hans restaurang.
– Då menade hon att det skulle vara något positivt att gästerna fick ett skyltfönster ut mot ombyggnaden av Stora torg. Men vem vill titta ut mot kaos?
Han är inte ensam om den upplevelsen. Nyligen ringde Zlatko Kutlesovski till kommunens gatukontor för att diskutera problemen och för att få till ett möte mellan kommunen och näringsidkarna. Han tog bland annat upp att han upptäckt att en ny ljusarmatur håller på att installeras precis utanför hans restaurang. När den blir färdig kan han inte rulla ut sin markis. Han blev besviken på det nonchalanta svar som han menar att han fick.
– Hon sa bara att ”vi äger gatorna – vi gör som vi vill”.
Nu hoppas de ändå på ett nytt möte med kommunen, kanske med något av kommunalråden.
Flera av de kritiska näringsidkarna tar också upp att entreprenören bakom torgbygget har fått ett löfte från kommunen om att få en miljon konor i bonus om man klarar att hålla en av de utsatta tidsramarna för bygget.
– De ska få en miljon extra, samtidigt som vi går på knäna. Kommunen borde i stället lägga de pengarna på oss, säger Zlatko Kutlesovski.
Klockan 01.30 natten mot onsdag gick larmet på Din X-macken i Löberöd. En polispatrull ryckte ut och kunde på väg 13 stoppa en misstänkt bil. I den färdades fyra män som misstänks ligga bakom inbrottet. De satt på onsdagsmorgonen anhållna.
Det rör sig om en 20-åring från Eslöv, en 19-åring från Löberöd, en 21-åring från Staffanstorp och en 25-åring från Staffanstorp. De två förstnämnda är kända av Eslövspolisen sedan tidigare.
Det är oklart om tjuvarna fick med sig något stöldgods.
En kraftigt berusad man i 50-årsåldern fick omhändertas av polis natten till onsdag efter att han uppträtt aggressivt vid bostäder på Bastugatan i Eslöv. I polisanmälan finns uppgifter om att han vänd mot en boende ska ha dragit med pekfinget över halsen, som för att signalera att han hade för avsikt att skära halsen av honom. Därför är han anmäld för olaga hot. Det ska även ha skett viss skadegörelse.
Lastbilschauffören var kraftigt berusad när han körde av väg 104 vid Harlösa den 7 oktober förra året. Nu döms han till fängelse.
Det visade sig att han hade en alkoholkoncentration i blodet på hela 2,32 promille. Gränsen för rattfylleri går vid 0,2, grovt brott vid 1,0.
Den 53-årige mannen var så berusad att han inte hade kontroll över fordonet. Han körde på en hårt trafikerad väg med risk för att andra trafikanter kunnat komma till skada.
Straffet kan därför inte bli annat än fängelse, menar Lunds tingsrätt och dömer honom till tre månaders fängelse.
Mannen har åkt fast för rattfylleri även tidigare och har enligt en personutredning problem med alkohol.
Henrik Lindahl
0704-14 26 26, henrik.lindahl@skd.se
2 495 000 kronor fick Ghazal Farrokhiderazkola, 38, och Hamed Jabarimotlagh, 37, ge för huset på Granelundsvägen 6 i Kungshult, Eslöv. Huset byggdes 1978 och har en boyta på 171 kvadratmeter. Köpet från säljaren Cecilia och Tony Peltola blev klart i februari 2020.
Bara tre månader tidigare såldes ett annat hus på samma gata, på Granelundsvägen 12. Där blev priset för en 221 kvadratmeter stor villa 2 700 000 kronor.
Datum: 2020-02-21
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 2 495 000 kr
Taxeringsvärde: 1 596 000 kr
Adress: Granelundsvägen 6, Eslöv
Kommun: Eslöv
Beteckning: Hassleröd 2:114
Någon gång mellan 29 februari och 2 mars har någon tagit sig in på återvinningscentralen på Bruksgatan i Marieholm genom att klippa upp ett stängsel. Inne på området har man plockat på sig elkablar och diverse elartiklar. Merab har polisanmält saken.
Svensk markservice, som sköter parkskötseln åt Eslövs kommun, har polisanmält nedskräpning på Onsjövägen. Där har någon dumpat en soffa, ett stoaket och diverse sopor.
I tisdags kväll hade ett sällskap sammanstrålat i samlingslokalen på Bergaområdet för att spela bingo. Men de blev störda av ett ungdomsgäng som sparkade fotboll mot byggnaden, bland annat sparkade de bollen på fönsterrutorna. Gänget kastade även sten och till slut krossades ett fönster.
Fastighetsägaren Brinova har polisanmält skadegörelsen.
I tisdags kväll vid 19.30 bröt sig någon in på Ölyckeskolan i Löberöd genom att krossa ett fönster. Inne i lokalen stals en bärbar dator, möjligen även andra föremål.
– Vi har vissa vittnesiakttagelser som vi hoppas ska kunna föra oss framåt, säger kommunpolis Mats G Odestål.
Skansporten Fastighetsförvaltning AB vet inte i dagsläget hur de ska gå vidare efter motgången i mark- och miljödomstolen.
– Vi har precis fått fomen och håller på att analysera den. Jag kan inte svara idag på hur vi ska gå framåt, säger ägaren Martin Häglund.
Kan det bli aktuellt att lägga ner hela projektet?
– Nej nej, vi tittar framåt. Men om vi ska göra någon anpassning eller kanske överklaga, det får vi analysera. Vi är ju två parter i detta också, och vi har inte hunnit prata med Ebo än. Även kommunen är en part.
Kan ni tänka er att stryka en våning?
– Det är också en del i det vi får diskutera, säger Martin Häglund.