![]()
ESLÖV Den 15-åriga flickan var deprimerad och fick via skolsköterska en tid hos barn- och ungdomspsykiatrin i Eslöv. Men trots att flickan vädjade om att få prata med psykolog fick hon bara enstaka samtal med en sjuksköterska och antidepressiv medicin.
Inte ens när flickan försökt begå självmord hemma fick hon träffa en psykolog. Efter ett år anmälde mamman BUP Eslöv till Inspektionen för vård och omsorg som nu kommer med kritik i ärendet.
– Jag känner mig uppgiven och djupt oroad för hur BUP Eslöv tillgodoser barns behov vid psykisk ohälsa, Det är nu sex månader sedan min dotter försökte ta livet av sig och fortfarande har hon inte fått någon hjälp mer än några burkar med sömntabletter, ångestdämpande och antidepressiv medicin, skrev mamman i sin anmälan.
Mamman konstaterade att det enda dottern önskat sig var en samtalskontakt med en psykolog eftersom hon inte mådde bra.
– Är detta en omöjlig önskan för mitt barn? undrade mamman och redogjorde för att man på BUP i Eslöv sagt att det inte fanns några tider eftersom det ”stod så många i kö till psykologsamtal”.
Redan när flickan första gången remitterades till BUP:s öppenvård bedömde en läkare att hon behövde prata med en psykolog eller en kurator.
Men flickan erbjöds av BUP istället samtal med en sjuksköterska, som hon själv inte tyckte gav något.
Fyra månader efter första vårdbesöket försökte 15-åringen begå självmord i hemmet med tabletter. Hon blev inlagd på BUP:s akut i Malmö under tre dagar och uttryckte då flera gånger att hon inte ville leva längre.
När hon skrevs ut hoppades familjen att BUP Eslöv ändå skulle låta henne träffa en psykolog. Istället erbjöds flickan att få prata med en kurator men avböjde det och framförde återigen önskemål om att få hjälp av en psykolog.
Sköterskan sade att hon skulle prata med sin chef men ”ville inte lova något”.
Ett par veckor senare fick familjen till sist ändå en tid hos en psykolog på BUP i Eslöv. Vid första besöket hos denne berättade hen att flickan skulle få en annan psykolog på grund av sin egen kommande föräldraledighet.
Familjen fick brev hem om att första träffen med den nya psykologen skulle bli två månader senare. Men någon kallelse kom aldrig. Ytterligare två månader senare anmälde mamman det hela till IVO.
På BUP I Eslöv erkände och beklagade både enhetschefen och en överläkare att det brustit i rutinerna vad gäller detta, och har till Ivo lovat att rutinerna ska gås igenom och förbättras.
IVO kritiserar i sitt beslut att både samordningen och planeringen av flickans vård har brustit när hon aldrig fick en ny psykolog, liksom uppföljningen av patientens självmordsrisk.
– Det är väl känt att risken för nya självmordsförsök är förhöjd hos patienter som nyligen genomfört ett självmordsförsök, skriver IVO.
Områdeschef Eva-Lena Palm vid barn- och ungdomspsykiatrin i Lund säger att hon inte vill kommentera ett enskilt ärende, men beklagar att kontinuiteten brast vid överlämning mellan behandlarna.
– Där blev en lucka. Den berodde på den mänskliga faktorn. Där har vi ändrat våra rutiner för att verkligen säkra upp så att det blir ett bra överlämnande. Där instämmer jag med IVO:s beslut, säger Eva-Lena Palm.
Däremot tycker hon rent generellt inte att det är fel att låta en patient få prata med en sjuksköterska istället för en psykolog även om patienten önskar det.
– Vi har många yrkeskategorier på BUP. När det gäller en ungdom som har självmordstankar har all vår personal utbildning i och kan göra suicidbedömningar. I det här fallet har flickan fått flera suicidbedömningar och blev erbjuden kuratorshjälp. I Eslöv har vi välutbildade och erfarna kuratorer med långa vidareutbildningar, säger Eva-Lena Palm.
– Som vårdsökande kan man ha önskemål om en viss yrkeskategori, men det är vi som avgör vem som är bäst utifrån olika parametrar som mående och skyddsfaktorer. Generellt ska man också som patient kunna tillgodogöra sig en behandling. Ätpatienter i svält kan inte det exempelvis.
Väger man inte in vad patienten själv tycker?
– Vi strävar alltid efter att ge god vård av en erfarna medarbetare som kan ge både samtalsstöd och suicidbedömningar. Vi har också hårt tryck på BUP både på samtalsstöd och behandling, säger Eva-Lena Palm.
BUP i Eslöv, som även omfattar Höör och Hörby, har sedan 2015 haft en 20-procentig ökning av antalet ärenden. Många av de nya patienterna är ensamkommande flyktingbarn som behöver hjälp. Det finns många HVB-hem i området, och Eslövs kommun tar själv hand om många ensamkommande.
BUP har bara fått marginella förstärkningar för detta.
Det finns också en brist på psykologer i Sverige. De psykologer som finns är mycket uppbundna med att utreda och diagnosticera ADHD-patienter, som blivit en allt större grupp.