![]()
ESLÖV När polisens resurser inte räcker till tvingas kommun och företagare gripa in. I Eslöv har företagarnätverket Safe0413 och kommunen hyrt in två säkerhetsföretag för att öka tryggheten för medborgare och företagare.
Skånskan hakade på tre av väktarna en kväll i veckan.
Väktaren J Nilsson kör ronderingsbil i Eslöv på kvällar och nätter. Både i centrum och i andra områden i Eslöv.
Hans arbetsgivare har anlitats av Safe0413 och han håller ett speciellt öga på industriområdena. Från att ha varit ett jätteproblem för företagen har antalet inbrott där nästan helt upphört.
– Vi jobbar för att det ska vara ett så tryggt och bra Eslöv som det går, sammanfattar J Nilsson.
Vad gäller hans arbete i centrum jobbar han i samverkan med två cityväktare från ett annat säkerhetsföretag som anlitats av Eslövs kommun.
Järnvägsstationen är basen för väktarnas arbete i centrum. Sedan handlar det om gatorna däromkring med Köpmansgatan, Stora Torg och Malmgatan. Platser där det ofta samlas ungdomar.
Tidigare har det varit mycket droghandel med bilar i omlopp och gatuförsäljning. Men framförallt på kvällarna efter klockan 22 har det blivit mycket lugnare. Många tillskriver en Skånskanartikel, som skildrade problemen för någon månad sedan, äran för detta.
– Det bara tog stopp direkt när artikeln var i tidningen. Vi kunde inte tro det. Polisen har också varit väldigt duktiga och så har vi socialarbetarna och föreningarna – allt sammantaget får bra effekt. Jag tror också att föräldrarna reagerade på artikeln och frågade sina barn vad de gjorde i centrum, säger Safe0413:s ordförande Ingvar Lindahl.
Mest aktuellt just nu är istället skadegörelse och vandalisering som väktarna och företagarföreningen Safe0413 ser eskalerar.
– Det där med droger är väldigt städat nu. De som är igång nu är ligister som mest är ute efter att störa, säger Ingvar Lindahl.
Väktaren J Nilsson har varit i Eslöv sedan april och tycker det är en väldigt trevlig stad att arbeta i. Han har varit väktare sedan 1987 och har jobbat mycket i Malmö och Lund.
– Det är mycket ungdomsproblematik i Eslöv, men jag tycker ändå att vi kommer allt närmare ungdomarna. Det gör man genom att prata med dem och avleda dem lite, och se dem på ett positivt sätt. Kanske kan några av dem inspireras till att gå med i någon av Eslövs många fina föreningar, säger J Nilsson.
Han satsar på att inte döma ungdomarna utan försöker nå dem.
– Tyvärr har många av dem inte så många fritidsaktiviteter. Speciellt bland invandrarungdomarna är det så. Jag vet inte varför, funderar J Nilsson.
Han skulle vilja se mer föräldraengagemang.
– Jag tror säkert att många föräldrar pratar med sina unga därhemma. Däremot kunde de varit mer ute på stan också.
De tre väktarna räknar med att det finns cirka åtta löst sammanhållna ungdomsgrupperingar som rör sig i centrala Eslöv. Inte alltid så stora. Men Eslöv är en samlingsplats också. Tack vare tåget är det lätt att ta sig hit.
– Många kommer utifrån. Från Kristianstad, Hässleholm, Malmö, Svedala och Lund, säger J Nilsson.
Väktarna har inte så mycket befogenheter. Det handlar mycket om envarsingripanden och om att tillkalla polis. Om de hade varit ordningsvakter hade de kunnat gripa folk och agera även utifrån misstankar.
– Med ordningsvakter hade det varit gripanden varenda dag, tror jag. Men det är svårt även för dem. Många av ungdomarna är minderåriga. Fast det hade avlastat polisen, säger cityväktaren Samir Alic.
Väktarna från de båda vaktbolagen har täta kontakter med varandra.
– Vi jobbar åt samma mål och kommunicerar mycket, säger J Nilsson.
Man samverkar också med kommunens fältsekreterare och med kommunens föreningsaktiva som är ute på fredagar och lördagar. Polisen är den viktigaste samarbetspartner.
– Senaste fyra-fem veckorna har det varit väldigt bra med poliser i Eslöv. Det är länskommunikationscentralen som prioriterar när vi ringer, säger J Nilsson.
– Poliserna jobbar hårt och är effektiva. De hade razzia här för någon vecka sedan. Man blir glad när man ser dem. De är positiva till oss också, sammanfattar Samri Alic.
Kollegan Richard Negson håller med:
– Poliserna har så mycket annat som utredningar och trafikproblem. Det skulle vara svårt för dem att hinna patrullera Eslövs centrum åtta timmar varje kväll.
De båda cityväktarna fotpatrullerar mest, men tar bilen ibland. Båda har jobbat i Malmö och Helsingborg tidigare.
– Eslöv kan vara en stökig stad. Många röker, dricker och använder droger. I Malmö har ungdomarna många ögon på sig.
Samir Alic säger att man får mycket uppskattning från allmänheten.
– De kommer fram och tipsar om saker, och säger att de känner sig trygga när vi är här. Man är glada att se oss fotpatrullera.
Han har jobbat som väktare i fyra år.
– Jag kommer från Balkan och var med i kriget och i militärpolisen. Jag är duktig på att hantera situationer där våldet finns. Det går att prata med ungdomarna. De vill visa sig tuffa ibland för sin grupp, men kan även be om ursäkt. Jag försöker hjälpa dem till ett bättre sätt att bete sig.
– Vi pratar gärna med ungdomarna och försöker vägleda dem med små tips. Det fungerar förebyggande. Det hade nog hänt betydligt mer om vi inte gjort det, lägger Richard Negson till.
Samir Alic kom själv till Sverige som invandrare, men tycker att de senaste årens stora invandring blivit allt mer svårhanterad.
– En del av dem som kommit ställer till med problem. De ska inte heller förvänta sig att andra ska ordna allt åt dem. Jag gick på socialen i fyra månader efter att jag kommit till Sverige – sen letade jag själv reda på ett jobb. Jag och en kompis åkte runt i bil och knackade på hos det ena företaget efter det andra. Till slut lyckades det, säger Samir Alic.