
Lärarförbundet larmade Eslövs kommun att personal på en skolenhet ständigt upplevt hot, våld och sexuella trakasserier under arbetstid.
”Personalen utsätts ständigt för hot, våld och sexuella trakasserier under arbetstid.” Så stod det bland annat i en skrivelse med stöd av arbetsmiljölagen undertecknad av två skyddsombud för lärarförbundet. Det gäller en grupp elever i Eslöv.
Sedan i vinter-våras ska situationen ha eskalerat och har personalen mottagit många kränkningar och hot av elever.
Bland annat ska vissa elever ha slagit personalen med ett paraply. När personal försökte avbryta ett bråk fick denne en linjal i magen.
Vissa elever har också ofta använt sig av kränkande och nedvärderande ord och kommentarer som anspelar på kropp.
En annan incident berör en vårdnadshavare som uppfört sig hotfullt.
”Personal känner obehag och rädsla för hot från vådnadshavare när de gör en anmälan,” står i skrivelsen.
Personal hade tidigare kontaktat vårdnadshavaren för att ha ett ”tråkigt samtal” angående en elev, varpå vårdnadshavaren tagit sig till klassrummet och hämtat eleven på ett sätt så att personalen upplevde det som hotfullt och obehagligt. Vårdnadshavaren ska till exempel sagt att de är inkompetenta och hotat om våld.
Av de inlämnade händelserapporterna framkommer att det är några elever som står för en stor del av våldet, hoten och de verbala kränkningarna. därför har man vidtagit ”diciplinära åtgärder” riktade till dessa elever.
– Samarbetet mellan vårdnadshavaren och skolan är jätteviktig, säger enhetschefen.
– Vi har haft många samtal med vårdnadshavarna vilket har gjort det mycket bättre.
Skyddsombuden krävde besked före den 26e juni och om svaret inte skulle varit tillfredställande skulle man gått vidare till arbetsmiljöverket.
Nu har arbetsgivare, skyddsombud och personal har tillsammans kommit fram till en handlingsplan med flera olika åtgärder.
Exempelvis får elevgrupperna där arbetsmiljön varit dålig, mer personal på plats.
Sedan har man från och med nu ytterdörren alltid låst på dagtid och har endast personal nyckel för att få bättre överblick och förhindra oväntat besök.
– Det vi får tänka nu är, detta har hänt, hur kan vi göra att det inte händer igen? Säger enhetschefen.
Då det handlar om en grupp elever som har ett stort stödbehov behövs tydliga riktlinjer.
– Det kom ganska plötsligt den här gången, det kan vara perioder då det är lite mer stökigt men denna gång var det väl häftigt och därför har vi gjort många åtgärder, säger han.
– Vi har börjat jobba med åtgärder i början på mars och sedan mitten på maj har det lugnat ner sig igen.
Chef för Barn och utbildning Kerstin Melen Gyllensten tror att det finns många orsaker till varför en situation som ovan beskriven kan uppstå.
– Det kan bero på gruppsammansättningen, hemsituationen, det kan ofta handla om ett fåtal elever som får en situation att eskalera, säger hon.
– Det är klart att man kan ifrågasätta om en enhet som den här ska finnas, man kan ifrågasätta allt, fortsätter hon.
– Men det är en form som historiskt sätt fungerat bra och hjälpt eleverna som behöver ett extra stödbehov.
Handlingsplanen har satts igång.
Ronja de Boer