Quantcast
Channel: Eslöv – Skånska Dagbladet
Viewing all 6433 articles
Browse latest View live

Den goda jorden debatterades

$
0
0

ESLÖV Det finns bara en knapp politisk majoritet för att planera 600 bostäder, bland annat villor, på den högklassiga jordbruksmarken väster om väster i Eslöv.
Området pekas ut i den nya översiktsplanen för kommunen som gäller fram till 2035 och som antogs av kommunfullmäktige i måndags. Alla partier utom styrande S-M-blocket ville ändra översiktsplanen så att tomterna där stryks.

I översiktsplanen tar Eslöv sikte på att bygga 4 000 nya lägenheter under tidsperioden. Av dem finns 2 200 i Eslöv, 250 i Marieholm, 180 i Stehag, 170 i Löberöd, 150 i Flyinge och mellan 20 och 50 i övriga tätorter samt 100-talet på landsbygden.
Det var Bertil Jönsson från snart upplösta Nya Kommunpartiet Eslöv som anförde protesterna, även om han – liksom alla andra partier – gillade planen i stort.
– Den här åkermarken håller mycket hög klass. Det finns detaljplaner i Bäckdala och Långåkra som kunde byggas klart istället, sade Bertil Jönsson.
Han påstod att han minst ett par gånger fått löften i kommunfullmäktige om att den aktuella marken aldrig skulle bebyggas.
Jönsson undrade varför Långåkra, som rymmer 80-100 bostäder, inte var påbörjat ännu när planen klubbades 2006. Då sades att det skulle vara klart tio år senare.
Bertil Jönsson påminde också om andra områden man kan bygga på: Området öster om Berga där man kan bygga villor, ett område norr om Solkullen samt ett område öster om väg 113 vid Snärjet.
Håkan Larsson (MP) tyckte inte heller att Eslöv skulle förstöra sin finaste jordbruksmark. Han ville fortsätta bygga ut öster om järnvägen i Eslövs tätort istället.

Annette Linander (C) har suttit med i den politiska styrgruppen under tre år och sade att planen gått från ”landsbygdsfientlig” till att ta sikte på hela kommunen.
– I den här planen blir det utveckling i hela kommunen. Alla byar har fått trovärdiga utvecklingsstrategier, sade Annette Linander.
– Nu får vi bygga även där det inte finns kollektivtrafik. Bussarna kommer ju först när folket finns på plats, sade Linander som vill att Eslöv fortsätter att jobba med medborgardialog även när det gäller andra planer och strategier än översiktsplanen vart 18:e år.
Även Centern tycker det är onödigt att bebygga mark som idag är lantbruk, eftersom kommunen äger annan mark som kan användas.
Fredrik Ottesen (SD) tyckte att partiet borde fått delta i den politiska styrgruppen.
– Det är jättetråkigt att vi inte fick vara med. Om fullmäktige tillsatt den hade det blivit så, men nu var det kommunstyrelsen. Men planen ska prövas varje år och vi satsar på att växa ytterligare och kunna vara med och påverka ännu mer de närmaste fyra åren, sade Fredrik Ottesen.
SD höll med Bertil Jönsson om lantbruksmarken på väster. Det gjorde även Astrid Nilsson (L).
– Som hemmahörande i Billinge är det väldigt roligt att se att översiktsplanen tillåter byggande där. Men jag bor även på en lantgård och tycker det är väldigt viktigt med tillgång till god jordbruksmark, sade Astrid Nilsson.

Therese Andersson (opol) tyckte att Eslöv borde se till att det byggs fler små bostäder för pensionärer.
– Så blir deras stora villor lediga åt dem som vill bo i villa – och vi kan spara den fina åkermarken. Det är väldigt viktigt att vi i Sverige kan producera mat till oss själva även i fortsättningen, sade hon.
Johan Andersson (S) påminde om att även utbyggnaden kring de andra byarna tar lantbruksmark i anspråk till bostäder.
– I Eslöv ska vi bygga 1 600 bostäder på östra sidan och 600 på västra sidan. Det är inte bara villor som ska byggas utan blandad bebyggelse. Det behöver vi även i västra delen. En del av lägenheterna blir hyres- och bostadsrätter, sade Johan Andersson.

Henrik Wöhlecke (M) höll med Andersson om att den mesta delen av hela kommunens utbyggnad ska ske på jordbruksmark – inte bara i Eslövs tätort.
– Med en nollvision om jordbruksmarken skulle vi få stryka de flesta utbyggnadsområdena runt byana, sade Wöhlecke, även om han i och för sig höll med om att det synd att bygga på jordbruksmark.
Henrik Wöhlecke svarade Bertil Jönsson att det finns två problem med en utbyggnad öster om Berga: Flygplatsen och va-frågan.
Norr om Solkullen äger Eslövs kommun inte marken. På Långåkra måste detaljplanen ändras innan man kan byggas.
– Men några 600 bostäder blir det inte med de områden Bertil Jönsson nämner. Vill man ha en lägre tillväxttakt i Eslövs kommun tycker jag att man ska säga det rakt ut, sade Henrik Wöhlecke.
Omröstningen om de 600 tomterna slutade 25-21. Sverigedemokraterna var emot men hade inte lyckats fylla samtliga stolar med suppleanter när ledamöter var frånvarande.


Lagerhuset firar dubbla jubileer

$
0
0

Eslöv Nio lagerhus skulle säkra Sveriges tillgång till spannmål i krigstider. Lagerhuset i Eslöv firar i år 100 år och det senaste decenniet har byggnaden fungerat som bostäder.

Under åren 1917 till 1919 uppfördes nio statliga lagerhus på nio olika orter i Sverige. Arkitekten som stod för ritningarna av husen hette Gunnar Asplund. Hans son Hans Asplund skulle senare komma att rita Medborgarhuset i Eslöv.

Syftet med de nio lagerhusen var att man skulle beredskapslagra spannmål. Placeringen avgjordes av närheten till järnvägsnätet och åkrarna samt att avståndet till kusten skulle vara så stort att anläggningarna inte kunde nås av artillerield.
Lagerhuset i Eslöv stod färdigt 1918 – alltså för 100 år sedan.
Fram till början av 1980-talet användes huset som spannmålsmagasin. 1984 köpte Eslövs kommun lagerhuset som fick stå och förfalla. Under många år var byggnaden rivningshotad. Föreningen Lagerhusets vänner bildades 2001 och fick EU-bidrag för att utreda bevarandet av lagerhuset. Det väckte så småningom intresset hos Eslövsarkitekten Curt Salomon-Sörensen, som kom med förslaget som skulle rädda byggnaden och 2006 fick han ”ja” till att bygga lägenheter i lagerhuset.

I år firar bostadsrättsföreningen tio år och det är de som idag vårdar och månar om byggnaden.
– Vi kommer att fira detta under bostadsrättsföreningens årsmöte i helgen, berättar Marguerite Treijner som bor i huset sedan ett år tillbaka.
Hennes granne Britt Wenemark, som bor på sjätte våningen med sin make Göran, minns tiden då byggnaden, som i dag är hennes hem, stod och förföll. Hon kunde då inte ana att hon så småningom skulle bo där.
– Men när vi kom in och tittade på lägenheterna tänkte vi ”Wow!”, minns Britt Wenemark.
– I dag är vi glada att huset bevarades och trivs väldigt bra, säger Göran Wenemark.
Bjälkarna i deras lägenhet skvallrar om byggnadens historia – det är samma bjälkar som bar upp huset när spannmål torkades och förvarades där.

Lagerhuset i Eslöv är Sveriges högsta bostadshus i trä och ett av två av de statliga lagerhus som byggdes under slutet av första världskriget som inte rivits. Det andra är lagerhuset i Vara, som fortfarande är i drift.

Dollarstore och Jysk först ut

$
0
0

ESLÖV Första butiken som öppnar på Flygstadens köpcentrum i Eslöv blir Dollarstore och det blir, som det ser ut idag, 25 oktober som portarna slås upp.

Eslövs kommuns näringslivsutskott fick på onsdagen en rundvandring på byggarbetsplatsen av Mårten Mårtensson från Mims Invest, som satsar 200 miljoner kronor på områdets första två etapper.
Det har även talats om en tredje etapp, men där är man inte så långt kommen ännu. Mårten Mårtensson säger att han i alla fall har pratat med ett par intressenter.
Politikerna Johan Andersson (S), Henrik Wöhlecke (M), Annette Linander (C) och Tony Hansson (S) fick sällskap på rundvandringen av kommundirektör Eva Hallberg, tillväxtkontorets chef Åsa Simonsson, näringslivschefen Lars Persson samt näringslivsstrategen Kosovar Gashi.
– Jag är inte helt säker men jag tror att Jysk ska öppna ungefär samtidigt som Dollarstore. Det blir roligast om flera går igång samtidigt, berättade Mårtensson, som både bygger, äger och förvaltar Flygstaden.

Byggarbetarna är från Danmark. De danska byggnadsarbetarna höll frukost under rundvandringen.
I Flygstadens första etapp ingår bland annat Dollarstore, Jysk och gymmet STC.
STC grundades i Kungälv 1998 och har idag ett 50-tal gym i Sverige. Närmast på gång ska man öppna ett tiotal i Skåne varav Eslöv får ett.
I etapp två ingår bland annat Coop, Subway och apoteket Kronan.

Dollarstore är i princip klart vad gäller byggarbetarnas. Ventilation och värme/kyla är på plats. Golvytan i ett Dollarstore är alltid 2 000 kvadratmeter och butikerna är upplagda på samma sätt. Lagret är litet och nästan allt som säljs staplas upp i butiken. Som kund följer man en snitslad bana. Alla varor är billiga.
– Det blir en fyndupplevelse, säger Mårten Mårtensson, vars bolag har byggt tolv Dollarstore runt om i Sverige.
Bredvid Dollarstore ligger Jysk som ska flytta till Flygstaden från Eslövs centrum och öppna en 1 200 kvadratmeter stor butik.
Mårten Mårtenssons erfarenheter vad gäller inbrott och stölder på byggarbetsplatsen i Eslöv är goda.
– Här har nästan inte varit något bus alls. I Landskrona har vi haft stölder varannan vecka. Fast där ligger det mer centralt. Jag tror att mycket av stölderna är oplanerade, säger Mårtensson.

I Staffanstorp hade man 13 dieselstölder. På övervakningsfilmen kunde man se tjuvarna bära dunk efter dunk.
Kommunalrådet Johan Andersson (S) påminner om att i Eslöv har företagarna patrullering själva i nätverket 0413 och trot att det hjälper upp situationen.
Utanför har byggjobbarna avslutat frukosten och satt igång med att montera den kraftiga stålramen till det som ska bli Stora Coop med totalyta på 5 000 kvadratmeter varav butik 3 600.
– Det är mycket pyssel att sätta ihop allt. Komplicerat och mycket stål. Det är den svåraste delen på byggnaden de håller på med nu. De är duktiga, säger Mårten Mårtensson.
Andra veckan i juli startar asfalteringsarbetena utanför till det som ska bli en stor parkeringsplats.
Taket kommer att ta ett antal veckor att lägga i sommar. Man börjar vecka 26. Takläggarna hinner 800 kvadratmeter per vecka. Samtidigt byggs väggarna.

Från Coops entré kan man även nå restaurangerna Linnéa & Basilika och Subway. Coop har planerat att öppna till påsk nästa år. Går det snabbare än så kan det rentav bli 25 mars. Man öppnar alltid lönehelger. Vid den mindre rondellen håller man på och förbereder för OK-Q8:s bensinmack som även får en tvättanläggning. Här är detaljplanen klar först om cirka ett och ett halvt år. Burger King kommer att ligga i närheten.
Butikernas öppettiderna är inte spikade. Mårtensson tror att de flesta butiker kommer att ha öppet till kl 19 på vardagarna.

Kommunalrådet Johan Andersson (S) gillar att se köpcentret växa fram.
– Det känns bra. Utvecklingen innebär fler arbetstillfällen i Eslöv. Fler unga människor kan få ett arbete vilket är väldigt viktigt, säger han.
– Sedan förändras staden av detta och där måste vi vara med också, säger Johan Andersson.

Tingatingakonst på Karidal

$
0
0

ESLÖV

Den 1 juni är det vernissage för en utställning på Mötesplats Karidal med konst av Marianne Nilsson Wallin från Kolmården. Hon arbetar med så kallad ”tingatinga”, konst inspirerad av Afrika. Utställningen pågår till den sista augusti. Stilen är uppkallad efter konstnären Edward Tingatinga (1937-1972), Tanzania, och kännetecknas av starka färger och motiv från det afrikanska natur- och djurlivet.
Marianne Nilsson Wallin är representant för konstkollektivet Tingatinga Arts Cooperative Society från Tanzania.

Dyraste huset i Eslöv hittills i år sålt

$
0
0

Lagfart

Huset på adressen Trehäradsvägen 36 i Eslöv har fått nya ägare. Priset på 6 800 000 kronor gör det till den dyraste försäljningen hittills i år för ett hus i Eslöv. Det 260 kvadratmeter stora huset är byggt 1962. Tomten är dessutom på 3 655 kvadratmeter. Köpare är Sara Hildur Lundström, 38, och Otto Johan Marcus Lundström, 37, och säljare var Stefan Vincent Olsson. Köpet blev klart i maj 2018.

Dyrast hittills i år i hela Eslövs kommun är huset på Bruksgatan 11E. Det såldes i februari för 7 400 000 kronor.

Datum: 2018-05-18
Typ: Småhusenhet, bebyggd
Överlåtelse: Vanligt köp
Pris: 6 800 000 kr
Taxeringsvärde: 2 360 000 kr
Adress: Trehäradsvägen 36, Eslöv
Kommun: Eslöv
Beteckning: Stämjärnet 14

Byggnadsvårdspriset till mack och bränneri

$
0
0

HARLÖSA Det blir Sven Malmborg och Gunvor Fristedt i Harlösa som får årets byggnadsvårdspris i Eslöv. De får priset både för nostalgimacken i Harlösa och för upprustningen av det gamla bränneriet på samma ort.

Kommunstyrelsens arbetsutskotts ordförande Johan Andersson (S) ringde och meddelade beslutet i tisdags.
– Det är en överraskning och roligt när man uppmärksammas. Det är inte utan att man är stolt, säger Sven Malmborg som senaste delade ett eldsjälspris med en kille från Veberöd när Rotary i bygden delade ut det i fjol.
Han visste inte ens om att han var nominerad.
Priset består av en bronsplakett och ett diplom. Plaketten är tänkt att monteras på den prisade byggnaden. Sven Malmborg tror att den kommer att pryda bränneriet, eftersom den passar bättre för det än macken.
Sven och Gunvor Malmborg köpte Bränneriet i Harlösa i juli 2016. Paret har ägnat många timmar åt att röja upp och städa ur den förfallna fastigheten.
Huset restaurerades och används idag som ett museum för veteranbilar,-traktorer, -lantbruksmaskiner och annan nostalgisk kuriosa från förr.
Museet har blivit en ett populärt besöksmål, inte minst genom de olika evenemang som paret organiserar som traktorparaden och veteranbilsträffar, bland annat.
Eslövs kommun säger i sin motivering följande:
– Nostalgimacken är ett resultat av Sven Malmborgs intresse att göra något konstruktivt av platsen när han lade ner sin bensinmack för några år sedan. Han återställde macken så som den såg ut när den var en BP-mack en gång i tiden på 50-talet.
–Han skaffade pumpar från femtiotalet och byggde tak över. Alla detaljer renoverades pietetsfullt, som om de vore i nyskick från den tiden. Macken har blivit till ett signum för den östra entrén till byn och har genererat mycket publicitet till Harlösa och Eslövs kommun, skriver kommunen i beslutet som fastställdes av kommunstyrelsens arbetsutskott i veckan.
Stadsarkitekt Torsten Helander berättar att man fick in elva nomineringar. Helander var ordförande i juryn som även bestod av förvaltningschef Stefan Persson från kultur och fritid samt bygglovsarkitekten Pia Olsson-Ljungberg från miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
Priset delas ut på Nationaldagen i Harlösa kl 11.45.

Spår i snön fällde körkortslös

$
0
0

Eslöv

Det var i mars i år som en polispatrull mötte ett fordon i centrala Eslöv, vars förare snabbt svängde in på en tvärgata när han fick syn på polismännen.
När poliserna svängt efter bilen såg de att den parkerats slarvigt vid en trottoarkant och bredvid stod tre personer.
Poliserna konfronterade den man, en man i 20-årsåldern, som de trodde hade kört bilen, men han sa att han inte hade körkort och bara varit passagerare.
Båda polismännen hade emellertid noterat när de följde efter bilen att föraren bar en vit huvudbonad – vilket den körkortslöse mannen också gjorde.
Vidare hade det snöat den aktuella kvällen och båda polismännen säger att de kunde följa fotspåren i snön, och att den körkortslöse mannens fotspår gick från förardörren till platsen där han stod.
En av polismännen kontrollerade även att undersidan av mannens skor överensstämde med fotspårens mönster, och att spåren inte matchade skorna som de två andra personerna hade.
Tingsrätten bedömer polismännens uppgifter som tillförlitliga och den körkortslöse mannen döms därför för olovlig körning. Han döms att betala 30 dagsböter à 50 kronor.

Ilska och sorg efter stor honungsstöld

$
0
0

Eslöv/Höör Två biodlare i Mellanskåne har bestulits på honung, bin och utrustning för ett ungefärligt värde på över 900 000 kronor.
– Det känns som att man fått avliva en hund, säger biodlaren Patrick Nilsson.

Patrick Nilsson bor någonstans mellan Eslöv och Höör. För fyra år sedan började han med biodling.
– Det är det lilla extra här i livet, säger han.
I tisdags efter jobbet skulle han titta till sina bisamhällen som han ställt vid ett blommande rapsfält i Borlunda mellan Eslöv och Örtofta – men han möttes av tomma bänkar.
– Det kändes inte bra, säger Nilsson och berättar att det handlar om sammanlagt 13 bisamhällen som stulits från honom.
Patrick Nilsson började ringa runt till bekanta som också håller på med biodling och då visade det sig att tjuvar varit även hos Patricks biodlarkompis Ola.
– Från honom stal de 40-50 samhällen.
Händelserna är polisanmälda och rubriceras som grov stöld.

Varje samhälle består av 30-40 000 bin, berättar Patrick Nilsson, och varje samhälle producerar 100-120 kilogram honung. Förutom bin och honung är det lådor, ramar och bivax som stulits. Nilsson uppskattar att värdet på hans 13 samhällen uppgick till cirka 200 000 kronor.
Med värdet på den andre biodlaren Olas samhällen uppgår summan på stöldgodsen till över 900 000 kronor, då borträknat det inkomstbortfall som stölderna innebär under ett par år framöver.
Sammanlagt handlar det om runt 2,1 miljoner bin som stulits.

– Jag känner ilska och sorg. Det är samma sorg som att man fått avliva en hund. Jag känner mig ilsk att man inte får ha grejerna i fred och om man sätter sig ner och räknar på ekonomin i det hela så blir man ännu ilskare, säger Patrick Nilsson.
Han hade planerat att slunga honung i helgen.
– Men nu kommer jag få börja om från början istället.

Leo De Geer, ordförande i Skånedistriktet för Biodlarna, säger att det blir vanligare med bi- och honungsstölder.
– Om man tittar på statistik hos polisen är det ungefär jämnt, men det känns som att det är fler man hör av. Det är nog många som inte bryr sig om att anmäla, för man tycker inte det är lönt – så det finns ett väldigt stort mörkertal, säger han.

Sammanlagt stjäls 50-100 bisamhällen per år i Skåne, enligt De Geer. Vad som händer med bisamhällena är oklart – inte en enda kupa har återfunnits.
– En del har nog lämnat Sverige genom åren. En del är nog så att man tar honungen och slänger ut resten. Men vi vet inte, säger De Geer.
Vidare är det inte vilka tjuvar som helst som ger sig på bisamhällen, menar Leo De Geer.
– Det är rätt mycket logistik som ska till för att göra en sån här grej och man måste ha kunskap om bin för att kunna göra det.
Varje samhälle väger kring 100 kilogram.
– Så enda sättet att få med sig dem är med lastbil. Det är ingenting man bara springer iväg med, om man säger så.


Politiskt parti hjälper donationshuset

$
0
0

harlösa Eslövs kommun sade nej till att betala 10 000 kronor i bidrag till donationshuset i Harlösa, som därmed inte vet hur de ska klara verksamheten.
Men nu har Nya Kommunpartiet beslutat sig för att hjälpa till.

– Vi tycker att det var väldigt sorgligt att kommunen inte kunde ge dem de pengarna, därför har vi beslutat att betala ut ett sponsorbidrag på 10 000 kronor till stiftelsen, säger Nya Kommunpartiets Bertil Jönsson.
Han tycker att stiftelsen gör en betydelsefull insats och att det är viktigt att museet kan bevaras.
– Det är ett unikt hus, enligt mina uppgifter det enda i sitt slag i Sverige. Därför vill vi uppmuntra de ideella krafterna som står bakom.
– Jag var själv med vid invigningen 1987, då jag var kommunalråd.

Att ett politiskt parti betalar ut bidrag till ett museistiftelse hör inte till vanligheterna, men inget konstigt, menar Jönsson.
– Andra partier sponsrar exempelvis idrottsföreningar. Det är pengar som man lägger för att skapa goodwill.
Jönsson har pratat med styrelsen, som accepterat bidraget. Det rör sig om ett engångsbidrag för 2018. Nya kommunpariet kommer att läggas ner efter valet och gå upp i Centerpartiet. Sven Stridsberg i stiftelsen gläds åt tillskottet.
– Det är positivt. Vi behöver det för att kunna driva verksamheten vidare, säger han.

Med hjälp av pengarna kan stiftelsen annonsera om sina visningar och locka besökare, vilket är själva grunden för engagemanget.
Dessutom har det visat sig att ett stort träd behöver fällas.
– Det är en gran på säkert 25 meter som lutar in mot huset.
En annan fråga stiftelsen just nu tittar på är ägandet av den mark som donationshuset står på. marken har skänkts till stiftelsen – men eftersom man inte har råd med de 15 000 kronor som lagfarten kostar står stiftelsen öndå inte som lagfaren ägre till marken idag. Det kan ställa till en del bekymmer, det är till exempel oklart om stiftelsen får fälla trädet på egen bevåg.

Hittills i år har cirka 80 personer besökt museet.
– Och det är innan säsongen ens börjat.
Efter att Skånskan uppmärksammade stiftelsens situation i våras har man dessutom fått in 1 500 kronor i privata gåvor.
Stiftelsen hoppas dock fortfarande på höjda bidrag från kommunen i framtiden.

Bertil Jönsson i Nya Kommunpartiet menar att det är hög tid för Eslöv att se över bidragsnivåerna till ett antal föreningar.
– Bidragen har i många fall legat stilla i upp till tio år, trots att det skett kostnadsökningar för material och annat under tiden.
Men man ska inte bara kritisera kultur- och fritidsnämnden som sade nej till en höjning från 5 000 till 10 000 kronor, menar han. Nämnden behöver få mer pengar i sin budget att fördela till föreningarna, tror han.
– Det är både en budgetfråga och en fråga om prioriteringar.

Försökte göra inbrott i skola

$
0
0

ESLÖV

Någon försökte göra inbrott i Sallerupsskolan i Eslöv men misslyckades. Skolpersonalen har upptäckt att en fönsterruta som vtter mot idrottshallen har slagits in. Det rör sig och ett tio gånger tio centimeter stort hål. Inbrottsförsöket skedde någon gång mellan tisdag kl 17 och onsdagsmorgonen.

Risk för gasolycka kan stoppa nya bostäder

$
0
0

ESLÖV Närheten till Felixfabriken och risken för en gasolycka med ammoniak kan stoppa planerna på att bygga 116 nya bostäder runt Orkla/Procordias tidigare huvudkontor i Eslöv.

Fastighetsägaren Företagshus, som köpte marken när Orklas huvudkontor flyttades till Malmö för några år sedan, vill bygga bostäder där. Men en riskanalys som gjorts visar att det kan bli svårt.
Tjänstemännen på Eslövs kommun som arbetar med frågan rekommenderar inte att det byggs fler bostäder i närheten av Felix-fabriken, som ligger kvar även om huvudkontoret har flyttat till Malmö.
– Vi tycker i dagsläget inte att det är lämpligt att satsa på bostäder i den omfattning som fastighetsägaren vill. Det är även av hänsyn till Orkla-fabriken och dess expansionsmöjligheter, säger Elin Karlsson, planarkitekt på Eslövs kommunledningskontors tillväxtavdelning.

Det är konsekvenserna vid en eventuell olycka med ammoniak, som Orkla använder i sina kylsystem, som oroar.
Enligt en riskrapport, som företaget Tyréns gjort på uppdrag av fastighetsägaren, är risken för att en olycka ska ske mycket liten – men den finns.
Om en gasolycka med ammoniak inträffar kan det bli väldigt allvarligt och de som befinner sig nära riskerar livshotande hälsoeffekter eller att dö. De som vistas utomhus drabbas hårdare än de som är inomhus.

Förutom bostäder säger tillväxtavdelningen nej även till annan känslig bebyggelse i området, exempelvis en skola.
Tjänstemännen kan tänka sig att Företagshus får lov att bygga kontor eller lokaler för andra företag där istället för bostäder. Det viktiga är att begränsa antalet människor som vistas oskyddade utomhus i närheten av Felix-fabriken ifall det osannolika inträffar.

I området finns redan ett antal villor som ligger lika nära ammoniakbehållarna som de nya. Är det riskfyllt att bo där?
– Det har inte gjorts någon riskanalys på de befintliga bostäderna. Men jag vet att Orkla kontinuerligt gör riskanalyser avseende den känsliga bebyggelsen där, så att de kan göra sin verksamhet så säker som möjligt, säger Elin Karlsson.

Ställningstagandet om Felix-fabriken, som inte förankrats politiskt ännu, kan få konsekvenser även för hur Eslöv byggs ut framöver.
Tillväxtavdelningen har fått i uppdrag att ta fram planer på att bygga nya bostäder öster om järnvägen, så att staden får ett centrum även där.
Tjänstemännen gör nu bedömningen att det är mer lämpligt att bygga ut Eslövs östra sida enbart i anslutning till järnvägsstationen och inte på den del som ligger närmast Felix-fabriken.
– Vi har avgränsat området till norr om Trehäradsvägen, säger Elin Karlsson.

Tidigare laborerade Företagshus med alternativ på uppemot 224 nya bostäder, men efter att hyreskontraktet skrivits med polismyndigheten har man planerat för färre bostäder.
I sitt negativa besked till de nya bostäderna har tillväxtavdelningen även vägt in framtiden för Orklas Felix-fabrik, som är en stor och viktig arbetsgivare i kommunen.
Med ett klartecken till bostäderna hade det blivit svårt för fabriken att utvecklas i Eslöv.
– Det handlar även om att värna den verksamheten. De vill expandera och lägga all tillverkning av vegansk mat i Eslöv, säger Elin Karlsson.
I veckan informerade Elin Karlsson politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott om hur avdelningen ser på projektet och om det pågående planärendet, som inte kommit så långt ännu.
– Tillväxtavdelningen ska fortsätta sin dialog med Företagshus, sade kommunalrådet Johan Andersson (S) efter informationen kommunstyrelsens arbetsutskott fick i veckan.

Företagshus avgör själv om man vill gå vidare med bostadsplanerna trots de negativa beskeden.
Om fastighetsägaren väljer att gå vidare trots de identifierade problemen måste det tas fram en fördjupad riskanalys.
Fastigheten med Orklas gamla huvudkontor heter Rovan 15.
Skånskan har upprepade gånger sökt Företagshus vd Ulrika Andersson för en kommentar.

Säljer tavlor för välgörenhet

$
0
0

eslöv Många familjer vänder sig till Lions för ekonomisk hjälp inför sommaren.

– Vi får in många ansökningar från familjer som inte har pengar till aktiviteter för sina barn, till exempel fotboll, berättar Bertil Freed i Lions Club Eslöv.
– Igår fick vi till exempel in en ansökan från en familj som är riktigt illa ute med skulder, berättar klubbkollegan och Lionspresidenten Solveig Lemnell.

Lions betalar gärna ut bidrag i den mån man kan – men trots att föreningen kämpar på med julmarknad och kulturnatt varje år, där man drar in en del, räcker inte pengarna hur långt som helst.
I dag, lördag, finns Lions på plats i Trollsjöparken för att än en gång sälja tavlor av Eslövskonstnären Ulf Trossing. Klubben fick en donation på cirka 300 tavlor som Trossings dotter skänkte efter hans bortgång 2015.
Cirka 140 av dessa såldes sommaren 2016 och nu är det alltså dags att sälja ännu fler. Priserna ligger på 100-200 kronor styck.

Ulf Trossing var polis till yrket men hade även ett intresse för måleri. Det uppmuntrades av hans poliskollega Stig Lindström och det blev det rejäl fart på penseln – det vittnar den stora samlingen i Lions förråd om. Men särskilt spridd blev hans konst inte medan han ännu levde.
– Man kan nog säga att han hade två inställningar till sin konst. Antingen tyckte han tavlorna var för dåliga för att sälja, eller så var de så bra att han ville behålla dem själv, berättar Bertil Freed.
Lions i Eslöv har tappat en del medlemmar jämfört med vad man hade för 10-15 år sedan. Nu är man nere i 13 medlemmar, dock har man fått ett par nya medlemmar på sistone.

Det innebär mycket ansvar och arbete per medlem – och föreningen ser gärna att fler intresserar sig.
Lions aktiviteter i Trollsjöparken i dag klockan 11-14 blir därför ett sätt att inte bara samla in pengar till välgörande ändamål utan även informera om sin egen verksamhet. En nyproducerad folder ska delas ut, till exempel.

Samma tid och plats har kommunala bostadsbolaget Ebo sin så kallade ”Ebodag”, men den vänder sig främst till de egna hyresgästerna.

Dubblad ersättning glädjer

$
0
0

Eslöv De som deltar i daglig verksamhet i Eslöv får höjd ersättning från och med 1 juni – tio kronor i timmen istället för fem.

Ersättning till deltagarna i daglig verksamhet ser olika ut i olika kommuner. I Eslöv har man en timersättning på fem kronor och ett maxbelopp på 30 kronor om dagen – men från och med den 1 juni kommer ersättningen att höjas. Det beslutade vård- och omsorgsnämnden under sitt senaste sammanträde.
Deltagarnas timersättning kommer att höjas till tio kronor och maxbeloppet till 60 kronor om dagen. Anledningen är att regeringen tillsatt stimulansbidrag för 2018.

De extra pengarna som kommunerna kan ansöka om har lett till att många kommuner redan har höjt ersättningen. Andra är på väg att göra det. I Hörby, till exempel, höjdes ersättningen den 1 januari i år från fem till åtta kronor i timmen.
I Svalöv ligger ett förslag hos socialnämnden om att höja ersättningen till 60 kronor om dagen. I Höör har frågan inte tagits upp.
Tony Hansson (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande i Eslöv, understryker att pengarna inte är tänkt som någon lön.
– Alla som är där har sin ersättning från försäkringskassan eller annat, understryker han.

– Syftet med detta är att ge lite grann grädde på moset för brukarna. Det är en fattig grupp – man har inte särskilt mycket pengar. Detta är ett sätt att ge dem ett extrabidrag. Och så är det en stimulans för att få folk att gå till daglig verksamhet.
Och höjningen är välkomnad, berättar Tony Hansson.
– Det är nånting man frågat om jättelänge. Man tycker att det har varit en låg summa och den har ju varit stabil under många, många år. Minst tio år, säger han.

Eftersom det inte är beslutat om huruvida regeringen ska betala ut stimulansbidrag även nästa år, gäller den nya ersättningssumman i Eslövs kommun endast fram tills den 1 januari 2019.
– Vi säger i det här beslutet att vi kommer ompröva frågan inför nästa års budget, säger Tony Hansson.

Så den kan sänkas igen?
– Nu säger jag inte att det blir så – det är viktigt – men den kan sänkas.

Samtliga i vård- och omsorgsnämnden var överens om beslutet att höja ersättningen. Oppositionspartierna, dvs Liberalerna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna, yrkade dock på att nivån ska gälla även efter den 1 januari nästa år – alltså att frågan inte ska omprövas. Men Socialdemokraterna och Moderaterna vann voteringen med sex röster mot fem.

Personbil körde in i vägräcket

$
0
0

Flyinge En personbil har körde in i vägräcket på väg 104 vid Flyinge under lördagseftermiddagen.

Första uppgifter som inkom till SOS vid 16:52 så rörde det sig om en olycka mellan en personbil och en fyrhjuling på väg 104 i höjd med Flyinge.

Enligt nya uppgifter från polisen är ingen fyrhjuling inblandad utan det rör sig om en personbil som ska ha kört in i vägräcket.

Ingen person ska ha kommit till skada enligt polisen.

Efter tidigare stopp i båda riktningarna mellan Gårdstånga Kyrka och Flyinge på väg 104 är vägen åter öppen enligt Trafikverket.

 

Nytt HVB-hem får klartecken

$
0
0

östra asmundtorp Företaget Conside AB beviljas tillstånd att starta ett hem för vård och boende för pojkar och unga män.

Verksamheten ska heta HVB-Gullarp och ha plats för åtta ”pojkar/unga män i åldern 13-18 som vistas i olämpliga miljöer, har ett utagerande beteende och har svårigheter att upprätthålla och skapa goda relationer”. Företaget ansökte om tillstånd hos Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som nu ger klartecken.

I ansökan skriver företaget att man vill ”undvika institutionell prägel” på verksamheten och se till varje enskild individs behov. Målet är att motivera de boende att påverka sin egen situtaion.


Deltagarna: Äntligen har politikerna tagit sig i kragen

$
0
0

eslöv Det är bra att ersättningen höjs, säger sju av deltagarna i LSS-verksamheten som Skånskan fick en pratstund med.

När Skånskan hälsar på i lokalerna på Kanalgatan tar de en paus från sina sysslor för att berätta hur de ser på den nya ersättningsnivån.

Julia Andersson:
– Det är rätt bra att de höjde från en ynka femkrona, det var så himla lite. Tio är lite mer. Det är bra att man får det man förtjänar när man jobbar klockan 8-15. Sen skulle man kanske vilja ha ännu lite mer senare.

Sven-Erik Lage:
– Det är inte så jättemycket. Det är för lite för det arbete vi gör. Det borde vara runt 15-20 kronor i timmen.

Patrik Bergkvist:
– Bra. Jag sparar lite varje månad och går på MFF-matcher.

Mirel Hadzic:
– Lagom med tanke på hur mycket vi jobbar. Ska vi ha mer måste man betala skatt. Fem kronor var lite orättvist för i andra kommuner har de mer. Nu är det rimligt.

Hanna Liljegren:
– Jag tycker det är bra. Fem var för lite. Så jag blev glad när det blev en höjning. Jag fick ett sms om det för några dagar sedan, jag berättade direkt för de andra på boendet.

Caroline Rosberg:
– Bra! Vi har pratat om det här i kulturgruppen men då fick vi ett annat svar, att vi skulle vara glada för ersättningen för det finns de som inte har HAB över huvud taget.

Sebastian Westrup:
– Jag har påpekat det här många gånger. Jag tycker att politikerna kunde tagit tag i det innan. Vi jobbar ju ihop pengar, då måste vi få något för det. Tio kronor är bra. Äntligen har de tagit sig i kragen!

Polisen hinner inte utreda relationsbrott

$
0
0

ESLÖV/HÖRBY/HÖÖR Polisens utredningar av så kallade brott i nära relationer har inte hunnits med fullt ut i Mellanskåne sedan 2015.
24 september förs lokalpolisområde Eslöv över till ett annat polisområde och polisens ansvariga hoppas att det blir bättre. Polisen i Eslöv, Hörby och Höör kommer då återigen att sortera under Lund istället för Kristianstad, som tog över i samband med den nya polisorganisationen 2015.

I polisområdet som lokalpolisområdet Eslöv lämnar i september är man övertygad om att man nu är på rätt väg även om man kämpar mot en ständig resursbrist.
– För bara ett år sedan hade vi väldigt tråkig statistik. Men nu går vi mot bättre utredningsresultat. Sjukskrivningarna bland personalen är vi också på väg att komma till rätta med. Vi har gjort enorma framsteg och personalen har varit glimrande duktiga, säger sektionschef Christian Löwegren i Kristianstad.

Han är ansvarig för utredningar, spaning och beslag vad gäller grova brott och brott i nära relationer i hela polisområdet Sydvästra Götaland.
Polisområdet är idag stort och sträcker sig från Karlshamn i öster ner till Eslöv i söder och Ljungby i norr.
Största problemen har varit just geografiska och det är bland annat det man ska rätta till nu. Polismyndigheten har lämnat klartecken att området som täcks från Kristianstad ska krympas.
Trots att man redan då gick på knäna fick polisutredarna i Kristianstad, Hässleholm och Karlshamn 2015 ta över ärendena även från Mellanskåne.
De skulle – vad gäller i utredningar från Eslöv, Höör och Hörby – samarbeta med åklagare på Södra Skånes åklagarkammare i Malmö och socialtjänsten i Lund vilket innebar ett kraftigt ökat bilåkande.

Det är ganska långt dit från exempelvis Karlshamn men några resurser för det tillagda området fick man inte. I Eslöv, Höör och Hörby anmäls också många brott i nära relationer i förhållande till kommunernas storlek.
– Redan innan omorganisationen var det väldigt tufft att försöka hinna med. Med den nya geografiska indelningen 2015 gick det väldigt snabbt utför. Förutom Ringsjöbygden tillfördes då ett annat geografiskt stort område med Ljungby-Älmhult-Markaryd i Kronobergs län, säger Christian Löwegren.
Han har suttit på posten i ett år och startade direkt en extra grupp i Hässleholm för brott i nära relationer. Några av utredarna placerades i Eslöv vilket hjälpte upp läget en hel del.
Christian Löwegren förstår hur folk uppfattar rubriker om att polisen inte har tid att utreda alla relationsbrott så snabbt och grundligt som man vill.
– Vi måste gå efter någon form av viktighetsprincip. Våra resurser är inte oändliga utan vi gör våra prioriteringar precis hela tiden med så mycket klokskap vi bara kan, säger Christian Löwegren.

Brott där barn är inblandade går alltid först och där finns tidsfrister polisen måste hantera när en åklagare lottat in det.
Polisen har dock, berättar Löwegren, legat på socialcheferna i kommunerna och upplyst dem om att varje ärende polisen får presenterat från dem som gäller barn tar resurser från andra grövre brott.
– Det kan till exempel vara ett vuxenrelationsbrott som får vänta. Vad gäller en man som misshandlar sin hustru finns inga tidsfrister knutna till det brottet från lagstiftaren, säger Christian Löwegren som inte kan säga något generellt om var gränsen går för bortsortering.
– Det är omöjligt. Det är så mycket som får vägas in. Varje fall är unikt.
Christian Löwegren tycker det vore väldigt orättvist att onyanserat fokusera på brotten polisen inte hinner med utan att väga in alla omständigheter.
– I grunden fattas vi personal. Relationsbrotten är tidskrävande att utreda. Men det är så många här som sliter för att allmänheten inte ska drabbas.
Exakt hur tråkig utredningsstatistiken såg ut för de mellanskånska relationsbrotten efter omorganisationen 2015 vet inte Christian Löwegren, säger han.
– Vi fokuserade på framtiden direkt.
För tillfället är man inne i en svacka i den uppåtgående utredningskurvan.
– Visst är vi ansatta. Vi har två parallella mordutredningar i Kristianstad och Åhus. Det tär oerhört på våra resurser. Tre utredare har flyttats för att jobba med morden från brott i nära relationer. Men de är på väg tillbaka, säger Christian Löwegren.

”Blir bra när vi rekryterat alla”

$
0
0

ESLÖV/LUND Paul Nilsson är ordinarie chef över utredningssektionen i polisområde södra Skåne med bas i Lund, som i september tar över ansvaret för att hantera grova brott och brott i nära relationer i Mellanskåne.
Han är övertygad om att allt kommer att flyta på bra när Eslöv, Hörby och Höör återbördas.

– Vi har idag en väl fungerande utredningsverksamhet. Jag var nöjd med den även på den tiden vi samarbetade med dåvarande lokalpolisområde Ringsjöbygden som idag heter lokalpolisområde Eslöv, säger Paul Nilsson.

Utredningssektionen kommer att tillföras fler resurser för att klara av de tre mellanskånska kommunerna också från 24 september.
– Jag tror att det kommer att ta några månader eller kanske rentav ett halvår innan vi är fullt i fas och har lyckats rekrytera de medarbetarna vi behöver extra. Så vi kommer att få en tuff början. Men något år senare gissar jag att vi kommer att ligga bra till, säger Paul Nilsson.

I polisområdet ingår 13 kommuner. Ärendena prioriteras jämt över dessa, oavsett var de inträffar.
– Brott där barn är utsatta kommer vi att prioritera väldigt högt. Andra ärenden kommer vi inte att kunna prioritera lika högt.

Han kan inte säga generellt hur de ärendena ser ut.
– Ena gången kan brott i nära relation vara högt prioriterat. Nästa gång kan vi se att det inte finns så många framgångsfaktorer i det samtidigt som det inte skett någon allvarligare skada, även om det är ett brott som hänt.

Vad gäller vissa brott har de tidsfrister som måste följas. Andra brott, som olaga hot, har det inte.
– Men även de kan prioriteras upp om omständigheterna säger det, säger Paul Nilsson.

Villaby på handelsträdgård

$
0
0

ESLÖV En mindre villaby kan skapas på marken där gamla Sallerups Handelsträdgård ligger.

Det handlar om tomten Sallerup 50:18. Kommunstyrelsens arbetsutskott lämnade ett positivt planbesked i veckan.
Sökanden vill bygga bostäder där istället.
– Ansökan handlar om åtta villor. Det är utanför detaljplanelagt område. Marken har tidigare använts till verksamheter, säger Johan Andersson (S) som är kommunstyrelsens ordförande.
Det återstår en del saker att utreda innan slutligt klartecken kan ges. Men Eslövs kommun ser många fördelar med de nya villatomterna: Ingen jordbruksmark behöver tas i anspråk och området ligger strax utanför Eslövs tätort med närhet till offentlig service, mataffär med mera.
– Det finns dessutom redan vatten och avlopp framdraget där. De åtta villorna kommer att bilda en liten by, säger kommunalrådet Henrik Wöhlecke (M).
Sökanden är Håkan Nilsson i Remmarlöv.
Fastigheten är totalt på 7 800 kvadratmeter och ligger cirka 350 meter väster om Västra Sallerups kyrkby.

Handelsträdgården drevs från tidigt 1950-tal till för ungefär tio år sedan.
Växthusen är rivna men det finns kvar en byggnad som användes i handelsträdgården samt ett bostadshus som fastighetsägaren hyr ut.

Här kan du fira nationaldagen

$
0
0

Eslöv Nationaldagen kommer att firas vid Trollsjön, i Billinge och i Harlösa.

Firandet vid Trollsjön i Eslöv pågår mellan klockan 13 och 16.
Det hela inleds med dans i Rotundan med Gammaldansföreningen Rutan, Ringsjögillet och Harpolirarna. Klockan 14.40 (samling 14.20) avgår nationaldagståget från Odengatan/Ekevalla idrottsplats och klockan 15 inleds en och en halv timme av uppträdanden och programpunkter på Trollsjöscenen. Bland annat kommer Eslövs popkör sjunga och kommunens hedersmedborgare koras. Arrangörer är Eslövs kommun och nationaldagsaktiviteterna vid Trollsjön är gratis.

På Gamlegårds museum i Billinge börjar firandet klockan 19. Roland Olsson kommer tala, bygdens föreningar kommer tåga in och kyrkokören kommer sjunga. Arrangörer är Stiftelsen Gamlegård och evenemanget är gratis.

I Harlösa arrangeras Harlösadagen den 6 juni. Det hela inleds med underhållning av Katta Pirat och Sjörövarmange klockan 11. Klockan 13 till 14 rockar Playtones loss på scenen och 14.30 är det dags för Sveriges största traktorparad.

Under hela Harlösadagen kommer det dessutom att finnas en bil- och mc-utställning och marknadsstånd.
Bakluckeloppis kommer också arrangeras. Veteranbilar visas upp kl 11-16 på Torgvägen vid pizzerian.

Arrangörer är Harlösa byalag och inträdet är fritt. Att parkera kommer däremot kosta 40 kronor.

Viewing all 6433 articles
Browse latest View live


Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>