
Området pekas ut i den nya översiktsplanen för kommunen som gäller fram till 2035 och som antogs av kommunfullmäktige i måndags. Alla partier utom styrande S-M-blocket ville ändra översiktsplanen så att tomterna där stryks.
I översiktsplanen tar Eslöv sikte på att bygga 4 000 nya lägenheter under tidsperioden. Av dem finns 2 200 i Eslöv, 250 i Marieholm, 180 i Stehag, 170 i Löberöd, 150 i Flyinge och mellan 20 och 50 i övriga tätorter samt 100-talet på landsbygden.
Det var Bertil Jönsson från snart upplösta Nya Kommunpartiet Eslöv som anförde protesterna, även om han – liksom alla andra partier – gillade planen i stort.
– Den här åkermarken håller mycket hög klass. Det finns detaljplaner i Bäckdala och Långåkra som kunde byggas klart istället, sade Bertil Jönsson.
Han påstod att han minst ett par gånger fått löften i kommunfullmäktige om att den aktuella marken aldrig skulle bebyggas.
Jönsson undrade varför Långåkra, som rymmer 80-100 bostäder, inte var påbörjat ännu när planen klubbades 2006. Då sades att det skulle vara klart tio år senare.
Bertil Jönsson påminde också om andra områden man kan bygga på: Området öster om Berga där man kan bygga villor, ett område norr om Solkullen samt ett område öster om väg 113 vid Snärjet.
Håkan Larsson (MP) tyckte inte heller att Eslöv skulle förstöra sin finaste jordbruksmark. Han ville fortsätta bygga ut öster om järnvägen i Eslövs tätort istället.
Annette Linander (C) har suttit med i den politiska styrgruppen under tre år och sade att planen gått från ”landsbygdsfientlig” till att ta sikte på hela kommunen.
– I den här planen blir det utveckling i hela kommunen. Alla byar har fått trovärdiga utvecklingsstrategier, sade Annette Linander.
– Nu får vi bygga även där det inte finns kollektivtrafik. Bussarna kommer ju först när folket finns på plats, sade Linander som vill att Eslöv fortsätter att jobba med medborgardialog även när det gäller andra planer och strategier än översiktsplanen vart 18:e år.
Även Centern tycker det är onödigt att bebygga mark som idag är lantbruk, eftersom kommunen äger annan mark som kan användas.
Fredrik Ottesen (SD) tyckte att partiet borde fått delta i den politiska styrgruppen.
– Det är jättetråkigt att vi inte fick vara med. Om fullmäktige tillsatt den hade det blivit så, men nu var det kommunstyrelsen. Men planen ska prövas varje år och vi satsar på att växa ytterligare och kunna vara med och påverka ännu mer de närmaste fyra åren, sade Fredrik Ottesen.
SD höll med Bertil Jönsson om lantbruksmarken på väster. Det gjorde även Astrid Nilsson (L).
– Som hemmahörande i Billinge är det väldigt roligt att se att översiktsplanen tillåter byggande där. Men jag bor även på en lantgård och tycker det är väldigt viktigt med tillgång till god jordbruksmark, sade Astrid Nilsson.
Therese Andersson (opol) tyckte att Eslöv borde se till att det byggs fler små bostäder för pensionärer.
– Så blir deras stora villor lediga åt dem som vill bo i villa – och vi kan spara den fina åkermarken. Det är väldigt viktigt att vi i Sverige kan producera mat till oss själva även i fortsättningen, sade hon.
Johan Andersson (S) påminde om att även utbyggnaden kring de andra byarna tar lantbruksmark i anspråk till bostäder.
– I Eslöv ska vi bygga 1 600 bostäder på östra sidan och 600 på västra sidan. Det är inte bara villor som ska byggas utan blandad bebyggelse. Det behöver vi även i västra delen. En del av lägenheterna blir hyres- och bostadsrätter, sade Johan Andersson.
Henrik Wöhlecke (M) höll med Andersson om att den mesta delen av hela kommunens utbyggnad ska ske på jordbruksmark – inte bara i Eslövs tätort.
– Med en nollvision om jordbruksmarken skulle vi få stryka de flesta utbyggnadsområdena runt byana, sade Wöhlecke, även om han i och för sig höll med om att det synd att bygga på jordbruksmark.
Henrik Wöhlecke svarade Bertil Jönsson att det finns två problem med en utbyggnad öster om Berga: Flygplatsen och va-frågan.
Norr om Solkullen äger Eslövs kommun inte marken. På Långåkra måste detaljplanen ändras innan man kan byggas.
– Men några 600 bostäder blir det inte med de områden Bertil Jönsson nämner. Vill man ha en lägre tillväxttakt i Eslövs kommun tycker jag att man ska säga det rakt ut, sade Henrik Wöhlecke.
Omröstningen om de 600 tomterna slutade 25-21. Sverigedemokraterna var emot men hade inte lyckats fylla samtliga stolar med suppleanter när ledamöter var frånvarande.