
En fastighetsägare får bakläxa för ett lägenhetsbygge på Västerlånggatan. Fastighetsägaren har inte följt bygglovet och måste därför riva upp stora delar av bygget.
Det är miljö- och samhällsbyggnadsnämnden som gett byggherren Suprema Sweden ett föreläggande för bygget på Västerlånggatan 51.
– På många punkter har de inte fullföljt bygglovet. Det har varit lite för mycket som gjorts på eget initiativ, konstaterar Bengt Andersson (M) som är nämndens ordförande.
Bygglovet som företaget fått gäller en ansökan om att bygga om en gårdsbyggnad till två studentlägenheter.
I våras slog miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen till bromsen, eftersom det uppdagades att bygget avviker från bygglovet.
Nu har nämnden beslutat att företaget måste åtgärda en lista med elva punkter. Det handlar om genomgripande åtgärder, där företaget måste riva upp delar av bygget som gjorts. Bland annat måste företaget återställa taklutningen till ett visst gradtal.
Bengt Andersson (M) konstaterar att det inte var något lätt beslut att ta för nämnden.
– Det var ett jobbigt beslut för det får så stora konsekvenser för fastighetsägaren. Det är inga billiga åtgärder för fastighetsägaren, säger han.
Samtidigt menar han att man måste agera, inte minst för att signalera till andra fastighetsägare att samma villkor och krav gäller för alla.
Bengt Andersson påpekar också att byggnaden ligger inom området för särskilt värdefulla kulturmiljöer och inom riksintresse för kulturmiljövård.
Av handlingarna i ärendet framgår det att fastighetsägaren under processen uttryckt missnöje med kommunens beslut att neka slutbesked för bygget i gårdshuset.
Från företagets sida menade man att man stött på byggnadstekniska problem, som medförde att fastigheten behövde höjas.
Företaget medgav att ombyggnaden därför inte följde bygglovet, men hävdade att de ändringar som gjorts hade godkänts av kommunens tjänstemän vid möten och via mejl.
Företaget reagerade på att man fått avslag på slutbeskedet trots att man försökt rätta till brister som påtalats.
”Vi tycker att hela situationen är beklaglig och riskerar att skada förtroendet till kommunens tjänstemän, skrev vd:n för bolaget i augusti efter att man nekats slutbesked.”
Bengt Andersson (M) menar att man varit tydliga i kommunikationen och i vad som gäller under processen. Han menar att även nämnden och förvaltningen lärt sig en läxa av ärendet. I framtiden ska man hålla byggen mer under luppen för att det inte ska sticka iväg och avvika så pass mycket från bygglovet.
– Vi har lärt oss mycket av detta. Att vi ska vara mer observanta under byggtiden, så att det inte händer sådana här saker.