
Vård- och omsorgsförvaltningen i Eslöv har polisanmält ett hemtjänstföretag. Man vill ha utrett om företaget satt i system att skicka felaktiga fakturor till Eslövs kommun för arbeten som aldrig utförts. Företaget tillbakavisar allt och hotar med förtalsanmälan.
Enligt polisanmälan ska de misstänkta bedrägerierna ha pågått sedan 2016. Förvaltningen har gjort en egen utredning om saken. Företaget anlitas av 16 brukare.
Enligt förvaltningschef Josef Johansson har förvaltningen reagerat på ett antal fakturor som kommit från företaget.
– Vi har sett att de har lämnat in felaktiga fakturor ett antal gånger. När vi ifrågasatt dem har de korrigerat fakturorna vid varje tillfälle. Men vi tycker nu att det varit så många gånger att vi vill att polisen utreder det. Det handlar om skattemedel, säger Josef Johansson.
Han vill inte säga att företaget gjort sig skyldigt till brott.
– Vi lämnar åt åklagare att ta ställning till om brott är begånget. Vi har en misstanke vilket vi vill att polisen tittar på. Det är inte vår sak att utreda. Sedan är vi inte den enda kommunen som har haft bekymmer med företaget.
Hemtjänstföretaget har, enligt Johansson, korrigerat fakturor på belopp som sammanlagt under åren ligger mellan 200 000 och 300 000 kronor sedan Eslövs kommun påpekat felaktigheter.
Men kommunen är rädd att andra felaktiga debiteringar kan ha släppts igenom.
Förvaltningen har upptäckt förfarandet när man fått anmälan om avvikelser från enskilda brukare om att ingen från företaget dykt upp vissa dagar. Ändå har företaget skickat faktura, enligt den utredning som gjorts.
Företagets vd tillbakavisar bestämt vård- och omsorgsförvaltningens polisanmälan.
– Det här accepterar jag verkligen inte. Jag har förklarat för Josef Johansson att det är vård- och omsorgsförvaltningen som har ett internt problem. Han måste dra tillbaka deras anmälan, annars kommer jag att göra en polisanmälan om förtal redan i morgon, säger vd:n.
Enligt hen får förvaltningen varje månad ett underlag från företaget där kunderna skrivit under exakt den tid de har fått hemtjänst.
– Kunderna har signerat varenda timme. Så det vet vi att det stämmer. Anledningen till att förvaltningen inte kan se det är att deras controller inte har givits behörighet att se allt. Vi debiterar omvårdnadstid, servicetid och hemsjukvårdstid. Av någon anledning kan controllern inte se det, säger vd:n.
Hen hävdar att alla företagets fakturor alltid stämt, och att vård- och omsorgsförvaltningen har underlag som styrker det.
Vd:n förnekar att företaget skulle ha korrigerat felaktiga fakturor i stor omfattning.
– Om det hänt någon gång att vi gjort något räknefel så korrigerar vi naturligtvis, men det har verkligen inte handlat om 200 000-300 000 kronor.
Polisanmälan har inget att göra mot det beslut som vård- och omsorgsnämnden i Eslöv fattade i december, om att säga upp de avtalen man har med företag som erbjuder hemtjänst.
Skälet är att man ser ett behov av att uppdatera de krav som ställs på externa aktörer som vill utföra hemtjänst enligt Lag om valfrihetssystemet (LOV).
Bland annat ska avtalen blir ersättningsneutrala så att alla får en likvärdig hemvård, och även reglera hur det ska fungera när brukares anhöriga anställs.
I dag har tre utförare avtal med kommunen.